Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pētījums: Latvijas iedzīvotājiem ir grūtības viedtālruņos atšķirt legāla satura piedāvājumus no nelegāla

Latvijas iedzīvotājiem joprojām ir grūtības viedtālruņos atšķirt legāla satura piedāvājumus no nelegāla, secināts Kultūras ministrijas (KM) pasūtītajā pētījumā.

KM pētījumā vēlējās noskaidrot, kādi ir Latvijas viedtālruņu lietotāju autortiesību un blakustiesību objektu izmantošanas paradumi.

Pētījumā iegūtie dati liecina, ka 66,5% Latvijas iedzīvotāju lieto viedtālruni, kurā ir pieejams internets. Visvairāk pētījuma respondentu lieto viedtālruni, lai internetā klausītos mūziku - 62,1%, spēlētu spēles - 40,2%, skatītos filmas - 33,5%, TV pārraides - 32,5%, vērotu sporta sacensības - 25,1% un pavisam neliela daļa jeb 15,9%, lai lasītu e-grāmatas.

Visvairāk aptaujāto nelegāla interneta saturu lieto, lai klausītos mūziku - 40%, lai skatītos filmas - 32,7% un spēlētu spēles - 32,2%, nedaudz mazāk, lai skatītos TV pārraides - 25,5%, vērotu sporta sacensības - 24,5% un neliela aptaujāto daļa, lai lasītu e-grāmatas - 13,6%.

KM skaidroja, ka viedtālruņu lietotāju vērtējumā legāla satura lietošanu visvairāk sekmē satura kvalitāte -79% un bailes inficēt ierīci ar vīrusiem - 77%. Būtiska loma ir arī bailēm no soda par nelegāla satura izmantošanu - 62,5% aptaujāto, kā arī apziņa, ka nelegāla satura lietošana nav ētiska un tiesību īpašnieki nesaņem atlīdzību par savu darbu, ko atzinuši 62,3% aptaujāto.

Savukārt 80,3% aptaujāto pauduši, ka nelegāla satura lietošanu viedtālrunī veicina legālā satura augstā cena, nelegālā satura vieglā pieejamība, plašās izvēles iespējas, ko nodrošina nelegālā satura piedāvātāji, zemais risks tikt pieķertam un sodītam par nelegāla satura lietošanu un grūtības atšķirt legālu saturu no nelegāla.

Analizējot pētījuma rezultātus, ministrija secināja, ka Latvijas iedzīvotājiem joprojām ir grūtības atšķirt legāla satura piedāvājumus no nelegāla, tāpēc KM turpinās attīstīt, papildināt un popularizēt ministrijas uzturēto portālu www.nemdrosi.lv, kurā atrodama informācija par Latvijā pieejamām legālām platformām.

KM arī secina, ka legāla satura kopēšana viedtālrunī ir niecīga. "Līdz ar to KM neredz nepieciešamību papildināt sarakstu, par kuriem maksājama atlīdzība autortiesību un blakustiesību īpašniekiem, iekļaujot tajā viedtālruņus," norādīja KM Autortiesību nodaļas vadītāja Linda Zommere.

Pētījuma autors ir Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka, kurš to veicis sadarbībā ar pētījumu centru SKDS.

Pētījuma ietvaros savās dzīvesvietās intervēti 1117 visu Latvijas reģionu pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Top komentāri

Nesaprotu
N
Kur ir problēma bloķēt pirātiskās lapas? Visas neizskaudīs,bet lielumu atsijās. Ak jā, pie tā taču jāstrādā un jādomā,tas , cik izskatās, pie varas esošajiem ne visai izdodas.
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Ar "Nokia-3110" nav nekādu grūtību!!!!!!!!!!!!!
Pareizaisjautājums
P
Varbūt pienācis laiks noteikt sodus?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas