Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

LTV sakaitina līdzjutējus

Hokeja izlases sumināšanas tiešraide līdz televizoru ekrāniem nenonāk.

Aptuveni 30 tūkstošu apsveiktgribētāju pirmdien sagaidīja Latvijas hokeja izlasi pie Brīvības pieminekļa, taču vēl lielāks skaits līdzjutēju šo notikumu vēlējās redzēt Latvijas televīzijas (LTV) tiešraidē. Diemžēl pilnvērtīgu pārraidi tā arī nesagaidīja un bija ļoti vīlušies.

LTV visā vainoja pārāk lielo mobilo telefonu lietotāju skaitu, kas radīja tīkla pārslodzi, tāpēc LTV signāls "uzkārās". Tad nu vienīgā iespēja sekot līdzi notiekošajam bija, ieslēdzot Latvijas Radio 1.

Ne tikai naudas bads

Publiskajā telpā izskanēja asi vārdi par nespēju nodrošināt kvalitatīvu pārraidi un tika pat aicināts LTV vadībai atkāpties. Piemēram, uz LTV producentes Dagnijas Neimanes sūrošanos soctīklos, ka vajadzēja lietot pārvietojamo televīzijas staciju (PTS), taču mūžīgais naudas bads licis izmantot ekonomiskākus risinājumus, bijusī TV satura redaktore Gunta Sloga pauda, ka "naudas vienmēr par maz, cik reižu izlīsts caur adatas aci, lai nenorautos kāda svarīga tiešraide... Tomēr vienmēr ir jābūt B un C variantiem. Šoreiz, kā izskatās, tādu nebija. Un par to kādam no LTV vadības ir jāuzņemas atbildība. Atkāpjoties".

Arī citi nozarē strādājošie saskata notikušajā ne tikai interneta pārklājuma problēmu, bet gan lielu problēmu pašā LTV. Viena no tām organizatoriskā – jā, par to, ka hokejisti tiks publiski sumināti pie Brīvības pieminekļa, kļuva zināms svētdien, laika bija maz, arī lai saņemtu atļauju no Rīgas domes turēt PTS Brīvības laukumā. Taču sabiedriskajam medijam diez vai Rīgas dome būtu likusi kādus šķēršļus ceļā un, visticamāk, ātri vien rastu risinājumu. "Tajā visā es saskatu grūtības ar medija pārvaldību, nespēju organizēt un ātri reaģēt. Taču lielākais zemūdens akmens ir nedrošības izjūta, kas valda LTV un atstāj iespaidu uz visiem," atzīst biedrības Par legālu saturu valdes locekle Gunta Līdaka. Viņa atgādina, ka kolektīvs strādā streika noskaņās, neapmierinātība ar kopējo situāciju eskalējas. Tas saistīts ar bažām, ka otrajā pusgadā LTV trūks finansējuma oriģinālsatura veidošanai, kas ietekmēs darbinieku atalgojumu un, iespējams, daļai nāksies pamest darbu. "Kamēr sabiedriskais medijis nenodarbosies ar to, kas ir tā pienākums, proti, ar satura veidošanu, bet lauzīs galvu par ēkām un daudz ko citu, ieskaitot, kā izlūgties naudu no politiķiem, lai veidotu programmas, tikmēr nesakārtotība un nestabilitāte turpināsies," uzskata G. Līdaka.

Gaida skaidrojumu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) un Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) patlaban neko nekomentē. SEPLP tikai norāda, ka uzklausījusi LTV informāciju par notikušā apstākļiem un uzdevusi līdz 2. jūnijam sniegt rakstisku paskaidrojumu par to, kā tika plānota šāda pasākuma atspoguļošana un kā tika izvērtēti riski, lemjot par pārvietojamās televīzijas stacijas (PTS) neizmantošanu šajā gadījumā. Tāpat valdei uzdots sniegt skaidrojumu par valdes locekļu un citu darbinieku tiešo atbildību, tostarp par savlaicīgu saziņu ar sabiedrību. Savukārt NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš solījās sniegt komentāru vēlāk, taču Diena tā arī to nesaņēma.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ieva Brante (AS) vārdos bija skopa – šis jautājums tiks skatīts vienā no jūnija sākuma sēdēm (6. vai 7.), jo noteikti nevēlētos, lai kaut kas līdzīgs atkārtotos kādās nopietnās krīzes situācijās. It īpaši ņemot vērā, ka Ukrainā joprojām notiek karadarbība, un jābūt pārliecībai, ka LTV tiks galā ar saviem pienākumiem informēt Latvijas sabiedrību ne tikai Rīgā, bet katrā valsts nostūrī. I. Brante piebilda, ka pirms tam komisijas deputāti apmeklēja gan LTV, gan LR, gan SEPLP un NEPLP, iepazinās arī ar PTS, kas spēj nodrošināt pārraides nepārtraukti. Nav skaidrs, kāpēc tas netika izmantots.

Uzņemas atbildību

LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Priede situāciju skaidro šādi: lai īstenotu ieceri pārraidīt tiešraidē ne tikai Latvijas hokeja izlases sagaidīšanu pie Brīvības pieminekļa, bet arī lidostā un pa ceļam uz pilsētas centru, tika nolemts izmantot četras video signāla straumēšanas iekārtas. Vienīgās piemērotās LTV rīcībā esošās pārvietojamās televīzijas stacijas (PTS) izmantošana nebija iespējama, jo pasākuma tehniskais scenārijs tapa zināms tikai svētdien pusdienlaikā un līdz pirmdienas tiešraidei tehniski nebija pagūstams saskaņot PTS kompleksa – viena 19 metru gara furgona un otra 12 metru gara palīgfurgona – izvietošanu 100– 150 metru attālumā no Brīvības pieminekļa atbilstoši tehniskajām prasībām, kā arī nodrošināt komunikācijas iekārtu, elektrības, stabila tīkla interneta pieslēguma ierīkošanu un PTS apsardzi.

Tā kā tikai pusnaktī kļuva zināms par valstī izsludināto brīvdienu un līdz ar to iespējamo apmeklētāju skaita pieaugumu norises vietā, LTV mērķis joprojām bija nodrošināt maksimālu mobilitāti – būt klāt un ar mobilo tīklu ierīcēm atspoguļot sabiedrībai visus būtiskos notikumus. LTV komanda rēķinājās ar iespējamu signāla aizkavēšanos, bet ne ar pilnīgu mobilo sakaru neesamību stundas garumā, kā rezultātā nebija iespējama ne komandas saziņa, ne signāla pārraidīšana. «Apzināmies to un uzņemamies atbildību par rezultātu. Visas LTV komandas vārdā atvainojamies ikvienam skatītājam par vilšanos, kas radās, ieslēdzot Latvijas hokeja valstsvienības sagaidīšanas pasākuma tiešraidi. Esam izvērtējuši savu darbu šīs tiešraides nodrošināšanā – zinām, kādi papildu riska faktori jāņem vērā, lai šādas situācijas neatkārtotos. LTV video ierakstos ir fiksējusi hokeja izlases sagaidīšanu, šis vēsturiski nozīmīgais notikums tiks saglabāts arhīva materiālos un ir skatāms REplay.lv," norāda I. Priede. 

Pilns Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētāja Ivara Priedes komentārs:

Piektdien Latvijas Televīzijai (LTV) kļuva zināms, ka Rīgā pirmdien, 29. maijā, tiek plānots publisks Latvijas hokeja izlases sagaidīšanas pasākums, tādēļ lēmām to atspoguļot LTV1 ēterā, portālā LSM un sociālajos tīklos.  Paralēli LTV Sporta redakcijas komanda turpināja intensīvu darbu, nodrošinot Latvijas – Kanādas, Latvijas – ASV un fināla spēļu pārraides no Somijas Tamperē, veidojot Hokeja studijas un citu ar Pasaules čempionātu hokejā saistīto saturu.

Lai īstenotu ieceri pārraidīt tiešraidē ne tikai Latvijas hokeja izlases sagaidīšanu pie Brīvības pieminekļa, bet arī lidostā un pa ceļam uz pilsētas centru, tika nolemts izmantot četras video signāla straumēšanas iekārtas. Vienīgās piemērotās LTV rīcībā esošās pārvietojamās televīzijas stacijas (PTS) izmantošana konkrētajā situācijā nebija iespējama, jo pasākuma tehniskais scenārijs tapa zināms tikai svētdien pusdienlaikā un līdz pirmdienas tiešraidei tehniski nebija pagūstams saskaņot PTS kompleksa – viena 19 metru gara furgona un otra 12 metrus gara palīgfurgona – izvietošanu 100–150 metru attālumā no Brīvības pieminekļa atbilstoši tehniskajām prasībām, kā arī nodrošināt nepieciešamo komunikācijas iekārtu, elektrības, stabila tīkla interneta pieslēguma ierīkošanu un PTS apsardzi, kas uzstādīšanās posmā un visa pasākuma laikā būtu nepieciešama, lai garantētu tehnikas drošību cilvēku pūlī.

Nenoteiktības apstākļos, kad tikai pusnaktī kļuva zināms par valstī izsludināto brīvdienu un līdz ar to iespējamo apmeklētāju skaita pieaugumu norises vietā, LTV mērķis joprojām bija nodrošināt maksimālu mobilitāti – būt klāt un ar mobilo tīklu ierīcēm atspoguļot sabiedrībai visus būtiskos notikumus. LTV komanda rēķinājās ar iespējamu signāla aizkavēšanos, bet ne ar pilnīgu mobilo sakaru neesamību stundas garumā, kā rezultātā nebija iespējama ne komandas saziņa, ne signāla pārraidīšana.

LTV Sporta redakcijai līdz šim bijusi tikai pozitīva pieredze video signāla straumēšanas iekārtu izmantošanā, pārraidot arī pasākumus ar lielu apmeklētāju skaitu (piem., Rīgas maratonu, Olimpisko čempionu 3x3 basketbolā sagaidīšanu Rīgā, sporta spēles “Arēnā Rīga”), diemžēl šoreiz pilnīga mobilo sakaru zuduma dēļ nespējām nodrošināt vēlamo pārraidīšanas kvalitāti. Apzināmies to un uzņemamies atbildību par rezultātu. Visas LTV komandas vārdā atvainojamies ikvienam skatītājam par vilšanos, kas radās, ieslēdzot Latvijas hokeja valstsvienības sagaidīšanas pasākuma tiešraidi.

Esam izvērtējuši savu darbu šīs tiešraides nodrošināšanā – zinām, kādi papildus riska faktori jāņem vērā, lai šādas situācijas neatkārtotos. LTV video ierakstos ir fiksējusi hokeja izlases sagaidīšanu, šis vēsturiski nozīmīgais notikums tiks saglabāts arhīva materiālos un ir skatāms REplay.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas