Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Desmit gadu laikā Latvija kompensācijās ECT spriedumu izpildei izmaksājusi 192 000 latu

Desmit gadu laikā Latvija kompensācijās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) spriedumu izpildei izmaksājusi 192 013 latu, liecina Ministru kabineta pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās biroja pārskats par 2009.–2010.gadu.

2009.gadā tiesas apstiprinātajās kompensācijās ir izmaksāti 36 194 lati, savukārt pērn kompensācijās izmaksātā summa pieaugusi līdz 40 028 latiem. Prognozējams, ka 2011.gadā kompensācijās izmaksātā summa pieaugs vēl vairāk, ņemot vērā 2010.gada nogalē pasludinātajos spriedumos piespriesto kompensāciju apmēru – 62,7 tūkstoši eiro jeb 44 066 lati.

No 2000.gada Latvijas valsts kompensācijās saistībā ar procesiem tiesā kopumā izmaksājusi 192 013 latu.

Arī 2011.gadā biroja darba apmērs nav samazinājies. Līdz 2011.gada 1.septembrim tiesa valdības komentāriem nosūtījusi 18 jaunu iesniegumu un kopā ir pasludinājusi 22 nolēmumus pret Latviju, no tiem astoņus spriedumus un 14 lēmumu.

2011.gadā pasludināti astoņi ECT palātas spriedumi, no tiem sešos ir konstatēti Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pantu pārkāpumi. Vēl viens spriedums tika pasludināts lietā, kurā Latvija bija iesaistījusies trešās puses statusā iesniedzējas pusē. No šogad pasludinātājiem astoņiem spriedumiem divos Latvijas valdība ir lūgusi veikt redakcionālus labojumus, viens lūgums ir ņemts vērā, viens ir ticis noraidīts. Laikā no 2000.gada līdz 2011.gada 1.septembrim Latvijas valdība ir izteikusi lūgumu redakcionāli precizēt trīs pret Latviju pasludinātos spriedumus, no tiem divos gadījumos lūgumi ir tikuši ņemti vērā.

Pēc valdības komentāru saņemšanas ECT 2011.gadā divas lietas ir noraidījusi kā neatbilstošas izskatīšanai pēc būtības, savukārt trīs lietās pieņemts lēmums par lietas svītrošanu no izskatāmo lietu saraksta, pamatojoties uz noslēgto mierizlīgumu vai valdības iesniegto vienpusējo deklarāciju. Jau tradicionāli lielu proporciju no pieņemtajiem lēmumiem veido lēmumi par lietas svītrošanu no tiesā izskatāmo lietu saraksta sakarā ar iesniedzēju zaudēto interesi vai nevēlēšanos uzturēt savas sūdzības. 2011.gadā šādi lēmumi ir pieņemti četrās lietās. Vēl piecās lietās ir pieņemti tiesas daļēji lēmumi par atsevišķu sūdzību pieņemšanu tālākai izskatīšanai, vienlaicīgi noraidot citas pieteikumu iesniedzēju iesniegtās sūdzības. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas