Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

CERT.lv: Kiberuzbrukumi e-veselībai un LETA pirkti melnajā tirgū

Šonedēļ pieredzētie uzbrukumi e-veselības sistēmai un ziņu aģentūrai LETA, tos pārslogojot un uz laiku padarot nepieejamus, visticamāk, ir pasūtīti un nopērkami melnajā tirgū, ceturtdienas rītā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma atzina Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT vadītājas vietnieks Varis Teivāns.

Abi uzbrukumi, ar neparedzēti lielu noslodzi apgrūtinot sistēmu darbību, vērtējami kā "primitīvi un brutāli" - tie neliecinot par īpaši augstām kiberuzbrucēju prasmēm. Parasti šādas izdarības tiekot motivētas ar iespēju uziet "caurumu" kādā sistēmā un gūt gandarījumu, traucējot tās darbībai, tādājēdi to diskreditējot. Taču pašā e-veselības sistēmā nav iekļūts un personu privāti dati nav iegūti, viņš uzsvēra.

Teivāns arī atklāja, ka uzbrukumi e-veselībai un dienu vēlāk aģentūrai LETA varētu būt savstarpēji saistīti, ko apliecina fakts, ka abos uzbrukumos izmantoti vieni un tie paši serveri. Tomēr vēl esot pāragri pilnvērtīgi apstiprināt, ka abi gadījumi ir saistīti.

CERT līdzīgu gadījumu novēršana ir ikdiena, taču sabiedrība visbiežāk par tiem neuzzina, uzsvēra Teivāns, un piebilda, ka šādas epizodes ir atvairāmas un atbildīgo iestāžu rīcībā ir tam nepieciešamās tehnoloģijas.

Jau vēstīts, ka otrdien piedzīvots uzbrukums Nacionālā veselības dienesta informācijas sistēmai un E-veselībai, savukārt trešdien - ziņu aģentūrai LETA. Attiecīgi uz pāris stundām abi resursi nebija pieejami.

 

Top komentāri

Tā gan!
T
Ir daudzi, kam šī e-veselība spiež maku, jo nu būs viss redzams kā uz delnas. Laucinieki arī neprot paši vēl rīkoties ar programmu. Mediķu līdere jau atkal " izlēkusi "ar jaunu ideju. Jāmaksājot būšot ne tikai par ārsta apmeklējumu, bet PAR KATRU IZRAKSTĪTO RECEPTI!! tAD REDZIET , CIK TĀLU NAUDAS KĀRĒ! VAI TAD ĀRSTA pienākums nav izrakstīt recepti??!!! Vai tam vajadzēs vēl kādu funkcionāru??! Absurdā izpratne par medicīnu novedusi arī pie milzu pretestības e-veselībai. Te jāpieņem lēmums veselības ministrijai - tie dakteri, kas neprot - negrib, lai dibina privātos un tad mēģina pierādīt savu varu!! Pacientam vienkārši apnikusi ši nebeidzamā ņemšanās ap NEGRIBĒTU SISTĒMU!!!
solon
s
Nekonkrētība, pieļāvuma forma un tas, ka šai (e-veselība) sistēmai kā ēst nepieciešami argumenti lai attaisnotu nekvalitatīvu darbību, liek domāt, ka nekāda uzbrukuma vispār nav bijis. Visticamāk tas vispār ir izdomājums (kā smejies - pasūtījums melnajā tirgū : ))) ), vai arī vienkārši, mūsu tautieši ārzemēs pačekoja kas tur un kā ir ar to e-veselību, un še tev - dažu centu vērtai (pēc kvalitātes un būtības) pusfabrikāts ņēma un uzkārās ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas