Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

EM: Mazumtirdzniecības apjomus turpinās ietekmēt augstās cenas

Mazumtirdzniecības apjomus turpinās ietekmēt augstās cenas, aģentūrai LETA norādīja Ekonomikas ministrijas (EM) Analītiskā dienesta analītiķe Ieva Šnīdere.

Joprojām pastāvot augstam cenu līmenim, šā gada jūlijā mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā turpināja samazināties, un kritums bija straujāks nekā iepriekšējos divos mēnešos.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās gada laikā samazinājās par 1,6%, bet, ņemot vērā cenu ietekmi, salīdzināmajās cenās tas saruka par 3,4%. Mazumtirdzniecības apjoma kritums ir vērojams arī mēneša griezumā - jūlijā, salīdzinot ar jūniju, tas samazinājās par 0,5%.

Gada griezumā augsto cenu ietekmē samazinājās pārtikas un nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums. Savukārt degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga.

Jūlijā nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā samazinājās par 5,1%. Tas samazinājās visās galvenajās nepārtikas preču grupās, izņemot metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecību, kur apgrozījums pieauga par 2,2%. Straujākais apgrozījuma kritums bija sporta preču un spēļu mazumtirdzniecībā - par 26,3%.

Mazumtirdzniecības apgrozījums par 11,8% samazinājās arī mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos, par 9,3% samazinājās informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu tirdzniecībā, par 8,8% - grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu tirdzniecībā, par 8,5% - pulksteņu, juvelierizstrādājumu un citur neklasificētu jaunu preču mazumtirdzniecībā, savukārt par 7,1% samazinājās ziedu, augu, sēklu, mēslošanas līdzekļu, istabas dzīvnieku un to barības tirdzniecībā, bet tekstilizstrādājumu, paklāju, grīdsegu, tapešu, mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu tirdzniecībā - par 6,8%.

Mērenāks kritums bija vērojams farmaceitisko medicīnisko piederumu tirdzniecībā - par 3,1%, par 2,2% samazinājās apjoms kosmētikas un tualetes piederumu tirdzniecībā un apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu tirdzniecībā samazinājās par 0,3%.

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām neliels apgrozījuma kritums - par 1,3% bija vērojams gan mazumtirdzniecībā stendos un tirgos, bet 3,7% apgrozījuma kritums vērojams pārējā mazumtirdzniecībā ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem. Savukārt mazumtirdzniecība pa pastu vai internetā pieauga par 3,9%.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā jūlijā saruka desmito mēnesi pēc kārtas un jūlijā tas turpināja strauji samazināties - par 5%, ko noteica augstais cenu līmenis pārtikas produktiem.

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums degvielas uzpildes stacijās jūlijā pieauga par 4,2%, salīdzinot ar 2022.gada jūliju. To lielā mērā noteica straujš degvielas mazumtirdzniecības apjoma kritums iepriekšējā gadā aprīlī-jūlijā, kad degvielas cenas sasniedza augstāko līmeni.

Kopumā šā gada septiņos mēnešos mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 2,4% zemāks nekā 2022.gada janvārī-jūlijā, ko lielā mērā noteica pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma kritums par 5,4% pārtikas preču augto cenu dēļ. Nepārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 2,5%, ko noteica augstā bāze 2022.gada sākumā, kad pakāpeniski tika atcelti visi tirdzniecības ierobežojumi un mazumtirdzniecības apgrozījums ievērojami pieauga.

Savukārt degvielas tirdzniecības apgrozījums šogad janvārī-jūlijā pieauga par 4,1%, ko ietekmēja zemāki mazumtirdzniecības apjomi iepriekšējā gada attiecīgajā periodā pieaugošo degvielas cenu dēļ.

Šnīdere norādīja, ka iedzīvotāji ir pielāgojušies lētāku un apjomu ziņā mazāku pirkumu veikšanai. Tomēr, pārtikas un energoresursu cenām stabilizējoties, to negatīvā ietekme uz mazumtirdzniecības apgrozījumu pakāpeniski mazināsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas