Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pirmais signāls muzejiem

Šonedēļ durvis vēris Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) ar pilotprojektu – izstādi Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā. Tā mērķis ir pēc iepriekš izstrādātām vadlīnijām pārbaudīt epidemioloģiski drošu kultūras pasākumu norises iespējamību gan kultūrvietu apmeklētājiem, gan to darbiniekiem. Tam zaļo gaismu devis arī Ministru kabinets.

Testa režīmā

Valdības sēdē kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) uzsvēra neuztvert šo pasākumu kā prasību atvieglojumus, bet kā atbildīgu Kultūras ministrijas (KM) rīcību: "Šis pasākums notiek, sadarbojoties KM, Veselības ministrijai un Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC). Sākam ar muzejiem, kas iekļauti ierobežojumu atvieglojumu otrajā solī. Šis tests būs labs pierādījums, ka muzeju apmeklētāji var būt absolūti epidemioloģiski droši. Tas arī ļaus spriest, vai attiecīgais regulējums ir piemērots vai tas ir pilnveidojams."

No epidemioloģiskā viedokļa muzeji atzīti par vienām no drošākajām publiskā apmeklējuma vietām, kurās iespējams organizēt vienvirziena apmeklētāju plūsmu un efektīvi ievērot citas epidemioloģiskās drošības prasības. Īpaši to var attiecināt uz LNMM galveno ēku, kur ir liela telpu kvadratūra un kubatūra un iespējams nodrošināt apmeklētāju plūsmu, kas savstarpēji nekrustojas. LNMM galvenajā ēkā, kas atvērta apmeklētājiem pēc rekonstrukcijas 2016. gadā, darbojas klimatu un ventilāciju regulējoša sistēma, kas nodrošina nepārtrauktu gaisa kvalitātes monitoringu, skaidro KM.


Liela interese

"Interese par izstādi, kura būs aplūkojama līdz 4. maijam, ir liela. Apliecinājums tam – vēlmi apmeklēt LNMM izteikuši 3056 cilvēki, un tas jau tuvojas plānotajam limitam. Drīzumā gatavojamies slēgt tiešsaistes reģistrāciju," vakar ap pulksten 14.30 teica LNMM komunikācijas speciāliste Annija Sauka. Viņa skaidroja, ka vienlaikus ēkā drīkst atrasties 50 cilvēku, izstādē – 30. Katram apmeklētājam atvēlēta stunda izstādes aplūkošanai. Līdz šim plūsma esot vienmērīga, un lielākoties tie, kuri ir pieteikušies, ir arī ieradušies.  

Ja tiktu dots starta šāviens, arī mākslas muzejs Rīgas birža būtu gatavs jau pēc divām dienām uzņemt apmeklētājus. "Mums nebūtu problēmu pulcēt ēkā 50 cilvēku, ievērojot visas plūsmu un distancēšanās prasības," norādīja muzeja pārstāve Krista Gabrāne. Atklāšanu gaida starptautiskā stikla izstāde, kas būtu ilgāk skatāma nekā LNMM pašlaik pieejamā. Muzejs cer, ka šogad būs iespēja piedāvāt arī citas izstādes, un patlaban to programma nav saīsināta, vien pārcelti atklāšanas datumi. 

Arī Rundāles pils varētu rīkoties ļoti operatīvi un atvērt pamatekspozīciju. "Jau pērn muzejs darbojās, ievērojot visus drošības pasākumus. Varam gan novirzīt plūsmas, gan nodrošināt atsevišķas ieejas," akcentēja Rundāles pils muzeja pārstāve Ilze Kusiņa. 


Vērtē atzinīgi 

Citi nozarē strādājošie atzinīgi vērtē pirmo bezdelīgu: šādas izstādes atvēršana ir pirmais signāls, ka arī pārējie muzeji var domāt par pakāpenisku ekspozīciju atvēršanu tuvāko nedēļu laikā. Tam ir labas iestrādnes un pandēmijas apstākļos gūtā pieredze – pērn muzeji varēja darbu atsākt vieni no pirmajiem un beigt pēdējie (tie tika slēgti 21. decembrī). 

Memoriālo muzeju apvienības (MMA) vadītāja Rita Meinerte uzskata, ka muzeji var precīzi izpildīt visas drošības prasības, arī regulēt apmeklētāju skaitu tā, lai neveidotos rindas. Tas panākams ar obligātu iepriekšējo pieteikšanos. "MMA nepretendē uz atsevišķu pilotprojektu, bet gaida, kad varēs vērt vaļā muzejus. Kad tas notiks, šobrīd nav skaidrs. Tika prognozēts, ka tas varētu notikt aprīļa beigās. Taču, skatoties kumulatīvos saslimstības rādītājus, redzams, ka tie vēl nav pieļaujamie 320 uz 100 000 iedzīvotāju. Šis skaitlis četru soļu plānā ir norādīts kā robežstabs, kad varētu atsākt muzeju darbību," teica Meinerte. Patlaban ārpus Rīgas, piemēram, Raiņa muzejā Tadenavā un Jasmuižā, āra teritorijas ir pieejamas, un daudzi arī izmanto iespēju kaut no ārpuses aplūkot muzeju kompleksus. Ja pāris cilvēku tiktu ielaisti arī ēkās, tas būtu ļoti akceptējams, domā MMA vadītāja.

Arī Latvijas Muzeju biedrībai šī ir galvenā aktualitāte, un šonedēļ tās pārstāvji tikās ar kultūras ministru, lai «pārrunātu iespējas, kā varam droši vērties vaļā», sacīja biedrības valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde. Patlaban strādājot pie tā, lai sanitārās prasības, ko KM iesniedza LNMM, varētu pielāgot citiem Latvijas muzejiem. Muzeji ļoti gaida tikšanos ar apmeklētājiem, un šāds sanitārais protokols ļautu izvērtēt, vai tie spēj izpildīt tajā iekļautos noteikumus. LNMM to izdarīja īsā laika periodā, bet skaidrs, ka tas prasa lielākus resursus – gan pieteikumu pieņemšanai, gan drošības noteikumu ievērošanai. Sadarbībā ar Mobilly mobilo maksājumu lietotni tiek izstrādāta elektroniskās pieteikšanās un biļešu iegādes platforma. Z. Grīnvalde uzsver, ka svarīgs ir arī vakcinēšanās aspekts – ja muzeja darbinieki varētu to izdarīt pēc iespējas ātrāk, tas būtu liels pluss nozares darbības atsākšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas