Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Neimanis: ST tiesnesis ir kā būvinženieris, kurš pārbauda uzprojektēto ēku drošību

Satversmes tiesas (ST) tiesnesis ir kā būvinženieris, kurš pārbauda, vai, piemēram, Saeimas uzprojektētā ēka joprojām ir droša un derīga, pēc apstiprināšanas ST tiesneša amatā norādīja pašreizējais Augstākās tiesas (AT) tiesnesis Jānis Neimanis.

Neimanis sarunā ar žurnālistiem sacīja, ka ST tiesneša darbs ir līdzīgs citu tiesnešu darbam, piemērojot tiesību normas un vērtējot to atbilstību Satversmei.

ST tiesneša amatā 22.decembrī Saeima apstiprināja arī Artūru Kuču, kurš preses pārstāvjiem pauda, ka pievienojas Neimaņa paustajam un ka ievēlēšanu tiesneša amatā ir liels pagodinājums un atbildība. Kučs atzina, ka ST tiesneša amats būs izaicinājums arī saistībā ar to, ka viņam nav tiesneša pieredzes. Topošais ST tiesnesis norādīja, ka viņam ir gan akadēmiskā pieredze, gan pieredze, piemērojot tiesību normas darbā Tiesībsarga birojā.

Tiesneši arī atbildēja uz jautājumu par pašlaik administratīvajā tiesā skatāmo prasību saistībā ar viendzimuma pāru kopdzīves juridisko atzīšanu. Vaicāts par to, kādu vērtējumu tiesnesis sniegtu, ja Administratīvā tiesa nolemtu lūgt ST atzinumu, Neimanis norādīja, ka šis jautājums jāizšķir Saeimai, nevis tiesai. Neimanis atgādināja, ka, pildot savus amata pienākumus kā AT tiesnesis, viņš lēmumam par attiecīgā jautājuma nodošanu jaunai skatīšanai pievienoja atsevišķās domās. Tajās tiesnesis norādījis, ka tas, vai personas var reģistrēt attiecības un kāda veida jeb satura attiecības būtu atļauts reģistrēt, ir atkarīgs no politiska lēmuma.

Atbildot uz jautājumu par nostāju šajā lietā, arī Kučs norādīja, ka uzskata līdzīgi, jo tas lielā mērā ir politisks lēmums.

Neimanis skaidroja, ka tiesa var secināt, ka noteiktai sabiedrības daļai pastāv grūtības atrisināt kādus tiesību jautājumus. Tajā pašā laikā tiesa nevar radīt jaunus noteikumus un rīkoties pretēji parlamenta gribai, skaidroja tiesnesis. Tiesa nevar noteikt, pēc kādiem noteikumiem ir apspriežamas viendzimuma pāru, piemēram, mantojuma attiecības.

Viņš norādīja, ka tiesnesis ir tas, kurš piemēro tiesību normas, nevis rada jaunas. Ja tiesību sistēmā būtu jau ietverti kādi "pieturas punkti", tad no tiem varētu atvasināt jaunus noteikumus, paplašinot vai konkretizējot to saturu, taču likumdevēja izšķiršanās par labu šai domai nav notikusi un attiecībā uz partnerattiecībām viens rosinājums Saeimā nav guvis atbalstu.

Kā ziņots, iepriekš valdība virzīja Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Starptautisko un Eiropas tiesību zinātņu katedras vadītāju un asociēto profesoru Kuču šim amatam. Savukārt Neimani, kurš pašlaik ir AT Administratīvo lietu departamenta tiesnesis, šim amatam virzīja AT.

Kučs un Neimanis sāks pildīt ST tiesneša pienākumus, kad pilnvaras saskaņā ar likuma nosacījumiem beigsies pašreizējiem ST tiesnešiem Kasparam Balodim un Uldim Ķinim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas