Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nespējot pārliecināt par reformām, Ķīlis gatavs atkāpties no amata

Nespējot pārliecināt sabiedrību un izglītības nozarē strādājošos par reformām, jaunais izglītības ministrs Roberts Ķīlis ir gatavs atkāpties no amata.

Zatlera reformu partijas virzītais ministrs šodien intervijā Latvijas Televīzijā uzsvēra, ka šāda rīcība noteikti nebūtu reakcija uz kādu atsevišķu grupu, piemēram, studentu, neapmierinātību vai protesta akcijām, bet gan sekas globālai nespējai īstenot pieteiktās reformas.

"Taču tas noteikti nav tuvākā mēneša jautājums," piebilda jaunais ministrs.

Ķīlis solīja, ka pirms reformu īstenošanu par to nepieciešamību centīsies pārliecināt visus, uz kuriem tās varētu atteikties, taču varot gadīties, ka visi apmierināti nebūs.

Kā ziņots, valdības deklarācijā solīts nodrošināt pilnībā publiski finansētu pirmsskolas izglītību un aprūpi no pusotra gada vecuma saskaņā ar principu "nauda seko bērnam līdz pirmsskolas izglītības iestādei".

Jaunveidojamā valdība par mērķi izvirzījusi talantus attīstošu un konkurētspējīgu izglītību, kas pieejama ikvienam visa mūža garumā, un to, lai vispārējo izglītību jaunietis iegūtu līdz 18 gadu vecumam.

Plānots ieviest valsts un pašvaldību galvojumu sistēmu izglītības finansējuma modeli - "nauda seko bērnam līdz skolai", iesaistot pašvaldības modeļa izstrādē. Jaunveidojamā valdība apņēmusies izveidot starpnozaru programmu mazo skolu saglabāšanai, tām kļūstot par kopienu daudzfunkcionāliem centriem.

Janveidojamā valdība sola nodrošināt priekšnoteikumus, lai katrs bērns var apgūt viņam dzīves laikā nepieciešamās iemaņas - valsts valodu, angļu valodu un vēl vismaz vienu valodu, daudzpusīgu kultūras pieredzi, informācijas tehnoloģiju kompetences, saziņas un sadarbības prasmes, radošumu veicinošas iemaņas, kritisko domāšanu, zināšanas finanšu jomā, kā arī pilsonisko apziņu un prasmes. Skolās pilnībā īstenos iekļaujošu izglītību.

"Nodosim skolotāju kvalifikācijas un kvalitātes standartu uzturēšanu skolotāju profesionālajām organizācijām, piesaistot sociālos partnerus un ieinteresētās puses, lai nodrošinātu sasaisti ar darba tirgus prasībām. Ieviesīsim skolu direktoru iecelšanu uz noteiktu laiku," teikts deklarācijā.

Jaunveidojamā valdība plāno izstrādāt priekšnoteikumus pārejai uz obligātu vidējo - vispārējo vai profesionālo - izglītību. Sadarbībā ar vecākiem un pedagogiem izstrādās priekšnoteikumus mācību uzsākšanai 1.klasē bērniem no sešu gadu vecuma, paredzot saglabāt 12 gadu vidējo vispārējo izglītību.

"Panāksim, lai audzēkņu īpatsvars, kas vidējās izglītības līmenī apgūst profesionālās izglītības programmas, līdz 2014.gadam tuvinātos pusei no kopējā vidusskolēnu skaita. Izvērtēsim jauna profesionālās izglītības sadarbības modeļa ieviešanu, būtiski palielinot uzņēmēju profesionālo organizāciju līdzdalību. Izstrādāsim un sagatavosim ieviešanai no 2014.gada principiāli jaunu augstākās izglītības finansēšanas modeli, kas veicinātu maksimālu augstākās izglītības pieejamību, tās starptautiskās konkurētspējas objektīvi novērtējamu kāpumu un taisnīgumu," teikts deklarācijā.

Jaunveidojamā valdība apņēmusies novērst augstākās izglītības un zinātnes programmu dublēšanos, fragmentāciju un savrupību. No budžeta finansēto fundamentālo zinātni un pētniecību koncentrēs universitātēs, un reģionu augstskolās, izvērtējot iespējas integrēt tajās valsts zinātniskos institūtus un lielās universitātes slimnīcas. Plānots nodot inovāciju jomas politikas veidošanā vadošo lomu Izglītības un zinātnes ministrijai.

Plānots panākt doktorantūras un promociju pilnīgu finansējumu no valsts budžeta un ES fondiem. Iecerēts panākt, ka doktoru īpatsvars augstskolu akadēmiskajā personālā sasniedz vismaz divas trešdaļas. Plāno ieviest principu, ka jebkurā akadēmiskā amatā strādājošajam jāīsteno pedagoģiskā un pētnieciskā darba vienotība, kā arī atbalstīs pēcdoktorantūras pētniecību.

Jaunveidojamā valdība apņemas veikt stratēģiskas investīcijas zinātnē saskaņā ar prioritāšu principu, piesaistot Eiropas Savienības (ES) fondus, kvalitāti un (starptautisku) zinātnisku potenciālu pierādījušos konkrētos pētnieciskos projektos, zinātnes un tehnoloģijietilpīgos projektos.

Tāpat tiek pausta apņēmība nostiprināt letonikas kvalitatīvu attīstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas