Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ne visi bezpajumtnieki vēlas palīdzību un siltu dušu

Iedzīvotāji, vēršoties Rīgas domes (RD) Labklājības departamentā ar priekšlikumiem, kā risināt bezpajumtnieku jautājumu, reizēm piedāvā visai šerpus variantus, piemēram, visiem šīs sociālās grupas pārstāvjiem piespiedu kārtā noskūt matus. Risinājumus, tiesa, maigākus, ikdienā meklē atbildīgo dienestu speciālisti, un jau otro reizi departamentā tika rīkota arī diskusija, kurā izskanēja vairāki vērtīgi priekšlikumi. Tiesa, idejas var atdurties pret finansējuma trūkumu.

Pērn pirmo reizi piecu gadu laikā samazinājies naktspa-tversmju apmeklētāju skaits, stāsta RD Sociālās pārvaldes galvenais speciālists Aldis Strapcāns. To gan var skaidrot ar samērā silto ziemu. Pēc mobilās brigādes datiem, ap 100 cilvēku bez pastāvīgas dzīvesvietas uzturas mazdārziņos, šķūnīšos, kāpņu telpās. Rīgas patversmes direktore Dagnija Kamerovska stāsta, ka dienas centrā trīs mēnešu laikā dezinfekcija veikta 157 cilvēkiem, tomēr problēma ir ar tiem, kuri atsakās mazgāties un atbrīvoties no kukaiņu "kolonijām". Dušu gada laikā izmantojuši 4009 cilvēki, to skaitā ne tikai bezpajumtnieki. Cilvēku skaits, kuri šādus pakalpojumus izmanto, pakāpeniski pieaug.

Rīdzinieki bieži sūdzas par bezpajumtniekiem, kuri brauc sabiedriskajā transportā smakojošā apģērbā.

Transportlīdzekļos izvietoti aicinājumi šādos gadījumos vērsties pie vadītāja vai izsaukt policiju. SIA Rīgas satiksme (RS) ekspluatācijas direktors Jānis Dziedātājs stāsta, ka ar šādām sūdzībām gada laikā pie transportlīdzekļu vadītājiem pasažieri vērsušies 1044 reizes. Šādos gadījumos vadītājs sazinās ar dispečeru un izsauc apsardzes firmas darbiniekus, kas, protams, nozīmē, ka reiss aizkavējas. Visbiežāk šādi gadījumi ir tramvajos, un rekordists ir 7. maršruts - ja novembrī un decembrī no tramvajiem bezpajumtnieki izsēdināti 107 reizes, tad 48 gadījumos tieši no 7. tramvaja. Netīrais apģērbs ir arī iemesls tam, ka saloni regulāri ķīmiski jāapstrādā, kas tiekot darīts. RD Sociālās pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Moors gan atgādina, ka ne visi cilvēki, kas vizinās smakojošā apģērbā, ir bezpajumtnieki vai ubagotāji.

Savukārt no Rīgas viesiem reti gadās dzirdēt sūdzības, ka bezpajumtnieki viņiem traucētu, atzīst Rīgas tūrisma informācijas centra vadītāja Zane Kursīte. Vienīgi tad, kad tūristiem iesaka doties uz sabiedriskajām tualetēm aiz Rīgas Tehniskās universitātes ēkas, dažbrīd, atverot kabīņu durvis, var ieraudzīt guļošus cilvēkus.

Visu Ata Rozentāla rakstu Ne visi bezpajumtnieki vēlas palīdzību un siltu dušu lasiet ceturtdienas, 22.janvāra laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas