Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Pērn par 32% pieaudzis letālo nelaimes gadījumu skaits darbā

Pērn salīdzinājumā ar 2010. gadu par 32% pieaudzis letālo nelaimes gadījumu skaits darbā, kā rezultātā 2011. gadā dzīvību darba vietā zaudējuši 33 strādājošie, liecina Valsts darba inspekcijas (VDI) dati.

Salīdzinājumam 2009. gadā darbā gāja bojā 32, bet 2010. gadā – 25 nodarbinātie. Šogad reģistrēti septiņi letāli nelaimes gadījumi darbā, kas saistīti ar darba vides riska faktoru iedarbību.

Visbiežāk nelaimes gadījumos darbā cieš darbinieki ar nelielu darba pieredzi konkrētajā uzņēmumā. 2011. gadā 27% letālu nelaimes gadījumu notikuši ar darbiniekiem, kuru darba stāžs bija līdz vienam gadam, savukārt 40% nodarbināto darba stāžs bija no viena līdz trim gadiem.

Pērn kopumā 54% nelaimes gadījumu darbā, kā rezultātā iestājusies nodarbinātā nāve, iemesls ir darba drošības noteikumu vai instrukciju neievērošana, neapmierinoša darbinieka apmācība, kā arī nepietiekoša kontrole. VDI norāda, ka pusi no visiem nelaimes gadījumiem var novērst bez lieliem finanšu ieguldījumiem, vien nopietni veicot darbinieku sagatavošanu darbam un neatstājot viņus bez uzraudzības.

VDI Darba aizsardzības nodaļas vadītāja Sandra Zariņa skaidro, ka lielākā daļa letālo nelaimes gadījumu nebūtu notikuši, ja darbinieki ievērotu darba aizsardzības prasības, bet darba devēji kontrolējuši, kā uzņēmumā tiek ievērotas darba aizsardzības instrukcijas.

"Darba inspekcijas inspektori nereti secina, ka darbinieku apmācība notikusi formāli – ir parakstīti darba instruktāžas žurnāli, bet praksē apmācība nav veikta un darba devēji neseko, vai darbinieki ievēro darba drošības instrukcijas. Šāda vieglprātīga attieksme paņem darbinieku dzīvības," pauž S. Zariņa.

Darbinieku apmācīšana, uzraudzīšana, vai tiek ievērotas darba aizsardzības prasības, no darba devēja puses neprasa papildus finansējumu, taču var izglābt kāda cilvēka dzīvību, uzsver VDI pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas