Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nozare ir kategoriski pret PVN paaugstināšanu medikamentiem

Biedrības Aptieku īpašnieku asociācija, Latvijas Farmaceitu biedrība un Aptieku biedrība kategoriski iebilst pret ieceri palielināt Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi medikamentiem no 12% līdz 21%, portālu Diena.lv informēja nozares pārstāvji, kas norāda, ka Latvijā jau šobrīd ir visaugstākā PVN likme medikamentiem starp Baltijas valstīm: Igaunijā zālēm PVN ir 9% un Lietuvā 5%.

Biedrības atklātā vēstulē Ministru prezidentam Mārim Kučinskim, Finanšu ministrijai un Veselības ministrijai aicina rūpīgi analizēt citu Eiropas Savienības valstu pieredzi, kuru acīmredzamais mērķis ir medikamentu pieejamības un pakalpojumu kvalitātes celšana, ilgtermiņā samazinot šo valstu budžeta izdevumus veselības aprūpei.

“Mēs uzskatām, ka šis priekšlikums ir nepārdomāts un nekompensēs valdības iecerētās nodokļu reformas rezultātā paredzamo budžeta deficītu, kā arī nedos veselības nozarei nepieciešamo papildus finansējumu,” uzsver Aptieku īpašnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārcis Rutulis.

Biedrības ir neizpratnē par veiktajiem aprēķiniem, kas paredz papildus iegūt 83 miljonus eiro un pieprasa paskaidrot, kas ir šo aprēķinu pamatā. Veiktie aprēķini liecina, ka labākajā gadījumā valsts budžets var papildus iegūt ne vairāk kā 16,32 miljonus eiro.

Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras datiem kopējais zāļu apgrozījums Latvijā pērn bija 375 miljoni eiro, no kuriem 320 miljonus eiro veidoja realizācijas apjoms parastās aptiekās, bet 49 miljonus - slimnīcu aptiekās. PVN paaugstināšana nozīmē, ka var papildus iegūt 33,74 miljonus eiro. Kompensējamo medikamentu apjoms pērn veidoja 144,5 miljonus eiro. Tas nozīmē, ka, palienot PVN likmi, tas prasīs papildus izdevumus 13 miljonus eiro kompensējamiem medikamentiem un 4,41 miljonus eiro slimnīcu aptiekām.

Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde saka: “Iecerētā priekšlikuma rezultātā lielākie cietēji būs Latvijas iedzīvotāji. Daudzas aptiekas, it īpaši, Latvijas reģionos būs spiestas pārtraukt savu darbību. Tādejādi netiks nodrošināta zāļu pieejamība, kā arī farmaceita konsultācijas, kas bieži veic preventīvas ārstniecības funkcijas. Jau šobrīd esošais peļņas apjoms nedod iespējas aptiekām attīstīties, ieguldīt pakalpojumu kvalitātes paaugstināšanā, modernizācijā”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas