Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bērziņš pieļauj, ka 2014.gadā varētu tikt noslēgta misija Afganistānā

Valsts prezidents Andris Bērziņš pieļauj, ka starptautisko drošības spēku militārā operācija Afganistānā beigsies 2014.gadā, taču uzsver, ka šīs valsts tālāko attīstību lielā mērā ietekmēs tās iedzīvotāju izglītības problēmu risināšana.

"Domāju, ka, tieši runājot par militārām darbībām, tas ir iespējams," pēc atgriešanās no Afganistānas kopīgajā preses konferencē ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri Raimondu Graubi sacīja Bērziņš, atbildot uz jautājumu, vai, 2014.gadā noslēdzoties misijai Afganistānā, Latvijas kareivji varētu doties mājās.

Prezidents skaidroja, ka nodrošinājuma jomā varētu būt cita situācija. Viņš vērsa uzmanību uz afgāņu analfabētisma līmeni - lasīt prot vien 10% sieviešu un ap 40% vīriešu.

Savukārt Graube skaidroja, ka, 2014.gadā noslēdzoties militārajām akcijām, Latvijas iesaiste varētu turpināties, nodrošinot mācībspēkus militāro inženieru un sakarnieku skolās. Taču par to būs vēl jāpieņem politisks lēmums.

"Laiks, kad mēs plānojām [militārās] operācijas, ir pagājis," norādot uz progresu Afganistānas armijas kaujas spējās, uzsvēra NBS komandieris.

Bērziņš novērtēja, ka vizīte Afganistānā ir noslēgusies veiksmīgi, "esam dzīvi un veseli atgriezušie mājās un apzinājuši situāciju". Viņš izteica pateicību Graubem par NBS komandiera ieguldīto darbu.

Prezidentam šī ir bijusi laba iespēja iepazīties ar Latvijas armijas pārstāvju dzīves apstākļiem un tehniskā bruņojuma pieejamību. Tiekoties ar koalīcijas spēku lielāko valstu pārstāvju vadību, tostarp Norvēģijas kontingenta vadību, kuras pakļautībā dienē Latvijas karavīri, Bērziņš ir saņēmis cildinošas atsauksmes par Latvijas karavīru profesionalitātes līmeni.

Latvijas karavīri ir treneri Afganistānas armijai, un to, "ka uz mūsējiem var paļauties" citu valstu militārās amatpersonas apliecina, minot konkrētus gadījumus. Latvijas pārstāvji ir ļoti dziļi un profesionāli iesaistīti apkalpes funkciju veikšanā medicīniskās aprūpes un tehniskā nodrošinājuma jomā.

Graube apliecināja, ka Latvijas kontingenta rotācija Afganistānā notiks decembrī, un Latvijas karavīri valstī atgriezīsies 21.decembrī, īsi pirms Ziemassvētkiem.

Valsts augstākā amatpersona iepriekš neizziņotā vizītē Afganistānā uzturējās no 14.novembra līdz šodienai, 16.novembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas