Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Fotogrāfijas novērš pēdējās šaubas

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs nav bijis patiess savos apgalvojumos, ka foto no viņa brauciena uz Kamčatku krievu militāristu pavadībā ir falsificēts. To, publicējot vairāk nekā 40 jaunu fotogrāfiju no skandalozā brauciena, pierāda jaunā izdevniecības Dienas mediji grāmata Brālība² jeb Brālība kvadrātā, kas jau šonedēļ ir nopērkama lielākajos grāmatveikalos, kā arī Narvesen tīklā un jau aizceļojusi pie vairākiem simtiem lasītāju.

Tāpat neatbildēts palicis jautājums par Rimšēviča rīcībā it kā bijušo nepilsoņa pasi, kuras eksistenci 2018. gada ziemā noliedza Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis, bet jaunā grāmata publicē izdruku, iespējams, no Krievijas Federācijas Migrācijas dienesta datubāzes ar šīs pases numuru: 3000099. SAB tikai vairākus mēnešus pēc Rimšēviča aizturēšanas aizdomās par korupciju viņam atņēma augstāko pielaidi valsts noslēpumam, lai gan Maizītis jau iepriekš atzina, ka par Kamčatkas braucienu specdienestam bijis zināms. 

SAB pozīcija vienmēr bijusi, ka Latvijas Bankas (LB) prezidenta Kamčatkas brauciens varbūt arī ir problēma no korupcijas apkarošanas viedokļa, bet tas nav radījis nekādus riskus nacionālajai drošībai, tādēļ pielaide nav atņemta. Tas nozīmē, ka SAB ir vieglprātīgi uztvēris Rimšēviča pastaigas brīvā dabā militarizētajā Kamčatkā, kur ir liela FSB jeb Krievijas Federālā drošības dienesta klātbūtne, secina jaunā grāmata Brālība kvadrātā.

Turklāt grāmatā atklāts, ka, izrādās, tieši tās pašas medību un makšķerēšanas vietas, kuras izvēlējās Rimšēvičs un kompānija, 2010. gada augustā, tikai dažas nedēļas vēlāk, apciemojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš tolaik bija premjerministra amatā. 

Būtiska vieta grāmatā atvēlēta LB prezidenta skandalozā Kamčatkas brauciena atspoguļošanai, par kuru Ģenerālprokuratūra izvirzījusi apsūdzības, ka tas bijis daļa no kukuļa par pakalpojumiem Trasta komercbankai (TKB). Jaunajā grāmatā apskatāmas vairāk nekā 40 fotogrāfijas no šī Kamčatkas brauciena, kas novērš pēdējās šaubas – Rimšēviča sākotnējie apgalvojumi, ka vienīgā noplūdušā brauciena fotogrāfija ir falsificēta, nav bijuši patiesi. Attēlos LB prezidents redzams gan kopā ar TKB akcionāru Igoru Buimisteru, kura labā, pēc Ģenerālprokuratūras pārliecības, veicis koruptīvās darbības, gan vairākiem atšifrētiem un pagaidām nezināmiem, visticamāk, Krievijas pilsoņiem. 

Visinteresantākais no jauna atpazītajiem Rimšēviča "nejaušo" ceļabiedru pulkā ir 1965. gadā dzimušais Pjotrs Grigorjevičs Fjodorovs, bijušā Krievijas finanšu ministra, pāragri 50 gadu vecumā mirušā Borisa Fjodorova jaunākais brālis. Grāmatas tapšanas gaitā iegūt par viņu ziņas Krievijas publiskos un slēgtos resursos nebija viegli, kas pēc zinātāju viedokļa norāda uz viņa īpašu statusu un sakariem.

Kādēļ šī persona ir nozīmīga? Pjotrs Fjodorovs līdzdarbojās brāļa izveidotajā Apvienotajā finanšu grupā [Oбъединенная финансовая группа (OFG)], kuras stratēģiskais partneris bija pēdējā laikā naudas atmazgāšanas skandālos ierautā Deutsche Bank. Par Fjodorovu kompānijas kontrolpaketi Deutsche Bank savulaik samaksāja ap 400 miljoniem dolāru. OFG tika izveidota 1994. gadā, lai sniegtu investīciju un banku pakalpojumus ārvalstu investoriem. Interesanti, ka Fjodorovu tuvs biznesa partneris, krievu emigrants no ASV Felikss Brainins (Felix Bryanin) bija tuvs nu jau nelaiķa prezidenta Borisa Jeļcina administrācijai. Savulaik rietumu prese rakstīja, ka caur viņu gājuši vismaz  250 000 ASV dolāru amerikāņu konsultantu algošanai, kuri palīdzēja Jeļcina priekšvēlēšanu kampaņā. 

Līdz šim bija droši zināms, ka Rimšēvičs Kamčatkā atpūties tobrīd ar ieroču izstrādi saistītā Informācijas tehnoloģiju pētniecības institūta vadītāja Dmitrija Piļščikova kompānijā. Vēlāk šo institūtu kā Krievijas militāri tehniskā kompleksa sastāvdaļu ASV bija iekļāvušas sankciju sarakstā. Bet 2010. gadā, kad Piļščikovs ar Rimšēviču kopā atpūtās Kamčatkā, viņa boss bija viens no Putina tuvākā loka – korporācijas RosTeh vadītājs Sergejs Čemezovs. Jaunajā grāmatā noskaidroti vēl divi Krievijas militāristi, ar kuriem kopā atpūties Rimšēvičs. Viens ir atvaļināts Stratēģiskās nozīmes raķešu karaspēka pulkvedis Sergejs Aņisins, kurš iepriekš dienējis slepenā poligonā Kazahstānas teritorijā, otrs – savulaik PSRS armijas Ģenerālštābā dienējušais nekustamo īpašumu projektu attīstītājs Aleksejs Gorjunovs, kurš pēdējos gados nodarbojies, piemēram, ar elitāra kotedžu ciemata Levitan celtniecību Piemaskavā. Kamčatkas braucienā, spriežot pēc fotogrāfijām, Fjodorovs, Piļščikovs, Gorjunovs, Aņisins un latvieši Rimšēvičs, Buimisters un nu jau nelaiķis, Rimšēviča draugs Valērijs Maligins spēlē centrālo lomu, starp pārējiem var nojaust vietējos jēgerus, kas nodrošina servisu makšķerēt un medīt atbraukušajiem augstajiem viesiem.

Grāmatā ir daudz detaļu, kas balstās liecībās, dokumentos un līdzgaitnieku atmiņās. To mērķis ir tuvoties izpratnei, kā šādi cilvēki varēja kļūt par autoritātēm biznesā, politikā un medijos. Ja vēlaties, izsekota tehnoloģija, kā tie, kuriem bija jābūt pēdējiem, ar pielīdēju un naudas palīdzību nepelnīti kļuva par pirmajiem. Divdesmitgade, kurā saimniekoja aprakstītie personāži, bija Latvijas atjaunotnei svarīgākais laiks. 

Top komentāri

Pilsonis
P
Ja SAB, kuram vajag gādāt par valsts drošību, melo un falsificē faktus, tad to vajag likvidēt un taisīt jaunu drošības dienestu ar godīgiem un gudriem cilvēkiem.
solon
s
(noziedzīgā konglomerāta) varas elites ierasta lieta. Ģenerālprokurors ar vajadzīgiem ļaudīm iet kopā medībās un apmeklē pirtis, silei pietuvinātie "netīšām" attopas kopā vienā lidmašīnā ceļā uz Gruziju ... kāpēc raisa izbrīnu Rimšēviča makšķerēšanas paradumi? Citadeli uzdāvināt - tas ir labais tonis?
senču ols
s
Es esmu bijis Kamčatkas Petropavlovskā, tā ir vienīgā lidosta , kurā nolaižas lidaparāti no kontinenta. No lidmašīnas ātrāk ārā neviens netiek izlaists , iekams krievu armijas bruņota patruļa nepārbauda ikviena pasažiera personas apliecinošus dokumentus. Tas ir krievu armijas kara lidlauks , kā kādreiz arī tas bija Liepājā Cimdeniekos un savulaik Rīgā Spilves lidosta. Vispār tas lohs ar mellajām brillēm nav makšķernieks , secinu no uzbildētā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas