Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EM prognozē 16% vidējo gada inflāciju

Šogad kopumā vidējā gada inflācija varētu sasniegt 16%, aģentūrai LETA prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji.

Ministrija sagaida, ka tuvākajos mēnešos cenu izmaiņas turpinās pārsniegt sezonālo svārstību līmeni, tāpat EM atzīmē arī energoresursu cenu kāpuma pakārtoto ietekmi uz rūpniecības preču un pakalpojumu cenām.

Vienlaikus EM prognozē, ka 2022.gada beigās un 2023.gadā, situācijai pakāpeniski stabilizējoties, inflācijas tempi sāks mazināties.

Jau ziņots, ka pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šā gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, patēriņa cenu līmenis Latvijā pieauga par 2,2%. Precēm tas pieauga par 2,5%, bet pakalpojumiem - par 1,3 procentiem.

Jūlijā patēriņa cenu līmenim ir tendence samazināties, ko ietekmē sezonāli faktori, taču EM pārstāvji atzīmē, ka jau trešo gadu pēc kārtas jūlijā novērots cenu kāpums, kas nav raksturīgs šim mēnesim. Šogad bija vērojams straujākais cenu kāpums šajā mēnesī kopš iepriekšējā gadsimta 90.gadu sākuma. Tāpat kā iepriekšējā gadā, arī šogad jūlijā inflāciju galvenokārt ietekmēja cenu kāpums ar mājokli saistītiem energoresursiem, ko noteica straujais pasaules cenu kāpums.

Lielākā palielinošā ietekme jūlijā bija cenu pieaugumam dabasgāzei. Saistībā ar dabasgāzes tarifa paaugstināšanu no šā gada 1.jūlija, cenas dabasgāzei pieauga par 74,8%. Cenas straujāk pieauga arī cietajam kurināmajam (par 15,5%) un turpināja palielināties arī elektroenerģijai (par 10,7%) un siltumenerģijai (par 5,3%), kas kopā ar cenu kāpumu dabasgāzei kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 1,5 procentpunktiem.

Cenas jūlijā turpināja kāpt pārtikai, ko ietekmē augstās pārtikas produktu cenas pasaulē un Krievijas iebrukums Ukrainā. Tomēr EM pārstāvji akcentē, ka cenu kāpums pārtikai jūlijā bija mērenāks nekā iepriekšējos šā gada mēnešos. Latvijā pārtikas produktu cenas pieauga par 1,7% un kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,4 procentpunktiem. Lielākā ietekme bija cenu kāpumam maizei un graudaugiem, gaļai, piena produktiem un kafijai, kā arī cenu kritumam svaigiem dārzeņiem un svaigiem augļiem. 

EM pārstāvji atzīmē, ka pārtikas produktu cenas pasaulē samazinās jau ceturto mēnesi pēc kārtas. Jūlijā mēneša laikā pasaules pārtikas cenas samazinājās ļoti strauji - par 8,6%, kas bija straujākais indeksa vērtības kritums mēnesī kopš 2008.gada oktobra, tomēr, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūliju, tās bija par 13,1% augstākas. 

Straujo cenu kritumu jūlijā noteica būtisks augu eļļas un graudaugu cenu kritums, savukārt cukuram, piena produktiem un gaļai cenas samazinājās mērenāk. Cenu indekss augu eļļām sasniedza zemāko līmeni pēdējo 10 mēnešu laikā, ko galvenokārt turpināja veicināt mērenāks pasaules importa pieprasījums un zemākas naftas cenas, kā arī izredzes nodrošināt plašu eksporta pieejamību no Indonēzijas, kas ir pasaulē vadošā palmu eļļas eksportētāja. 

Savukārt straujo graudaugu cenu kritumu pasaulē jūlijā galvenokārt ietekmēja Ukrainas un Krievijas panāktā vienošanās par Ukrainas galveno Melnās jūras ostu atbloķēšanu, kas liecina par graudu eksporta no Ukrainas atsākšanos, skaidro EM pārstāvji. Cenas ietekmēja arī sezonālā pieejamība pašlaik notiekošās ražas novākšanas ziemeļu puslodē dēļ. Tomēr kviešu cenas pasaulē joprojām bija par 25% augstākas nekā pagājušā gada jūlijā.

Pakalpojumiem cenas jūnijā pieauga par 1,3%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,3 procentpunktiem. Lielākā palielinošā ietekme bija vērojama cenu kāpumam pasažieru pārvadājumiem, ēdināšanas un izmitināšanas pakalpojumiem, kompleksiem atpūtas pakalpojumiem un atkritumu savākšanai.

Lielākā samazinošā ietekme jūlijā saistībā ar izpārdošanām, kas sezonāli notiek katru gadu, bija cenu kritumam apģērbam un apaviem par 6%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,3 procentpunktiem.

Jūlijs bija pirmais mēnesis šogad, kad Latvijā bija vērojams cenu kritums degvielai, norāda EM pārstāvji. Jūlijā cenas degvielai samazinājās par 3,9% un kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,3 procentpunktiem. Tomēr cena degvielai joprojām saglabājās augsta, ko ietekmē augstās pasaules naftas cenas. 

Pēc kāpuma jūnijā, jūlijā pasaules naftas cenas samazinājās - mēneša laikā vidēji par 10%. EM pārstāvji informē, ka mēneša pirmajā pusē "Brent" naftas cena samazinājās līdz 99 ASV dolāriem par barelu, kas bija zemākā cena kopš aprīļa un ko galvenokārt sekmēja bažas par naftas pieprasījuma kritumu saistībā ar iespējamu ekonomikas recesiju pēc centrālo banku lēmumiem pacelt procentlikmes, lai cīnītos pret inflācijas pieaugumu, kā arī OPEC+ lēmums arī augustā, tāpat kā jūlijā, turpināt naftas ieguves palielināšanu.

Tomēr mēneša otrajā pusē naftas cena palielinājās, mēneša beigās pieaugot līdz 110 ASV dolāriem par barelu, ko ietekmēja naftas piegāžu riski, ASV prezidenta vizītei Tuvajos Austrumos noslēdzoties bez solījumiem palielināt naftas ieguvi, kā arī negaidīti labi dati par izaugsmi eirozonā šā gada otrajā ceturksnī. 

EM pārstāvji atzīmē, ka augusta sākumā atkal vērojams straujš naftas cenu kritums, un analītiķi ir izteikuši prognozes, ka, recesijai pasaules ekonomikā paplašinoties, "Brent" markas naftas cena šogad varētu nokristies līdz 65 ASV dolāriem par barelu.

Jau ziņots, ka salīdzinot ar iepriekšējā gada jūliju, patēriņa cenas pieauga par 21,5%. Gada vidējā inflācija bija 10,8%.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas