Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Degviela dārgāka nekā Igaunijā biokomponentes dēļ

Šomēnes sociālos tīklus pāršalkusi neizpratne, kāpēc degvielas cena Igaunijā vienu un to pašu uzņēmumu degvielas uzpildes stacijās ir ievērojami zemāka nekā Latvijā, cenas starpībai pārsniedzot pat 10 centu par degvielas litru.

Degvielas tirgotāji skaidro, ka cenas starpību dažādās valstīs nosaka gan nodokļu atšķirības, gan arī konkurences līmenis. Pēc Neste Latvija mazumtirdzniecības vadītāja Armanda Beiziķa teiktā, ap 60% no degvielas cenas veido nodokļi un tikai nedaudz vairāk par 30% tās vērtība.

"Baltijas valstīs ir atšķirīga nodokļu politika. Turklāt Latvijā degvielas cenā iekļauts arī valsts obligāto rezervju nodoklis," skaidro Beiziķis. Viņš arī atgādina, ka no šā gada sākuma Latvijā tika paaugstināts akcīzes nodoklis - benzīnam par trim centiem litrā, dīzeļdegvielai par vienu centu litrā. Šī nodokļa paaugstināšana gaidāma arī Igaunijā - no 1.februāra tur akcīzes nodokli benzīnam plānots palielināt par 4,2 centiem un dīzeļdegvielai - par 5,5 centiem litrā.

Savukārt Statoil Fuel & Retail degvielas kategorijas vadītājs Armands Žubulis vērš uzmanību uz to, ka ilgtermiņā degvielas mazumtirdzniecības cenu dinamika visās Baltijas valstīs ir līdzīga un novērojamās atšķirības atsevišķos periodos rodas dažādu cenu veidojošo faktoru ietekmē. Kā piemēru viņš min vietējās likumdošanas prasības Latvijā, kuras nosaka, ka 95. markas benzīnam jāpievieno bioetanols 4,5-5% apjomā, vasaras dīzeļdegvielai jāpievieno biodīzeļdegviela, kas iegūta no rapšu sēklu eļļas, 4,5-5% apjomā.

Visu rakstu ar skaidrojumiem par degvielas cenu atšķirībām Baltijas valstīs lasiet ceturtdienas, 28.janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas