Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Fiskālās disciplīnas padome: Nodokļu reformas pasākumi ir dārgi, bet nemazina nevienlīdzību

Nodokļu reformas pasākumi ir dārgi, bet nemazina nevienlīdzību, valdībai adresētā prezentācijā norāda Fiskālās disciplīnas padome (FDP).

FDP atzinīgi vērtē vairākas reformas iezīmes, piemēram, centienus izstrādāt visaptverošu vidēja termiņa stratēģiju, lai nodrošinātu stabilu izaugsmi, darba spēka nodokļa sloga samazināšanu, kā arī nosprausto mērķi mazināt nevienlīdzību.

FDP arī norāda, ka nodokļu reforma veidota ar mērķi veicināt uzņēmējus un sabiedrību kopumā strādāt formālajā ekonomikā - pamest ēnu ekonomiku.

Tajā pašā laikā FDP vērš uzmanību, ka netiek sasniegti vairāki nodokļu politikas pamatnostādnēs definētie mērķi. Pirmkārt, ekonomiskais izrāviens neesot pamatots ar aprēķiniem. Otrkārt, pieejamā informācija neapliecinot plānotu virzību uz nodokļu ieņēmumu mērķi 33% no iekšzemes kopprodukta 2021.gadā. Treškārt, nodokļu reformas ietekme uz ekonomiskās nevienlīdzības mazināšanu esot ierobežota. Ceturtkārt, netiekot rasts papildu finansējums veselības aprūpes sistēmai.

FDP norāda, ka nodokļu reformas rezultātā samazinās resursu apjoms publiskā sektora finansēšanai, 0% likmes ieviešana reinvestētai peļņai samazinās ieņēmumus, bet optimisms par ilgtermiņa sekām var nepiepildīties.

FDP arī uzsver, ka nodokļu reformas pasākumi ir dārgi, bet nemazina nevienlīdzību. Padomē norāda uz Eiropas Komisijas aplēsēm, kas liecina, ka piedāvātajai reformai būs ierobežota ietekme uz ienākumu pārdali un nevienlīdzības mazināšanu. Reformai būs maza ietekme uz nevienlīdzību, bet būtiski samazinās budžeta ieņēmumus.

FDP ieskatā nodokļu reformas nerisina arī veselības aprūpes finansējuma jautājumu.

Padome iesaka radīt caurredzamu un detalizētu aprēķinu metodoloģijas izklāstu par reformas ietekmi uz nodokļu ieņēmumiem un ekonomisko izaugsmi. FDP arī vēlas redzēt rūpīgu analīzi par reformas ietekmi uz budžeta ieņēmumiem ekonomiskās krīzes gadījumā. Padome arī iesaka reformu ieviest pakāpeniski, ņemot vērā fiskālās iespējas.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets šodien skata Finanšu ministrijas sagatavotās valsts nodokļu pamatnostādnes 2018.2021.gadam

Top komentāri

Nevienlīdzība pieaugs!
N
Nodokļu reformas populistisko pasākumu rezultātā pieaugs nevienlīdzība starp ģimenēm ar un bez bērniem, kā arī pieaugs nevienlīdzība starp turīgākajiem un mazāk turīgajiem pensionāriem
īpašuma nodoklis ir nenormāls!
ī
Nekustamā īpašuma nodoklis Latvijā ir nenormāls, bet reformatori izliekas to neredzam! Graša vērta tāda reforma!
ierēdņi, kā aunu bars
i
Elementāri aprēķini liecina, ka tad, ja reforma notiks pēc Finanšu ministrijas populistiskā scenārija, tad vēl vairāk pieaugs nevienlīdzība starp ģimenēm ar un bez bērniem. Finanšu ministrijas ierēdņi, kā aunu bars, blēj, ka nevienlīdzība samazināsies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas