Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Vai nākamajiem vidusskolas beidzējiem ir jābūt gataviem kārtot obligāto eksāmenu arī ķīmijā, fizikā vai dabaszinātnēs, pagaidām neviens atbildēt nevar

Pilotprojekta pārbaudījumos vājāki rezultāti

Pilotprojekta eksāmenos dabaszinātnēs rezultāti ir likumsakarīgi pašreizējai izglītības sistēmai, uzskata Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) prorektors profesors Uldis Sukovskis. Šogad skolēni uzrādījuši vājākus rezultātus, un nākamgad šāda izmēģinājuma eksāmena vairs nebūs. Patlaban nav skaidrs, vai tas varētu kļūt par obligāto eksāmenu vidusskolas beidzējiem.

Izmēģinājuma eksāmens, kurā 12. klašu skolēni kārtoja pārbaudījumu dabaszinātnēs, fizikā vai ķīmijā, šogad notika otro reizi. Šāds eksperiments tika ieviests, lai uzlabotu mācību sasniegumus šajos priekšmetos. Tika cerēts, ka, gatavojoties eksāmenam, jaunieši vairāk pievērsīsies eksakto mācību priekšmetu apguvei, un vienlaikus tā bija arī gatavošanās šādu eksāmenu piepulcināt obligātajiem pārbaudījumiem.

Fizikas eksāmenā šogad piedalījās 1623 skolēni, ķīmijas – 1496, bet dabaszinībās – 486 vidusskolēni. Nopietna analīze pilotprojektam vēl nav veikta, taču valstī vidējie rezultāti nav iepriecinoši – dabaszinībās tie ir 34,45%, fizikā – 35,82%, bet ķīmijā – 42,29%. Pērn vidējais darba izpildes rezultāts valstī kopumā dabaszinātnēs bija 47,45%, fizikā – 34,88%, bet ķīmijā – 47,23%. Pārbaudījuma kārtotāji var izvēlēties, vai iegūto vērtējumu ierakstīt atestāta sekmju izrakstā vai ne, bet to rezultāti nav salīdzināmi ar izvēles centralizēto eksāmenu rezultātiem fizikā un ķīmijā.

Vērtējot šī gada pilotprojekta eksāmena rezultātus, Sukovskis norāda, ka tie atspoguļo jau gadiem novēroto – vidusskolēnu vājās zināšanas dabaszinātnēs, fizikā un ķīmijā: "Tas ir likumsakarīgs rezultāts pašreizējai vispārējās izglītības sistēmai, kas diemžēl jauniešus pietiekami nesagatavo inženierzinātņu un augsto tehnoloģiju studijām. Tas rada arī minēto jomu speciālistu trūkumu darba tirgū, uz ko jau ilgstoši savās darba tirgus prognozēs norāda Ekonomikas ministrija."

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 15.maija laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas