Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Apkures parādu apmērs gada laikā visstraujāk pieaudzis Kalnciema pagastā

Apkures parādu apmērs pēdējā gada laikā visstraujāk pieaudzis Jelgavas novada Kalnciema novadā, savukārt vislielākais samazinājums vērojams Iecavas novadā, secināts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par situāciju saistībā ar siltumapgādes pakalpojumiem šogad.

Dati par parāda apmēra pieaugumu, salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, apkopoti pašvaldībās, kurās siltumapgādes lietotāju skaits ir virs 500, no tām 10 pašvaldībās vai to sastāvā ietilpstošajās pilsētās un pagastos parāda apmēra pieaugums ir lielāks par 10%.

Vislielākais parāda apmēra pieaugums vērojams Jelgavas novada Kalnciema pagastā, kur, salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, kopējais parāds par siltumapgādi pieaudzis 4,1 reizi un ir 11,5 tūkstoši latu. Tam seko Siguldas pilsēta, kur parādi par siltumenerģiju gada laikā pieauguši divas reizes, un šogad 1.septembrī bija 166,5 tūkstoši latu. Trešajā vietā ierindojas Stopiņu novada pašvaldība, kur, salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, parādu apmērs pieaudzis par 86,06%, veidojot 82,8 tūkstošus latu.

Kā izplatītākos iemeslus parādu pieaugumam pašvaldības minējušas iedzīvotāju maksātspējas samazinājumu, dzīvokļa īpašnieku atrašanos prombūtnē ārvalstīs, kā arī bezdarba pieaugumu.

Kopumā piecās no aplūkotajām pašvaldībām vai to sastāvā ietilpstošajām pilsētām un pagastiem siltumenerģijas parāda apmēra samazinājums ir lielāks par 10%. Vislielākais parāda apmēra samazinājums vērojams Iecavas novada pašvaldībā, kur tas sarucis par 76,99% – līdz 26 tūkstošiem latu. Nedaudz mazāks parādu apmēra samazinājums – 71,14% – vērojams Tukuma pilsētā, kur tas 1.septembrī bija 76,2 tūkstoši latu. Trešais lielākais parādu samazinājums, salīdzinot ar pagājušo apkures sezonu, ir Gulbenes pilsētā, kur tas samazinājies par 62,78% – līdz 61,6 tūkstošiem latu.

Pašvaldības kā biežākos iemeslus parādu samazinājumam minējušas avansa maksājumu ieviešanu, darbu ar parādniekiem, tostarp vēršoties tiesā, sagatavojot parādu apmaksas grafikus, pirmstiesas parādu piedziņu, kā arī iedzīvotāju maksātspējas pieaugumu.

EM informatīvo ziņojumu sagatavoja, lai apzinātu datus par situāciju saistībā ar siltumapgādes pakalpojumiem 2010./2011.gada apkures sezonā. Uz ministrijas aicinājumu iesniegt datus atsaucās 83 no 119 pašvaldībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas