Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Lielā cīņa tagad būs Vienotības iekšienē

Vienotības pastāvēšanā būtiska nozīme būs tam, ar cik spēcīgu un vienotu ministru komandu tā ieies Māra Kučinska (ZZS) vadītajā valdībā un kurš būs tās virzītais ekonomikas ministrs, kas kļūs arī par premjera biedru, piektdien vēsta laikraksts Diena.

"Šis ir ārkārtīgi izšķirīgs brīdis, ko mēs izvēlēsimies, un tā nebūs viegla diskusija. Tam ir jābūt Vienotības biedram, kurš spēj pārliecināt sabiedrību, un šeit mēs nevaram spēlēties ar grupu interesēm, jo jautājums ir par partijas interesēm," Dienai sacīja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (Vienotība). Viņš arī ir viens no ekonomikas ministra amata kandidātiem.

Saeima par uzticību valdībai varētu balsot 11. februārī. Vienotība trīspusējās sarunās, kurās piedalījās arī Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), ceturtdien piekrita dalībai Kučinska valdībā ar pieciem ministriem sešu cerēto vietā. Kučinskis piedāvāja vienam no Vienotības ministriem kļūt par premjera biedru un neslēpa, ka vēlas šajā postenī redzēt iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski, kura vadītās ministrijas kompetencē ir arī patvēruma meklētāju uzņemšana. Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa sacīja, ka patvēruma meklētāju uzņemšana ir jautājums, par kuru tieši atbildīgs ir premjers, un tā risināšanā būs jāiesaistās vairākām ministrijām. Jau iepriekš Kučinskis vairākkārt uzsvēris, ka valdības prioritāte būs ekonomiskā attīstība. Tāpēc premjera biedram vajadzētu būt ekonomikas ministram, skaidroja Vienotības līdere.

Jaunajā Ministru kabinetā darbu varētu turpināt astoņi ministri. No Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), kurai paredzēti seši posteņi, turpinās strādāt aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un veselības ministrs Guntis Belēvičs. Satiksmes ministra amatam tā deleģēs līdzšinējo labklājības ministru Uldi Auguli, tagadējā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola ir finanšu ministra amata kandidāte. Nacionālā apvienība divpusējās sarunās ar ZZS izcīnīja iespēju saglabāt visus amatus - darbu turpinās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, kultūras ministre Dace Melbārde un tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

No Vienotības jaunajā valdībā paliek ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un iekšlietu ministrs Kozlovskis. Par pārējiem trim ministru amata kandidātiem Vienotības frakcija lems pirmdien, tās pašas dienas vakarā izraudzītās personas apstiprinās valde. Pēc tam plānots sasaukt Vienotības domi, kurā ir arī nodaļu pārstāvji, - tai jāapstiprina partijas dalība valdībā un ministru kandidāti. Ticami, ka labklājības ministra amata kandidāts būs tagadējais finanšu ministrs Jānis Reirs. Kučinskis nav slēpis, ka Izglītības un zinātnes ministrijas vadību uzticētu Ilzei Viņķelei, uzsverot, ka lēmums ir jāpieņem Vienotībai.

Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga Dienai atzina, ka Viņķeles līdzšinējā attieksme pret sociālajiem partneriem esot bijusi tāda, ka "viņa tos labāk redzēja ejam, nevis nākam". Taču arodbiedrībai ir svarīgi, lai būtu nodrošināta pēctecība, lai ministriju vadītu nozarē kompetents cilvēks, kurš būtu ieinteresēts dialogā. Ašeradens no šī viedokļa esot pretimnākošs. "Viņš arī runā atklāti un ar faktiem," piebilda Vanaga. Arī daži Nacionālās apvienības deputāti ir rezervēti pret Viņķeles kandidatūru. Taču Vienotībā šis postenis pienāktos viņas pārstāvētajai sešu deputātu grupai. Ja pret Viņķeli būs iebildes, ministra amatam varētu tikt izvirzīta Lolita Čigāne vai Ints Dālderis. 

Visu žurnālistes Ināras Egles rakstu Vienotībai visam jāpiekrīt lasiet piektdienas, 29.janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas