Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Liela konkurence uz Liepājas domi, jaunus spēcīgus līderus neredz

Liepāja nav tik perfekta kā Ventspils, kur viss ir sakārtots līdz pēdējam bruģakmenim un zaļajam mauriņam. Taču ne viens vien atzinis, ka liepājnieki savu pilsētu ar visiem tās trūkumiem izbauda vairāk nekā, piemēram, ventspilnieki savu — tur vakaros ielas kļūstot tukšākas. Starp abām Kurzemes ostas pilsētām gadiem ilgi notikusi sāncensība, un priekšvēlēšanu cīņā Liepājas mēra Ulda Seska (Liepājas partija) konkurenti pārmet viņam arī garām palaistos investorus, kurus pārtvērusi Ventspils laikā, kad Liepājā ir viens no augstākajiem bezdarba līmeņiem — gandrīz 14%. Uz Liepājas domi sevi pieteikuši 11 kandidātu saraksti, bet, visticamāk, neviens no tiem nespēs izkonkurēt Liepājas mēra U.Seska komandu, liecina vietējā presē publicētās aptaujas.

Liepājā nopietni sevi piesaka arī kreisie spēki Saskaņas centrs, PCTVL un Osipova partija. "Mēs būsim pārstāvēti kuplā skaitā un nodrošināsim Uldim Seskam iespēju strādāt opozīcijā," teic SC Kurzemes koordinators Valērijs Agešins, kura pārstāvētais politiskais spēks arī piedzīvojis pārmaiņas. No Tautas saskaņas partijas ievēlētā domniece Elita Kosaka tagad startē Osipova partijas sarakstā, ar kuru kā radikālu spēku SC nesadarbošoties, norādīja V.Agešins. Tātad konkurence būs ne tikai par latviešu, bet arī cittautiešu balsīm.

Bezdarba nasta

Liepāja ir ne tikai mūziķu pilsēta, par ko liecina arī aizvadītajā sasaukumā izveidotā Mūziķu slavas aleja. Liepājā pērn atklāja arī Olimpisko centru. Taču tā ir arī rūpniecības pilsēta, bet tieši to ekonomiskā krīze ir skārusi visvairāk, ar ko arī var skaidrot bezdarba palielināšanos — pērn septembrī tas bija 5%, bet šopavasar jau — 13,6. Uz vienu iedzīvotāju saražotā rūpniecības produkcija ir 5076 lati, kas ir divreiz vairāk, nekā vidēji Latvijā, uzsver U.?Sesks. Viņaprāt, uz eksportapjomu iespaidu atstājusi krīze pasaulē, kuras dēļ tādiem uzņēmumiem kā Liepājas metalurgs (pērn uzņēmumam piešķīra valsts galvojumu) bija jāmeklē jauns tirgus, kas esot atrasts. Pašvaldības budžeta ieņēmumi pērn bija 51,8 miljoni latu.

U.Seska prioritāte ir ES fondu līdzekļu apguve, cerot līdz 2013.gadam piesaistīt 200 miljonus ES naudas. Ostā iecerēts veikt padziļināšanas darbus, tad tā varēšot konkurēt ar Klaipēdas ostu. "Uzbūvējot pievedceļu dzelzceļam, padziļinot ostu, mēs kravu apjomu varam palielināt par vismaz 30%. Tās ir darba vietas," saka mērs, norādot, ka krīze prasa arī īstenot sociāli atbildīgu politiku. Liepājas papīra prezidents Jānis Vilnītis (LPP/LC) uzskata, ka dome palaidusi garām nopietnus investorus, kas aizgājuši uz Klaipēdu vai Ventspili — kāda māju ražotāju kompānija, kas bijusi noskaņota investēt 30 miljonus latu un radīt 1000 darba vietu, tagad jau astoņus miljonus esot investējusi Ventspilī, saka J.Vilnītis. Nevar nepamanīt, ka viņa pārstāvētā LPP/LC tāpat kā Rīgā arī citviet Latvijā ir uzsākusi agresīvu kampaņu.

Seska pozīcijas stabilas


U.Sesks vada Liepāju jau 12 gadus, un arī tagad neviens spēks nav parādījis spēju viņu izkonkurēt. Tā vietā sāncenši norāda uz mēra biežo parādīšanos dzeltenajā presē, ieslīgšanu rutīnā un to, ka "viņš ļauj pelēm dancot pa galdu". "Jauns piedāvājums varētu izkustināt no snaudas tos, kas šaubās, vai iet uz vēlēšanām," sacīja tēvzemietis Gunārs Silakaktiņš. TB/LNNK startē ar pazīstamo uzņēmēju Ivaru Kesenfeldu kā saraksta līderi.

Jānis Lagzdiņš (TP) uzsver, ka TP "lokomotīve", priekšsēža vietniece Silva Golde ir nopietna mēra kandidāte. Taču lielajās pilsētās vēlētāji balsos ne tikai par līderiem, bet arī partijām, un TP popularitāte vairs nav augsta. Tāpēc TP diez vai pārspēs LP. TP vājinājusi arī uzņēmēja Ulda Pīlēna izstāšanās no partijas. Zinātāji teic, ka tagad viņš dodot padomus U.?Seskam, kurš atzina — U.Pīlēns, kas vēlēšanās vairs nekandidē, vēl ir deputāts un zinošs uzņēmējs. TP ir tuvākais Liepājas partijas sabiedrotais, ar ko LP ir sadarbības līgums. U.Sesks piedalījās arī valdības koalīcijas sēdēs un baudīja ar to saistītās priekšrocības. Nesen pēc U.Seska iniciatīvas domes labējie spēki bija aicināti vienoties par prioritātēm pēc vēlēšanām. Koalīcijā esošās -LPP/LC saraksta līderis J.Vilnītis tikšanās reizē aicinājis atzīt savas kļūdas. J.Vilnītis ir ieredzēts pilsētā, taču viņam nav politiskās pieredzes. "Man pietiek enerģijas, bet grūti konkurēt ar mēra partiju, kuras iespējās ir izmantot administratīvos resursus un mediju, kādas man nav," teica J.Vilnītis, uzsverot, ka viņš neesot atkarīgs ne no valsts, ne pašvaldības pasūtījumiem.

Uz opozīcijā atstāto Jauno laiku Liepājā tāpat kā citviet daudzi skatās ar cerībām, bet komanda, kuras galvgalī ir domnieks Ivars Ķervis, ne tuvu neesot tik spēcīga kā LP. I.Ķervis, kas palicis uzticīgs JL, atzīst, ka pērn lielākā daļa JL biedru pārgājuši uz Pilsonisko savienību — arī tās saraksta pirmais numurs Andris Grīnis. I.Ķervis ir pārliecināts, ka JL varētu nodrošināt veiksmīgu pilsētas vadību sadarbībā ar citiem labējiem, arī U.Seska vadīto LP — viņaprāt, partijām jābeidz strīdēties, bet jāstrādā kopā. Liepājā uzmanību pievērš arī Sabiedrība citai politikai. Plakātos līdzās vietējam līderim Edgaram Krūmiņam ir SCP vadītāja Aigara Štokenberga un ģenerālsekretāra, kā rakstīts reklāmā, Alekseja Loskutova profili. "Man ir diezgan ar Sesku un viņa zaldātiem. (..) Liepāja man atgādina karaļvalsti, kurai ir tikai viens valdnieks," nesen Latvijas Avīzei sacīja SCP kandidāts, dāņu uzņēmējs SIA Fontaine Ent valdes priekšsēdis Stēns Lorenss, kas pazīstams kā Luijs Fonteins un pievērsis uzmanību arī ar izaicinošiem videoklipiem.

***

Ko gaidāt no jaunās varas?

Valija Beluza, biroja administratore


Lai turpinās šodienas politika — ceļu remonti, sociālais atbalsts, sakārto mikrorajonus. Sociālās mājas būs nepieciešamas, tās nedrīkst iet mazumā. Pilsēta kļūst glītāka.

Jānis Beļaks, SIA Liepājas tūre īpašnieks

Darbu un tikai darbu! Lai man netraucē strādāt. Lai neizdomā kaut kādus papildu birokrātiskus šķēršļus. Ja uzņēmēji strādā un dod naudu pilsētai, vajag viņus cienīt un godāt, nevis "likt uz ceļiem".

Gunārs Kopštāls, fotomākslinieks, AFIAP

Pilsēta ir liela, daudz kas notiek, daudz kas tiek darīts. Neko jaunu negribu, neredzu īpašas iespējas. Cita lieta, ja varētu krasi nomainīt pret jauniem, enerģiskiem cilvēkiem — tad būtu forši.

Urzula Jurjāne, Liepājas simfoniskā orķestra mūziķe

Es esmu ļoti pesimistiski noskaņota, domāju, ka būs vēl sliktāk neatkarīgi no personālijām. Zinām to, ka vēl nogriezīs naudas, būs bezalgas atvaļinājums. Jāsavāc mantas un jābrauc uz džungļiem.

Saraksti un līderi

Ivars Ķervis, Liepājas domes deputāts, Jaunais laiks; Sergejs Dikterjovs, SIA Centrdomnaremont tehniskais direktors, Saskaņas centrs; Elita Kosaka, domes deputāte, Osipova partija; Edgars Krūmiņš, SIA Liepājas naftas tranzīts valdes loceklis, Sabiedrība citai politikai; Andrejs Boboško, domes deputāts, PCTVL; Andris Grīnis, SIA Baltic Logistic Group valdes priekšsēdētājs, Pilsoniskā savienība, KDS; Āris Ozoliņš, domes deputāts, LSDSP/Liepājas attīstībai; Jānis Vilnītis, a/s Liepājas papīrs prezidents, LPP/LC; Silva Golde, domes priekšsēža vietniece, Tautas partija; Ivars Kesenfelds, SIA MIG Holdings valdes loceklis, TB/LNNK; Uldis Sesks, Liepājas mērs, Liepājas partija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas