Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Lai apdrošinātāji tiktu ārā no zaudējumiem, polišu cenām būtu jāaug par vismaz 20%

Draud ar OCTA padārdzināšanos

OCTA polišu cenas Latvijā labajiem un sliktajiem autovadītājiem var atšķirties pat vairāk nekā 100 reižu, liecina dati par apdrošinātāju piedāvājumu. Labajiem autovadītājiem polise gadam pašlaik maksā dažus desmitus eiro. Apdrošinātāji ar ieņēmumiem no zemajām cenām nespēj segt izmaksas, kā rezultātā zaudējumi aug. Nākamajā gadā izmaksas varētu palielināt arī grozījumi normatīvajos aktos un autoservisu pakalpojumu cenu pieaugums, tādēļ apdrošinātāji patlaban meklē efektīvākos veidus, kā cenot polises, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Lai mazinātu zaudējumus, apdrošinātāji patlaban meklē veidus, kā uzlabot polišu cenu aprēķina sistēmu. Tā, piemēram, jūlijā AAS Balta nolēma OCTA polises cenas aprēķinā ņemt vērā ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu uzskaites punktu sistēmu, proti, jo lielāks soda punktu skaits ir autovadītājam, jo potenciāli augstāka OCTA polises cena. Arī ERGO Riska parakstīšanas departamenta direktors Ritvars Heniņš teic, ka ERGO apsver iespēju OCTA risku izvērtēšanā un cenu veidošanā iekļaut tādu faktoru kā autovadītājiem piemērotos sodus, taču kompānija pašlaik analizē un izvērtē, vai sodi korekti un pietiekami būtiski raksturo riska līmeni.

If Apdrošināšana Produktu attīstības un risku parakstīšanas daļas vadītāja Sanita Ķēniņa skaidro, ka kompānija pastāvīgi izvērtē dažādus informācijas avotus, analizē pieejamo statistiku un koriģē tarifu formulu. Viņa stāsta, ka OCTA risks lielākoties ir atkarīgs no vadītāja, taču jāņem vērā arī informācija par transportlīdzekli. Starpība starp lētāko un dārgāko polisi var atšķirties vairāk nekā 100 reižu, tādēļ ir jāmonitorē un jāanalizē konkrēti piemēri.

Nākamajā gadā gaidāmas vairākas izmaiņas normatīvos, kas varētu nedaudz saviļņot tirgu un audzēt apdrošinātāju izmaksas. Tomēr, vai rezultātā būs straujāks OCTA polišu cenu pieaugums, apdrošinātāji šaubās.

Saeima šā gada 31. oktobrī ārkārtas sēdē konceptuāli atbalstīja izmaiņas OCTA likumā, kas paredz mainīt kārtību apdrošināšanas atlīdzības izmaksai par automašīnas remontu – no nākamā gada 1. janvāra atlīdzību par automašīnas remontu, ja ceļu satiksmes negadījumā cietušais to vēlēsies saņemt naudā, nevis remonta veidā, izmaksās 70% apjomā no apdrošinātāja aprēķinātās summas līdzšinējo 100% vietā.

Apdrošinātāju pārstāvji norāda, ka šie grozījumu varētu veicināt OCTA cenas pieaugumu.

Viss raksts lasāms ceturtdienas, 3. novembra, avīzē Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas