Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Krustcelēs starp naudas un pacientu trūkumu

Tuvākos mēnešos izšķirsies Līgatnes novada pašvaldībai piederošās SIA Rehabilitācijas centrs Līgatne (LRC) liktenis - vai tas turpinās pastāvēt kā medicīniskās rehabilitācijas iestāde vai pārtaps par pašvaldības sociālās aprūpes sniegšanas vietu. Tas būs atkarīgs no iespējām piesaistīt investoru, jo pašvaldība no sava budžeta vien LRC nav spējīga uzturēt.

Pašlaik LRC atrodas tiesiskās aizsardzības procesā (TAP), un tā kopējais parāds kreditoriem pērn bija 448 000 eiro. Lielākās parādsaistības iestādei ir pret Valsts ieņēmumu dienestu, un tās veido nesamaksātie nodokļi no darbinieku algām.

Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins (Vienotība) Dienai stāsta, ka pie LRC parādsaistībām neesot vainojamas kļūdas iestādes darbībā, bet gan būtiski samazinātais valsts finansējums. Jāatgādina, ka medicīniskās rehabilitācijas iestādes saņem tā dēvēto valsts pasūtījumu, kura ietvaros tās var sniegt pakalpojumus noteiktam skaitam pacientu. Ārpus valsts pasūtījuma tiek sniegti arī maksas pakalpojumi, taču tie nav lēti. Piemēram, LRC pēcinsulta desmit dienu programma, kas paredz arī pacienta diennakts aprūpi, izmaksā 600 eiro.

Šteins atgādina, ka savulaik valsts LRC nodeva Cēsu rajona padomei. Taču pēc administratīvi teritoriālās reformas rajonu padomes tika likvidētas, to funkcijas nododot jaunajām pašvaldībām. "Tajā brīdī (2009. gadā) faktiski bija tikai divas iespējas - vai nu LRC tiek likvidēts, vai to pārņem Līgatnes novada dome. Valsts no LRC atteicās, argumentējot ar to, ka valstī pietiek ar vienu lielo medicīniskās rehabilitācijas kompleksu Vaivaros. Mēs par pārņemšanu izšķīrāmies tāpēc, ka ir atbildība Līgatnes novada iedzīvotāju un LRC darbinieku priekšā. Taču jau tad sapratām, ka grūtības būs lielas. Līdz 2009. gadam valsts pasūtījums LRC bija 500 000 latu gadā, bet jau 2010. gadā tas nokritās līdz 10 000 latiem gadā. Līdz ar to uzskatu, ka pati valsts ir vainīga pie tā, ka LRC ir tādi nodokļu parādi," stāsta Šteins.

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Māra Āboliņa Dienai gan norāda, ka stacionārajai rehabilitācijai paredzētie līdzekļi tika pēc iespējas koncentrēti, atstājot šo pakalpojumu rehabilitācijas centrā Vaivari un arī vairākās slimnīcās, jo nav lietderīgi nelielo stacionāro rehabilitācijas pakalpojumu kvotu dalīt neskaitāmās sīkās daļās. Savukārt LRC tiek maksāts par ambulatoro rehabilitāciju (bez nakšņošanas), un šogad tie ir 25 016 eiro.

Visu Rūtas Kesneres rakstu lasiet otrdienas, 8.jūlija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas