Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Pērn kokapstrādes un mēbeļu ražošanas nozarē reģistrēti 169 nelaimes gadījumi

Pērn kokapstrādes un mēbeļu ražošanas nozarē reģistrēti un izmeklēti 169 nelaimes gadījumi. Kokapstrādes nozare 2011. gadā notikušo nelaimes gadījumu skaita ziņā ir 1. vietā, liecina Valsts darba inspekcijas (VDI) dati.

VDI pirmdien sāka pastiprinātu kokapstrādes, mēbeļu ražošanas un mežizstrādes nozares uzņēmumu preventīvo pārbaudi, jo kokapstrāde joprojām uzskatāma par vienu no bīstamākajām nozarēm Latvijā ar vislielāko reģistrēto nelaimes gadījumos cietušo skaitu, portālu Diena.lv informēja VDI pārstāvis Aivis Vincevs. Kokapstrādes un mēbeļu ražošanas nozarē pērn nelaimes gadījumos darbā gājuši bojā pieci darbinieki, bet 24 darbinieki guva smagas traumas. Mežizstrādes nozarē pērn notikuši 26 nelaimes gadījumi darbā, no tiem trīs darbinieki gāja bojā un pieci darbinieki guva smagas traumas. Salīdzinot ar 2010. gadu, kopējais nelaimes gadījumu darbā skaits kokapstrādes, mēbeļu ražošanas un mežizstrādes nozarē ir palielinājies par 25%.

VDI skaidroja, ka biežākais nelaimes gadījumu cēlonis ir darba aizsardzības noteikumu vai instrukciju neievērošana, nepietiekoša uzmanība, neapmierinoša darbinieku instruēšana un apmācība. Darba inspekcija secina, ka daļa uzņēmumu šobrīd mēģina ietaupīt uz darba aizsardzības rēķina, taču sekas tam var būt darbinieku invaliditāte vai pat dzīvības zaudējums. Darba inspekcija atgādināja, ka iekārtas, kas apdraud darbinieku veselību un drošību, var tikt apturētas.

Darba inspekcija saskaras ar aizvien būtiskāku darba tiesību un darba aizsardzības prasību neievērošanu. Nesen kādā mežistrādes uzņēmumā inspekcija konstatēja pat nelegālu nepilngadīgo bērnu nodarbināšanu, par ko ir uzsākta administratīvā lietvedība.

VDI februārī visā valstī veiks preventīvas kokapstrādes, mēbeļu ražošanas un mežizstrādes nozares uzņēmumu pārbaudes, kuru mērķis ir izvērtēt uzņēmumos faktiskos darba apstākļus, pievēršot uzmanību biežākajiem nelaimes gadījumu cēloņiem šajā nozarē un informēt darba devējus par būtiskākajām prasībām darba aizsardzības jomā.

Veicot apsekojumu, inspektori pārbaudīs, vai ir veikts darba vides risku novērtējums, kā tiek ievērotas darba aizsardzības prasības darba vietās, strādājot ar darba aprīkojumu, individuālo aizsardzības līdzekļu un drošības zīmju lietošana, kā arī to, vai ir veikta darbinieku apmācība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas