Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ministru kabinets apstiprina jaunu atbalsta programmu daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai

Ministru kabinets ceturtdien apstiprināja Atveseļošanas fonda atbalsta programmu, kurā būs pieejams atbalsts daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai un pārejai uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Jaunā atbalsta programma pašlaik tiek skaņota ar Eiropas Komisiju.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) skaidro, ka lielākā daļa dzīvojamā fonda Latvijā ir būvēta sen, tāpēc ir nepieciešami ieguldījumi to kvalitātes uzlabošanā un it īpaši energoefektivitātes celšanā. Tieši mājsaimniecībās patērētā enerģija veido līdz 30% no visas enerģētikas jomas, tādēļ ēku sektors ietver būtisku potenciālu kopējo energoefektivitātes mērķu sasniegšanā.

"Veicot māju energoefektivitātes pasākumus kā arī pārejot uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām, dzīvokļu īpašniekiem tas uzlabo dzīves apstākļus un samazina komunālos rēķinu izmaksas, kā arī ceļ īpašuma vērtību," pauž Indriksone.

Programmā būs pieejams atbalsts energoefektivitātes pasākumiem un atjaunojamās enerģijas izmantošanai daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās. Atbalsts tiks sniegts kombinēta finanšu instrumenta veidā, ko veidos aizdevums vai garantija, kapitāla atlaide aizdevuma pamatsummas daļējai dzēšanai, un atbalsts tehniskās dokumentācijas sagatavošanai.

Sasniedzot vismaz 30% primārās enerģijas ietaupījumu, projektiem tiks piešķirta kapitāla atlaide līdz 49% apmērā no projekta attiecināmajām izmaksām. Par šo kapitāla atlaides apmēru attiecīgi tiks samazināta aizdevuma pamatsumma.

Atbalstu varēs izmantot izmaksām, kas saistītas ar daudzdzīvokļu mājas energoefektivitātes uzlabošanu un pāreju uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu - būvdarbiem ēkas norobežojošajās konstrukcijās un koplietošanas telpās, tostarp logu un durvju nomaiņai, būvdarbiem pagrabtelpās un bēniņos, daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas inženiersistēmu atjaunošanai, pārbūvei vai izveidei, tostarp nodrošinot individuālu siltuma uzskaiti. Inženiersistēmu atjaunošana ietver siltumapgādes sistēmas un ventilācijas atjaunošanu.

Tāpat atbalstu varēs izmantot mikroģenerācijas enerģijas ražošanas tehnoloģisko iekārtu iegādei un uzstādīšanai, lai nodrošinātu enerģijas ražošanu pašpatēriņam no atjaunojamiem energoresursiem un enerģijas piegādi pašpatēriņam, kā arī projekta autoruzraudzībai un būvuzraudzībai, projekta vadības izmaksu segšanai.

Atbalsta programmu, tāpat kā iepriekšējo atbalsta programmu daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai, ieviesīs "Finanšu institūcija "Altum"". Programmas kopējais finansējums ir 57,282 miljoni eiro, kas ir Atveseļošanas fonda finansējums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas