Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Swedbank: Iedzīvotāji kļuvuši finansiāli apdomīgāki

Trīs gadu laikā būtiski pieaugusi Latvijas sabiedrības izpratne par uzkrājumu veidošanas nozīmi, liecina Swedbank veiktā aptauja.

No 2010.gada rudens no 30% līdz 37% audzis uzkrājumu veidotāju īpatsvars un vienlaikus par 9% krities to respondentu īpatsvars, kuri uzkrājumus neveido un neplāno to darīt. Galvenā Latvijas iedzīvotāju uzkrājumu veidošanas motivācija ir "drošības spilvens" nebaltām dienām (46%), kam seko ceļojumi (22%) un nodrošinājums vecumdienām (21%).

No Latvijas iedzīvotājiem, kuri veido uzkrājumus, jaunieši (15-19 gadi) atzinuši, ka galvenokārt krāj lielākam pirkumam (86%). Pirmajai iemaksai nekustamā īpašuma iegādei vidēji biežāk krāj iedzīvotāji vecumā no 20 līdz 29 gadiem (17%). Savukārt uzkrājumi bērnu nākotnei aktuālāki ir respondentiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem – šo uzkrājumu mērķi atzīmējuši 28% šīs grupas respondentu. Veselība kā viena no uzkrājumu prioritātēm ir aktuālāka iedzīvotājiem vecumā no 40 līdz 74 gadiem, grupā no 40 līdz 49 to atzīmējuši 27%, no 50 līdz 74 gadiem – 32% respondentu.

Apzinīgākās uzkrājumu veidotājas ir sievietes – 43%, kuras pretstatā 31% vīriešu atzinušas, ka uzkrāj naudu kādam mērķim. Biežāk nekā vidēji uzkrājumus veido iedzīvotāji vecumā no 20 līdz 29 gadiem un rīdzinieki (41%). Uzkrājumu veidošanas pieredze ir arī cieši saistīta ar respondentu ienākumiem – augstākajā ienākumu grupā (virs 600 latiem mēnesī) uzkrājumus veido 63% iedzīvotāju, bet zemākajā (līdz 150 latiem mēnesī) – vien 16%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

"Stūra mājas" ekspozīciju apmeklētājiem neslēgs

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlaboš...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas