Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kariņš un Viņķele komentē runas par demisiju

"Pienāks laiks, kad varēsim vērtēt katra ministra padarīto un atbildību, šobrīd ir jāstrādā," bija premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) atbilde uz Dienas jautājumu, vai viņš šobrīd uzticas un paļaujas uz veselības ministres Ilze Viņķeles (A/P) darbu. Arī pati veselības ministre, atbildot uz jautājumu, cik stabili šobrīd jūtas savā amatā, uzsvēra nepieciešamību koncentrēties krīzes risināšanai, nevis domām par sava amata stabilitāti.

Informācija par nesaskaņām abu starpā no valdības aprindām nāk jau labu laiku, bet svētdienas vakarā dramatiskajā uzrunā tautai premjerministrs negaidīti asi kritizēja savas valdības lēmumus attiecībā uz Covid-19 ierobežošanu, kur centrālo, koordinējošo lomu spēlē tieši veselības ministre. Tas aktualizēja jautājumu par Viņķeles iespējamo demisiju.

 "Ministru prezidenta galvenā prioritāte ir Covid-19 izplatības ierobežošana valstī un plaša atbalsta sniegšana iedzīvotājiem, uzņēmējiem. Covid -19 ierobežošanai nepieciešama visas sabiedrības līdzdalība, augstāko valsts amatpersonu, valsts pārvaldes koordinēta rīcība un valdības darbs kā vienotai komandai. Pienāks laiks, kad varēsim vērtēt katra ministra padarīto un atbildību, šobrīd ir jāstrādā," Dienai ar sava biroja starpniecību uzsvēra Kariņš.

"Ministra amats pēc būtības nav darbs, kura nosacījumos ietverta stabilitāte. Saspringtajā pandēmijas laikā visus spēkus, domas un centienus veltu darbam Covid19 krīzes risināšanai, ne pārdomām par amata stabilitāti," sava krēsla stabilitāti Dienai komentēja Viņķele, neatbildot uz jautājumu, pie kādiem apstākļiem izlemtu demisionēt.

Atbildot uz jautājumu, vai jūt premjerministra uzticēšanos savai virzītajai politikai, bet, ja nejūt, vai uzskata par iespējamu turpināt darbu šādos apstākļos, Viņķele norādīja uz vairākiem punktiem, kur Kariņš viņas politiku atbalstījis, kā arī atzina, ka "Ministru prezidentam reizēm ir savs skatījums".

"Premjers kopumā paudis konceptuālu atbalstu vairākām nozīmīgām politikas iniciatīvām, kuras virzu - slimnīcu līmeņu revīzija un jauns atalgojuma modelis mediķiem, psihiskās veselības plāns. Slimnīcu līmeņu ziņojums tiks skatīts 8.decembra Ministru kabineta sēdē, atalgojuma modelis atrodas starpministriju skaņošanas procesā. Ministru prezidents paturēja savu īpašo rezervēto viedokli svarīgai līdzmaksājumus par zālēm samazināšanas inicaiatīvai, kas noteica medikamentu izrakstīšanu pēc aktīvās vielas. Inicaiatīva kopš ieviešanas ļāvusi ietaupīt vairāk kā 7 miljonus eiro pacientiem līdzmaksājumos par zālēm. No Covid 19 krīzes sākuma epidemioloģiskajos ierobežojumos konsekventi virzu ekspertu ieteikto rīcību. Pirms valdības sēdēm kopā ar Ministru prezidentu pārrunājam ierobežojumus, analizējam situāciju, kā arī diskutējam par iespējamajiem risinājumiem.  Piemēram, daļa šodien [pirmdien, red.] MP pieteikto ierobežojumu un drošības pasākumu ir Veselības ministrijas piedāvāti. Ministru prezidentam reizēm ir savs skatījums, bet galīgā lēmumu pieņemšana nav vienošanās starp Ministru prezidentu un mani, kas parasti tiek panākta, bet gan vairākuma atbalsts valdībā," norāda veselības ministre Viņķele.

Dienas šāsdienas rakstā Ko lobē veselības ministre Viņķele? norādīts, ka par spīti Kariņa un Viņķeles diplomātijai, realitātē abu krīzes vadībā centrālo valdības locekļu attiecības esot sasniegušas kritisku punktu. "Ja nepatīk, kā to daru es un mani eksperti, tad dari pats," aptuveni šādi Viņķele esot atcirtusi Kariņam kādā no sanāksmēm, kad veselības ministres un premjera pozīcija kārtējo reizi nesaskanējusi, Dienai atstāstījuši klātesošie. Pirmdien, bruņojies ar Valsts prezidenta Egila Levita un Saeimas spīkeres Ināras Mūrnieces politisku atbalstu, Kariņš nāca ar saviem uzstādījumiem krīzes pārvarēšanai, par ko līdz šim galvenā valdības runas persona bija Viņķele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas