Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mūžībā aizgājis komponists Mārtiņš Brauns

Trešdien pēcpusdienā 70 gadu vecumā mūžībā aizgājis populārais komponists, skaņdarba Saule, Pērkons, Daugava mūzikas autors Mārtiņš Brauns, aģentūru LETA informēja producents Jānis Kļaviņš.

Brauns dzimis Rīgā 1951.gada 17.septembrī. Viņš mācījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā klavierklasē, kora un kordiriģēšanas klasēs, mūzikas teorijas nodaļā, kur apguvis arī kompozīciju pie Ģederta Ramaņa. 1970.gadā Brauns sācis studijas Jāzepa Vītola Latvijas Valsts Konservatorijā Ādolfa Skultes kompozīcijas klasē, ko absolvējis 1975.gadā, iegūstot komponista un mūzikas teorētisko priekšmetu pasniedzēja kvalifikāciju.

Leģendārais komponists plašākai publikai kļuva zināms kā dažādu rokmūzikas ansambļu un grupu dalībnieks un vadītājs, taču viņa daiļrades ražīgākie gadi saistīti ar grupu "Sīpoli".

Komponists ir bijis Latvijas Nacionālā teātra mūzikas daļas vadītājs, kamerkora "Sindi putnu dārzs" mākslinieciskais vadītājs.

Brauns ir sacerējis mūziku teātra izrādēm un filmām, viņa darbus atskaņo Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos, bet viņa skaņdarbs "Saule, Pērkons, Daugava" ir iemantojis īpašu atzinību tālu aiz Latvijas robežām.

Brauns bijis Latvijas Kinematogrāfistu savienības un Komponistu savienības biedrs, septiņkārt saņēmis Lielā Kristapa balvu, kā arī vairākas reizes atzīts kā labākais teātra komponists. Par spilgtu radošo devumu Latvijas kultūras bagātināšanā 2001.gadā saņēmis Kultūras ministrijas balvu.

Brauns saņēmis arī "Autortiesību bezgalības balvu 2017". 2018.gada 3.maijā Brauns saņēmis ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni par "Par nopelniem kultūrā un izcilu, daudzpusīgu radošo ieguldījumu Latvijas mūzikā". Savukārt 2019.gada 12.februārī komponists saņēma Mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons" par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas