Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

papildināta (12:40) - KP ar 30 993 latiem soda Forum Cinemas

SIA Forum Cinemas ļaunprātīgi izmantojusi dominējošo stāvokli, lai gūtu konkurences priekšrocības kinofilmu izplatīšanas tirgū, tāpēc uzņēmumam piemērots naudas sods 30 993 latu apmērā, biznesa informē Konkurences padome (KP).

Pārkāpumu pazīmes Forum Cinemas darbībās KP konstatēja jau 2009.gadā, taču toreiz lietas izpēte tika izbeigta pēc Forum Cinemas rakstveida apņemšanās veikt darbības, kas nekavējoties novērš konkurences kavēšanu un tās negatīvās sekas.

Pēc savas iniciatīvas pārbaudot Forum Cinemas darbību 2011.gadā, KP konstatēja, ka uzņēmums nav pildījis apņemšanos un turpinājis ļaunprātīgi izmantot savu tirgus varu. Tā Forum Cinemas no citiem kinoteātriem, kam tā piegādā filmas, pieprasīja plašākas atskaites par filmu demonstrēšanu, nekā tas nepieciešams, lai Forum Cinemas varētu sagatavot atskaites filmu studijām. Šādi uzņēmums ieguva konkurentu komercinformāciju, kas tai sniedza priekšrocības konkurences cīņā.

KP arī secināja, ka Forum Cinemas kā filmu izplatītāja ierobežojusi konkurējošo kinoteātru iespējas rīkot akcijas un piedāvāt zemākas cenas. Cenu pazemināšana netika pieļauta ar ieganstu, ka tādējādi filmu studijas varētu nesaņemt tām pienākošos atlīdzību. Forum Cinemas neņēma vērā, ka parasti mārketinga akciju laikā, lai arī tiek pazemināta vienas biļetes cena, palielinoties pārdoto biļešu skaitam, kopīgie ieņēmumi nesamazinās. Tādējādi nepamatoti tiek ierobežota konkurējošo kinoteātru iespēja veikt mārketinga akcijas, kā arī patērētāju iespējas iegādāties kino biļetes par zemākām cenām.

Tāpat, lai arī mainījās apstākļi, Forum Cinemas nepārskatīja garantijas maksu par filmu demonstrēšanas tiesībām, ko tā piemēroja vienam no saviem lielākajiem konkurentiem (arī klientam) - SIA Multiplex Systems (kinoteātris Cinamon) -, tādējādi nepamatoti apgrūtinot tā komercdarbību.

Forum Cinemas atrodas dominējošā stāvoklī gan kinofilmu izplatīšanas tirgū kinoteātriem visā Latvijā, gan kinofilmu demonstrēšanas kinoteātros tirgū Rīgā (kā kinoteātra Parex Plaza īpašnieks).

Kā aģentūrai LETA pauda Forum Cinemas direktors Atis Amoliņš, šī ir KP versija, kuru Forum Cinemas pārrunās un izskatīs kopā ar juristiem.

Saskaņā ar Konkurences likumu KP ir tiesīga uzlikt tirgus dalībniekiem naudas sodu līdz 5% apmēram no to pēdējā finanšu gada neto apgrozījuma katram, bet ne mazāk kā 250 latu katram. KP naudas sodu aprēķina procentos no tirgus dalībnieka pēdējā noslēgtā finanšu gada neto apgrozījuma pirms pārkāpuma konstatēšanas dienas. Forum Cinemas neto apgrozījums 2011.gada finanšu gadā Latvijā bija 5 165 535 lati.

Uzliktais naudas sods 30 993 latu apmērā Forum Cinemas 45 dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas jāieskaita valsts budžetā. Saskaņā ar Konkurences likumu KP lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(Papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas