Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pārsūdz lēmumu atzīt un izpildīt Latvijā Anglijas tiesas lēmumu par Lembergam piederošo aktīvu iesaldēšanu

Rīgas apgabaltiesā apstrīdēts Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmums atzīt un izpildīt Latvijā Anglijas tiesas izdoto lēmumu par Ventspils mēra Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) aktīvu līdz 135 miljonu ASV dolāru (66,69 miljonu latu) vērtībā iesaldēšanu.

Kā sacīja apgabaltiesas kancelejas vadītājs Ingars Sprukts, Rīgas apgabaltiesā saņemtas divas blakussūdzības. Vienu sūdzību par 13.jūnija lēmumu atzīt un izpildīt Latvijā ārvalsts tiesas nolēmumu iesniedzis Lembergs.

Savukārt otru blakussūdzību tiesā iesniegušas 30 prasītāju statusā esošās kompānijas, kas bija vērsušas Vidzemes priekšpilsētas tiesā un lūgušas izskaidrot 13.jūnija lēmumu. Pirmās instances tiesa to darīt 25.jūlijā atteicās. Par šo lēmumu arī iesniegta sūdzība.

Kā informēja Sprukts, abas blakussūdzības 17.oktobrī rakstveida procesā - bez lietas dalībnieku piedalīšanās - plānojusi skatīt tiesnese Daiga Vilsone un tad arī varētu tikt pieņemts lēmums.

Kā šovakar ziņo portāls pietiek.com, Lembergam pašam personiski nāksies doties uz Londonu, lai tur stātos Augstās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesas priekšā.

Lemberga pratināšana Londonā ir paredzēta 17.oktobrī, pietiek.com uzzināja britu tiesā. Šis lēmums pieņemts pēc tam, kad Lembergs augusta sākumā cieta sakāvi Anglijas tiesas rīcības sēdē, kurā tiesnesis noraidīja faktiski visus būtiskākos Lemberga advokātu lūgumus, faktiski paziņoja, ka atbildētājs ir melojis tiesai, un vēl uzlika Ventspils mēram nomaksāt visus tiesas izdevumus - aptuveni 100 000 britu mārciņu, norāda portāls.

Jau ziņots, ka 20.aprīlī Anglijas tiesa nolēma, ka Lembergam līdz turpmākam tiesas rīkojumam ir aizliegts jebkādus savus aktīvus ar vērtību līdz 135 miljoniem ASV dolāru izvest no Anglijas vai Velsas, jebkādā veidā no tiem atbrīvoties, rīkoties ar tiem vai samazināt to vērtību.

Iesaldēšanas arests attiecas uz visiem Lemberga aktīviem neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir vai nav uz viņa paša vārda, un neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir atsevišķs īpašums vai kopīpašums. Tiesas rīkojuma izpratnē aktīvi ietver jebkuru aktīvu, no kura personai ir tieša vai netieša vara atbrīvoties vai vara rīkoties ar to tā, it kā tas šai personai piederētu.

Rīkojums zaudētu spēku, ja Lembergs sniegtu nodrošinājumu, iemaksātu tiesai 135 miljonus ASV dolāru vai sniegtu nodrošinājumu šādas summas apmērā citā veidā.

Ņemot vērā, ka Lembergs atrodas Latvijā, pieteicēji - aptuveni 30 kompānijas - bija vēlējušies legalizēt un izpildīt Anglijas tiesa rīkojumu Latvijā, kā arī nodrošināt nolēmuma izpildi. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lūgumu apmierināja.

Kā ziņots, iepriekš Lembergs pauda pārliecību, ka visa viņa manta jau sen esot arestēta, tāpēc Anglijas tiesas lēmums par viņam piederošo aktīvu iesaldēšanu neko nemainot.

Savukārt prasītāju advokāts Grūbe norādīja, ka Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmums ļauj tiesu izpildītājam izdarīt prasības nodrošinājuma atzīmes visos reģistros par visu - jebkuru mantu, kas Latvijā pieder Lembergam, tostarp arī nekustamajiem īpašumiem Puzē un Rīgā.

Grūbe, atzīmēja, ka minētā 13.jūnija lēmuma izpilde nav obligāti vienreizējs pasākums, - lēmums ir izpildāms ilgstoši, kamēr vien lēmums nav atcelts. Tātad, pat ja nav pietiekami mantas šobrīd, tad tas pats par sevi nenozīmē, ka manta Lembergam nevarētu parādīties rīt vai parīt, piemēram, būs kāds mantojums, pieklājīga alga vai bērni sāks atdot parādus, sacīja advokāts.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumā norādīts, ka lēmums par ārvalsts tiesas lēmuma atzīšanu un izpildīšanu dod tiesības veikt visus aizsargpasākumus, tas ir, pasākumus sprieduma izpildes nodrošināšanai, nosakot Civilprocesa likuma 138.pantā paredzētos pasākumus ārvalsts tiesas nolēmuma izpildīšanas nodrošinājumam.

No tiesas lēmuma izriet, ka nodrošinājumam piemērojami Civilprocesa likuma 138.panta 1., 2., 3., 5. un 6.punkti, kas paredz atbildētājam piederošas kustamas mantas un skaidras naudas apķīlāšanu, aizlieguma atzīmes ierakstīšanu attiecīgās kustamas mantas reģistrā vai citā publiskā reģistrā, prasības nodrošināšanas atzīmes ierakstīšana zemesgrāmatā vai kuģu reģistrā, aizliegumu veikt noteiktas darbības, kā arī to maksājumu apķīlāšanu, kuri pienākas no trešajām personām, tajā skaitā naudas līdzekļi kredītiestādēs un citās finanšu institūcijās.

(pievienota informācija no pietiek.com)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas