Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par 4,77 miljoniem eiro optimizēs NMPD informācijas apmaiņas tehnoloģijas

Lai iedzīvotāji veselībai kritiskās situācijās saņemtu kvalitatīvāku un operatīvāku palīdzību, Neatliekamā medicīnas palīdzības dienesta (NMPD) informācijas un komunikācijas tehnoloģiju optimizācijai tiks novirzīti 4,77 miljoni eiro, atbalstīja valdība.

Plānotie ieguldījumi NMPD informācijas un komunikācijas sistēmu attīstīšanā paredzēti turpmākos trīs gadus, īstenojot Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) projektu. Šajā projektā paredzēts uzlabot datu apmaiņu ar ārstniecības iestādēm, kas nodrošina neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu.

Kā aģentūrai LETA norāda Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne, tas nozīmē, ka NMPD brigādei, vēl esot ceļā, būs iespēja slimnīcai operatīvi nodot informāciju, piemēram, par pacienta veselības stāvokli vai brigādes mediķu veiktajām manipulācijām, kā rezultātā ārsti slimnīcā varēs laikus sagatavoties palīdzības sniegšanai konkrētajam pacientam.

Šis risinājums paātrinās arī iespēju dienestam saņemt elektroniski atgriezenisko saiti no ārstniecības iestādēm, kas ir svarīgi ārstniecības personu kvalifikācijas pilnveidošanai. Šobrīd informācijas apmaiņa par pacientiem ārstniecības iestādē uzstādīto diagnozi notiek, tomēr pārsvarā papīra formātā un pēc ilgāka laika perioda, norāda Strapcāne.

Lai īstenotu šīs ieceres un atvieglotu NMPD brigāžu darbu jau šobrīd, nepieciešams nomainīt esošās tehnoloģijas, nodrošinot arī mūsdienīgu programmatūru, uzsver VM pārstāve. Informācijas apmaiņas tehnoloģiju maiņa nodrošinās brigādēm atbalstu darbā, sākot no izsaukuma saņemšanas brīža līdz pat situācijām, kad nepieciešams izmantot telemedicīnas priekšrocības, piemēram, brigādei saņemot video tiešsaistes konsultāciju no speciālistiem dienestā.

Tāpat plānots visās brigādēs uzlabot navigācijas un loģistikas sistēmas, kas ļauj dispečeriem reāllaikā pārraudzīt, kura brigāde šobrīd uzsāk izsaukumu un kura to pabeidz.

Esošais informācijas apmaiņas aprīkojums NMPD iepirkts ap 2010.gadu un šobrīd jau ir nolietojies, savukārt programmatūra novecojusi, piebilst VM pārstāve.

Tāpat plānotie informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumi ļaus dienestā pilnveidot darbinieku apmācību procesu, lai nodrošinātu nepārtrauktu profesionālo kvalifikāciju vairāk nekā 100 vietās visā Latvijā dislocētam brigāžu personālam, tostarp, nodrošinot video lekcijas, tiešsaistes kursus un citus e-vides apmācību risinājumus.

Vēl viena priekšrocība, norāda Strapcāne, ir iespējas, ko sniedz mākslīgais intelekts. Attiecīgi, analizējot iepriekšējos gadījumus, sistēma varēs piedāvāt jau konkrētus risinājumus, piemēram, kura NMPD brigāde varētu doties konkrētajā izsaukumā. Kopumā, ilgtermiņā analizējot datus, iecere ļaus uzlabot ārstniecības kvalitāti, mazināt kļūdu iespējas un veikt citus uzlabojumus.

Projekta kopējais finansējuma apjoms ir 4,77 miljoni eiro, no kuriem - 4,05 miljoni eiro ir ERAF līdzekļi, savukārt 715 500 eiro - valsts budžeta finansējums.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas