Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izkrāpj naudu, solot miljonu peļņu no gaisa vagoniņiem

Finanšu tirgus uzraugs divreiz izplatījis brīdinājumu neieguldīt naudu uzņēmumu grupā SkyWay Capital, taču kompānija turpina uzrunāt iedzīvotājus, solot ātru peļņu. Lielā nauda nāks no gaisa vagoniņu transporta ieviešanas visā pasaulē, vēsta raidījums Nekā personīga.

Projekta attīstītāju patiesie īpašnieki paslēpti ofšoru zonās, tādēļ ieguldīto naudu atgūt būs neiespējami. Arī apvērsums transportā nenāks no šiem uzņēmējiem. Kā izrādās, viņu piedāvājums īpaši neatšķiras no pacēlāja slēpošanas kūrortā.

SkyWay apgalvo, ka piedāvā inovāciju un revolūciju pasaules transportā. Tas jau tagad īstenojot tūkstošiem projektu visā pasaulē, kur tūdaļ sāks būvniecību, taču revolūcijai vajag finansējumu. To SkyWay prasa nevis lielām korporācijām, bet tautai. Arī Latvijā. 

Projektu sāka 2014. gadā, kad Anatolijs Junickis pieņēma lēmumu finansēt projektu ar crowdfunding palīdzību. Crowdfunding, tulkojot latviski, ir finansējums, kas nāk no tautas. Katrs cilvēks, kurš ar interneta palīdzību investē projektā, kļūst par līdzīpašnieku šai tehnoloģijai. Pret savām investīcijām cilvēki saņem kompānijas daļas.

Shēma izskatās pēc finanšu piramīdas. Potenciālie investori par izdevību uzzina no draugiem, kas projektā jau investējuši, ierakstiem sociālajos tīklos, YouTube video. Katrā no valstīm, kur SkyWay uzrunā "investorus", rīko tiešsaistes seminārus. Latvijā potenciālos investorus caur datora ekrānu uzrunā daugavpilietis Gundars Eglītis.

Investoriem stāsta, ka drīzumā Skyway akcijas sāks kotēt biržā, bet viņiem ir ekskluzīva iespēja par zemāku cenu akcijas iegādāties jau tagad. Tās var pirkt arī uz nomaksu. Vēlāk varēs pelnīt lielu naudu, akcijas pārdodot, vai katru gadu saņemot dividendes. 

Investori saņem sertifikātu, ka viņiem pieder akcijas eksotiskās zemēs reģistrētās firmās. Iepriekš tirgoja arī Lielbritānijas kompānijas daļas. Taču finanšu sektora uzraugi vairākās pasaules valstīs izplatīja brīdinājumus, ka investīcijas SkyWay ir nedrošas.

Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) par Skyway brīdinājusi pat divreiz, 2017. un 2018. gadā. Krāpšanas gadījumā FKTK aicināja iedzīvotājus vērsties pie likumsargiem.

Lielbritānijā reģistrētā First SkyWay Invest Group, kuras akcijas sākotnēji saņēma investori, nav akciju sabiedrība, tātad tai nav akciju, ko tirgot. Oficiāli uzņēmums pieder Krievijas pilsonei Oksanai Denisovai. Šī gada pavasarī tas iesniedzis likvidācijas pieteikumu, ko vasarā atsaucis.

Uzraugi prognozē, ka nekādas izmaksas investori nesaņems un ieguldīto naudu neatgūs, jo viss projekts izskatās pēc glīti noformētas finanšu piramīdas.

Ieguldītājus no Latvijas autobusos ved uz Baltkrieviju. Tur, netālu no Minskas, uzbūvēts SkyWay parks transporta revolūcijas izmēģināšanai un demonstrēšanai. Apbrīnot inovācijas ierodas prominenti viesi un vienkāršie ieguldītāji.

SkyWay idejas autors ir Anatolijs Junickis. Viņš sola, ka jaunajai tehnoloģijai esot lielākais biznesa potenciāls pasaulē, pārvietošanās ātrums tuvosies 500 kilometriem stundā.

SkyWay debesu ceļiem pats lielākais pasaules tirgus potenciāls uz planētas. Lielāks nekā, piemēram, mobilajiem sakariem, datoriem, elektronikai, kuriem jau šodien ir noieta tirgi triljoniem dolāru vērtībā, lai gan tie pavisam nesen sākās garāžā un praktiski neviens neticēja to komerciāliem panākumiem.

Patiesībā trošu vagoniņi nav jaunums un tiek plaši izmantoti vietās, kur reljefs apgrūtina ceļu būvēšanu. Latvijā tehnoloģija apskatāma Siguldā un slēpošanas trasēs. 

Tirgū pieejamie trošu vagoniņi brauc ar daudz mazāku ātrumu, nekā SkyWay solītie 150 kilometri stundā. Zinātnieki uzskata, ka tas nav iespējams.

Arī SkyWay it kā izgudroto ātrgaitas vilcienu ražo vairākās vietās pasaulē. Projekta prezentācijās nav izskaidrojuma tam, ar ko viņu piedāvājums atšķiras no jau pieejamā. Vizualizācijās demonstrētais risinājums rada bažas, ka SkyWay solītais ātrums, 500 kilometri stundā, ir neiespējams un pat bīstams.

SkyWay radītāju plāni un solījumi sniedzas tālāk par planētu. Nākamais projekts ir SpaceWay, kosmosa industrializācijas programma.

Uzņēmumi, kas ar vērtspapīru tirgošanu nodarbojas legāli, ir uzskaitīti FKTK mājaslapā. Lai nākotnē ierobežotu finanšu piramīdu darbību, Saeimā drīzumā pieņems grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas dot Patērētāju tiesību aizsardzības centram tiesības bloķēt krāpnieku lapas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas