Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Lielupes atbrīvošanai izmantots ledlauzis; nopietnākā situācija Jelgavā

Trešdien plūdu mazināšanai Lielupē izmantots ledlauzis - tas lauzis ledu Lielupē ietekošajā Buļļupē un ticis līdz tiltam pie Bolderājas, _Diena.lv _informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inga Vetere. Darbi tiks turpināti ceturtdien, kad tiks novērtēts ledus biezums.

Kā teica I.Vetere, lielais ledlauzis, kas izmantots trešdien, varētu būt par lielu tālākai kuģošanai pa Buļļupi, savukārt mazajam varētu pietrūkt spēka ledus laušanai. No jūras puses savukārt nevar tikt klāt, jo tur ir sekls.

VUGD priekšnieka vietnieks ģenerālis Aldis Lieljuksis LETA teicis, ka, iespējams, tuvākajā laikā ledus nedaudz pakusīs un kļūs plānāks, tādējādi to varēs sadragāt arī mazāki ledlauži, bet pagaidām "neko nevaram tai Jelgavai lāga palīdzēt". Viņš nesteidzās prognozēt drīzu problēmas risinājumu, uzsverot, ka jebkurā gadījumā ledlauzim līdz Lielupei būtu jāmēro deviņi kilometri.

VUGD arī secinājis, ka ledus spridzināšana Lielupē pašreizējā situācijā būtu bezjēdzīga. Kā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja I.Vetere, Lielupē ledu "spridzināt nav kur, jo, pirmkārt, pie Jelgavas nevar spridzināt, otrkārt, tur ir ledus sablīvējums un, ja sablīvētu ledu uzsit gaisā un tas nokrīt atpakaļ, tas pats vien paliek." Lai no ledus spridzināšanas būtu kāds labums, jāspridzina upes taisnais posms lielā garumā, ko reāli nav iespējams izdarīt, skaidroja VUGD preses pārstāve.

Viņa Diena.lv teica, ka nopietnākā situācija patlaban ir Jelgavā, kur, piemēram, trešdien kopumā evakuēti septiņi cilvēki. Tāpat izglābti septiņi suņi. I.Vetere teica, ka radušās problēmas arī ar Ventu, kur pie Zlēku tilta no apkārtējās pasaules nošķirtas vairākas mājas, un kopumā patlaban sarežģītākā situācija ir Zemgalē un Kurzemē. Vairākās upēs paredzēts spridzināt ledu.

Jelgavā applūduši aptuveni 25% pilsētas teritorijas jeb ceturtā daļa, ziņo zz.lv. Ja tomēr ūdens līmenis šķērsos 350 centimetru robežu, tad ūdens klās 35% pilsētas jeb vairāk nekā trešo daļu, informējusi Jelgavas pašvaldības preses sekretāre Egita Veinberga. Jelgavas domes preses sekretāre Līga Klismete Diena.lv norādīja, ka applūdušas galvenokārt pilsētas nomalē esošās teritorijas – pļavas, sakņu dārzi, atsevišķi esošas privātmājas, bet pilsētas centrs un daudzstāvu apbūve nav skarta.

Pēdējās stundās ūdens līmenis būtiski nav mainījies, ap plkst.17 teica pašvaldības pārstāve. Lielupes līmenis trešdienas pusdienas laikā bija sasniedzis 311 centimetru, kas Jelgavā tiek uzskatīta par trešās pakāpes riska plūdiem, ziņo portāls zz.lv. Šāda situācija, pēc statistikas datiem, atkārtojas reizi desmit gados vai retāk.

Satiksmei slēgtas 18 Jelgavas ielas un vēl virkne pieguļošo ieliņu, zem ūdens ir daļa Pils salas, Uzvaras parks, kā arī hektāriem lielas platības pilsētas nomalēs Svētes, Platones, Vircavas upju pieguļošajās teritorijās. Jelgavas Civilās aizsardzības apvienotā komisija situāciju sauc par nopietnu.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs paredz, ka, pieturoties vēsam laikam, tuvākajā diennaktī Lielupē un Ventā gaidāma lēna līmeņu paaugstināšanās. Lielupē Jelgavas – grīvas posmā un Ventas lejtecē turpināsies lēna ledus segas sairšana, vietām iespējama ledus sakustēšanās.

Savukārt Daugavā turpināsies ūdens līmeņu celšanās par 40-60 centimetriem diennaktī, tuvākajās dienās gaidāma ledus sakustēšanās Piedrujas-Daugavpils posmā. Pie Līksnas iespējama ledus sastrēguma izveidošanās.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas