Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pieradināt pie legālas skatīšanās

Pašmāju kino cienītājiem radusies jauna iespēja - Nacionālais kino centrs (NKC) piedāvā legāli un bez maksas noskatīties vairāk nekā 60 Latvijas filmu virtuālajā platformā filmas.lv. Lielākoties tie ir XXI gadsimta pirmajā desmitgadē tapuši kinodarbi, bet ir arī vairākas jaunākas lentes - gan spēlfilmas, gan animācijas un dokumentālās filmas.

Jaunās platformas atklāšana aktualizē jautājumu, kāda ir situācija ar filmu skatīšanos internetā līdz šim. Vairāki producenti atzīst, ka ir bijuši spiesti vērsties pret pirātismu, kad nelegāli kopētas filmas ievietotas gan interneta vietnē YouTube, gan citviet.

Tiklīdz parādās TV

Jāpaiet laikam, kamēr cilvēkus iemāca izmantot iespējas skatīties filmas par samaksu gan internetā, gan, piemēram, Lattelecom videonomā, uzskata Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidente, Ivara Zviedra un Ineses Kļavas filmas Dokumentālists producente Aija Bērziņa. Viņas novērojumi liecina - tiklīdz filmu parāda televīzijā, tā parādās arī nelegālajās vietnēs. Viņasprāt, radināt skatīties filmas bez maksas nav īsti labi, jo skatītājiem vajadzētu apzināties, ka par filmas skatīšanos tomēr ir jāmaksā. Līdz šim ar vairākām interneta platformām ir izdevies vienoties, ka filma tiek izņemta, arī YouTube pēc Bērziņas vēstules filmas pilno versiju ir izņēmuši. Tomēr Diena pārliecinājās, ka YouTube joprojām atrodams apmēram 20 minūšu garš filmas Dokumentālists fragments, kura attēla augšējā labajā stūrī redzams telekompānijas LNT logotips. Visticamāk, tas šajā vietnē iekļuvis, apejot filmas producenti.

Bērziņa atzīst, ka nezina tādu gadījumu, kad cīņa ar filmas nelegālu izvietošanu internetā būtu nonākusi līdz tiesvedībai, jo tas ir dārgs prieks. Vislabākais būtu, ja cilvēki pierastu, ka tomēr par skatīšanos jāsamaksā summa, kas ir mazāka par viena dzēriena cenu kādā bārā, uzskata producente. Lattelecom nomā filmu Dokumentālists šobrīd izvēlas apmēram desmit cilvēku mēnesī, taču Bērziņa uzskata, ka pirms vairākiem gadiem uzņemtai filmai tas ir labs rādītājs. Platformā filmas.lv šo filmu bez maksas gan skatīties nebūs iespējams.

Producents Guntis Trekteris interneta platformai filmas.lv ir atvēlējis vairākus kinodarbus, kurus tagad var redzēt bez maksas, tostarp gluži nesen uzņemtus - kā Astras Zoldneres 2014. gada īsfilmu Trauslā sirds. Viņš saka, ka pēdējos gados nav bijis īpaši daudz gadījumu, kad jācīnās ar filmu nelegālu ievietošanu internetā. 90. gados, "kad vēl kasetes bija, tad gan bija visādi brīnumi". Producenta nesenajā pieredzē gan ir gadījums ar Herca Franka pēdējo filmu Baiļu robeža, kas sacēlusi skandālu Izraēlā, un cilvēki, kuriem bijusi pieeja filmai, pārsūtījuši paroli cits citam. Trekterim ir arī samērā laba pieredze, dodot iespēju skatīties filmas par naudu Vimeo kontā. Taču viņš uzskata, ka bez maksas rādīt filmas, kuru aktīvais izplatīšanas periods jau ir beidzies, ir laba ideja, tādēļ tās būs skatāmas vietnē filmas.lv. "Dodot iespēju skatīties latviešu filmas, būs lielāka interese par nākamajām filmām. Ceru, ka tās skatīties cilvēki ies uz kinoteātri vai lejupielādēs par naudu," saka Trekteris.

Iespēju netrūkst

Pieejamā informācija liecina, ka iespējas redzēt latviešu kinodarbus internetā ir arī līdz šim gan par maksu, gan bez tās. Piemēram, kopš 21. augusta interneta videonomas platformā Vimeo On Demand pieejama Jura Podnieka dokumentālā filma Vai viegli būt jaunam? un tās turpinājumi Vai viegli būt...? Pēc 10 gadiem un Vai viegli...? Pēc 20 gadiem, liecina Jura Podnieka studijas izplatītā informācija. Jau jūnija vidū Nacionālais kino centrs izplatīja apkopojumu, kādas ir iespējas iegādāties filmas DVD vai arī skatīties tās internetā. Šajā informācijā norādīta gan iespēja izmantot Lattelecom videonomu, gan skatīties vairākas filmas bez maksas platformā Vimeo - piemēram, Ineses Kļavas agrīno filmu, dokumentālo komēdiju Eksāmens (2005) un režisora Edmunda Jansona animācijas filmas Kora turneja (2012) un Starptautiskā tēva diena (2012). Kino centra informācijā tostarp atgādināts, ka Vimeo piedāvā arī maksas pakalpojumus - piemēram, Jura Podnieka studijā veidoto Jāņa Dombura un Antras Cilinskas dokumentālo filmu 4. maija republika (2014) iespējams iznomāt uz 72 stundām un skatīties jebkurā skatītājam ērtā laikā - datorā, planšetē vai mobilajā telefonā. Populāras ir arī citas filmu izplatīšanas platformas - piemēram, 20 režisores Lailas Pakalniņas filmu atrodamas platformā Doc Alliance (www.dafilms.com). Jāpiebilst, ka tagad vairākas Pakalniņas filmas redzamas arī filmas.lv. Savukārt senāk uzņemtās latviešu spēlfilmas DVD formātā var nopirkt interneta veikalā bestbaltic.lv. Savu filmu DVD versijas pārdod arī pašas studijas, piemēram, studijas FA filma mājaslapā var nopirkt trīs režisora Jura Poškus filmas.

Vairāk par platformas filmas.lv piedāvājumu lasiet 27. augusta KDi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas