Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijā visaugstākā Covid-19 izplatība Eiropā

Latvijā pašlaik ir vērojama visaugstākā Covid-19 izplatība Eiropā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

Saslimstības ar Covid-19 divu nedēļu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju Latvijā atbilstoši Eiropas Slimību un profilakses centra datiem ir 153,7, kas ir augstākais starp Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm.

Lai arī saslimstība ar Covid-19 Latvijā mazinās, citur Eiropā tā krītas daudz straujāk, līdz ar to pašizolācija Latvijā nav jāievēro pēc iebraukšanas jau no 20 valstīm.

Drošo valstu saraksts ir būtiski audzis, jo atbilstoši Eiropas kopējam lēmumam "zaļā saraksta" slieksnis arī Latvijā ir palielināts no 50 uz 75 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

Līdz ar to pašizolācija, ieceļojot Latvijā, nav jāievēro nevienam iebraucējam no Igaunijas, Šveices, Norvēģijas, Horvātijas, Monako, Slovākijas, Itālijas, Austrijas, Vācijas, Čehijas, Lihtenšteinas, Bulgārijas, Ungārijas, Somijas, Polijas, Rumānijas, Islandes, Maltas, Sanmarīno un Vatikāna.

Ņemot vērā mainīto kārtību, ceļotājiem, kuri Latvijā iebrauc vai atgriežas un kuriem ir vakcinācijas vai pārslimošanas jeb tā dēvētais Covid-19 sertifikāts, pašizolācija nav jāievēro ne no vienas ES/EEZ valsts, kas iekļauta zaļajā vai dzeltenajā sarakstā.

Savukārt tiem, kuriem nav Covid-19 sertifikāta, pašizolācija Latvijā jāievēro pēc ieceļošanas no Dānijas, Nīderlandes, Spānijas, Zviedrijas, Slovēnijas, Grieķijas, Beļģijas, Lietuvas, Andoras, Francijas, Īrija, Kipras, Portugāles un Luksemburgas.

Dānija un Nīderlandē ir augstākie Covid-19 kumulatīvie rādītāji aiz Latvijas - attiecīgi 152,6 un 138,5. Lietuvā kumulatīvais rādītājs ir 113,3, bet Igaunijā - 74,8. Igaunija līdz ar to ir izņemta no dzeltenā jeb augsta riska ES/EEZ valstu saraksta un iekļauta zaļajā - zema riska saraksta, kurā iekļautas valstis ar zemu sabiedrības veselības apdraudējumu.

Saskaņā ar SPKC publiskoto informāciju, viszemākie kumulatīvie rādītāji ir Vatikānā un Sanmarīno, kurš šis rādītājs pašlaik ir 0. Savukārt Maltā 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir 9,1.

Kopumā ES un EEZ vidējais kumulatīvais rādītājs turpina samazināties un sasniedzis 71,6 gadījumus. Pirms nedēļas tas ir bijis 82,6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

SPKC aicina iedzīvotājus vakcinēties, jo tas joprojām ir drošākais un efektīvākais aizsardzības veids, kas pasargā no smagām slimības formām un mazina Covid-19 infekcijas izplatību sabiedrībā.

Jau ziņots, ka pret Covid-19 vakcinētām personām, kas Latvijā ieceļojušas no jebkuras ES, EEZ valsts, Šveices vai Lielbritānijas, turpmāk nebūs jāievēro pašizolācijas prasība, apstiprinot grozījumus "Epidemioloģiskās drošības pasākumos Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", 13.maijā nolēma valdība.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas