Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Nevalstiskās organizācijas norāda uz virkni problēmu, kas saistītas ar izgulējumu ārstēšanu

Ar izgulējumiem jādodas mājās

Gadā ap 700 cilvēkiem Latvijā gūst izgulējumus, taču trūkst gan atbilstoši apmācītu speciālistu, gan vēlēšanās šo problēmu risināt, uzskata cilvēku ar invaliditāti nevalstiskās organizācijas. Pārmetumi tiek raidīti arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) virzienā, kas īsteno speciālu programmu, ārstējot cilvēkus ar smagiem izgulējumiem. Lai gan valsts šo programmu finansē, izpilde ir tikai 65%, kas signalizējot par problēmām. Slimnīcā tam ir skaidrojums, bet arī tur atzīst, ka kopumā Latvijā šī ir problēma.

Dara nepilnīgi

2005. gadā cilvēku ar invaliditāti organizācijas panāca, ka valsts izveido speciālu izgulējumu ārstēšanas programmu. To sākotnēji īstenoja Brūču klīnika, taču 2015. gadā pilnībā pārņēma RAKUS. Latvijas Muguras smadzeņu bojājumu biedrības valdes loceklis Mārtiņš Karnītis Dienai atzīmē, ka šobrīd nevalstiskās organizācijas ar situāciju nav apmierinātas, jo programmas darbībā saskata virkni problēmu. Statistika liecina, ka pērn kopējā 12 mēnešu izpilde ir tikai 65%. No plānotā ikgadējā finansējuma 1,25 miljoniem eiro slimnīcai par pakalpojumu pērn izmaksāti 81 12 74 eiro. Taču tajā pašā laikā cilvēki ar izgulējumiem netiek uzņemti, gaida rindās vai arī tiek pierunāti ārstēties mājās vai citur ārpus stacionāra, apgalvo Karnītis.

Nevalstiskās organizācijas kā galveno problēmu saskata nevēlēšanos šo programmu pilnvērtīgi īstenot, jo tas prasa gan atbilstoši apmācītu personālu, gan ļoti rūpīgu pacientu aprūpi. Viens ir aprūpēt pacientu ar lauztu kāju, kuram jāpalīdz tikt ratiņkrēslā, bet pavisam kas cits – ja cilvēks ir pilnībā gulošs. Pēc Karnīša teiktā, RAKUS uzņem pacientus ar vieglākiem izgulējumiem, ar kuriem varētu tikt galā arī citās slimnīcās, bet pacientiem ar nopietnākām problēmām dažādu iemeslu dēļ tiekot atteikts. Iepriekš loma bijusi arī finansiālajam aspektam, slimnīca saredzējusi peļņas iespējas – pilnu finansējumu tā saņēma arī tad, ja pacientus uzņēma mazāk. Tagad finansēšanas modelis mainīts, un valsts maksā tikai par konkrētu pacientu ārstēšanu. Šīs izmaiņas ir nevalstisko organizāciju panāktas, atzīmē Karnītis.

Uz problēmām norāda arī Brūču klīnikas plastiskais ķirurgs Olafs Libermanis, kura pārraudzībā iepriekš programma realizēta. Viņš norāda arī uz letāliem gadījumiem, uzsverot, ka RAKUS nebija gatava šos pacientus pārņemt un tam sekas jau var redzēt.


Neviens netiek galā

Cita problēma ir ārstniecības iestāžu nespēja novērst izgulējumu rašanos. Ir vadlīnijas, rekomendācijas, bet nav personāla, kas tām sekotu. Piemēram, ik pa laikam parādās jauni palīglīdzekļi, lai izgulējumi nerastos, bet personāls nav apmācīts, kā tos pareizi izmantot. Pēc Karnīša domām, RAKUS kā universitātes slimnīcai būtu pienākums uzņemties apmācību programmu, rīkot seminārus un izglītot kolēģus par šo tēmu. 

Biedrībā arī atzīmē, ka, pacientiem vēršoties Veselības inspekcijā (VI) ar sūdzībām, ne vienmēr izdodas saņemt objektīvu vērtējumu. Inspekcijā trūkst ekspertu, bet tie, kas izskata sūdzības saistībā ar izgulējumiem, pēc tam savus ārsta sertifikātus atjauno pie tām pašām personām, kurām piemērots sods. Dienai konkrēto personu kompetenci un spēju būt objektīviem inspekcijā nekomentē, vien norādot, ka pacientam ir tiesības lēmumu apstrīdēt Veselības ministrijā vai vērsties tiesā. Biedrībā šobrīd ir izstrādāti ieteikumi, kā situāciju uzlabot, bet intereses no iesaistītajiem neesot.


Luksusa aprūpe

Nevalstisko organizāciju pārmetumiem Austrumu slimnīcā nepiekrīt. Stacionāra Biķernieki Ķirurģiskās infekcijas klīnikas vadītājs Arnolds Jezupovs Dienai skaidro, ka izgulējumu programmai stacionārā ir desmit gultas, kas paredzētas pacientiem ar smagiem izgulējumiem. Tur strādā zinošs personāls, un aprūpe tiekot nodrošināta saskaņā ar visiem normatīvajiem aktiem. "Faktiski tur ir luksusa aprūpe," atzīmē ārsts. Taču smago izgulējumu ārstēšana ilgst pat vairākus mēnešus. "Ja tās desmit gultas ir aizņemtas, tad, protams, vienpadsmito nevar paņemt. Cilvēki citreiz jautā – vai nevar par naudu? Bet tīri fiziski – kur? Divos stāvos liks? Taču nē," uzsver Jezupovs.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 11.jūlija, numurā!

Top komentāri

Pensionārs
P
Ja jau ir med.personāls,kurš strādā ar tādām problēmām kā izgulējumi,tad taču ir iespēja apmācīt arī citus un daudzus,lai šos slimos cilvēkus varētu ievietot visās slimnīcās. Vajag gribēt strādāt ,ne tikai prasīt algas pielikumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas