Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Raidījums: Austrumu slimnīcas valde plāno apdrošināties par 10 miljoniem eiro

Bez atalgota darba palikušo Valda Dombrovska_ (Vienotība) _biroja vadītāju Olitu Augustovsku šonedēļ iecēla lidostas Rīga valdē. Mediju kritika par Vienotības kārtējo bez konkursa ielikto savu cilvēku labi apmaksātā amatā ir nepatīkamākais, kas Augustovskai bija jāpiedzīvo, jo pret iespējamām kļūdām jaunajā amatā Augustovska ir apdrošināta par 15 miljoniem eiro. Apdrošināta gan nav viņas individuālā, bet gan visas valdes atbildība, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Šo rietumos starptautisko lielo kompāniju iecienīto civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu nu cenšas pārņemt arī valsts un pašvaldību uzņēmumi Latvijā. Pret miljonu vērtām prasībām patlaban cenšas nodrošināties Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas vadība.

Informācija par Austrumu klīniskā slimnīcas valdes plāniem apdrošināties pret savām kļūdām pirmo reizi parādās Iepirkuma uzraudzības biroja mājas lapā, bet iespaidīgā summa - 10 miljoni, par kādu menedžments plāno apdrošināties, dokumentā minēta netiek.

Austrumu slimnīca saviem trim valdes locekļiem konkursā, kas noslēdzās šonedēļ, meklēja apdrošināšanas kompānijas vai brokerus, kas būtu gatavas atlīdzināt amatpersonu kļūdu radītus 10 miljonu lielus zaudējumus. Proti, ja kāds pret Viesturu Boku, Anitu Slokenbergu vai Imantu Rezebergu vērstos tiesā, tad apdrošinātājs, apmaksātu amatpersonām kā advokātu izdevumus, tā iespējamo tiesas piespriesto kompensāciju. 

Par miljonu vērtām tiesvedībām, kurās iepriekš būtu ierauta Austrumu slimnīca nav zināms. Tāpat nav ziņu, ka tai nākotnē būtu gaidāmas kādas nepatikšanas, kas no valdes locekļu privātajiem līdzekļiem prasītu grandiozas summas. Taču valde kā mantru atkārto auditoru un juristu teikto, ka slimnīcas riski pieaugot un tāpēc tā gatava tērēt desmitus tūkstošus, lai šādu polisi iegādātos.

Austrumu slimnīcas valdi ieceļ Veselības ministrija. Tai būtu jāzina, par kādiem riskiem satraukusies slimnīcas vadība. Tomēr par viņu plāniem, ministrijas augstākā vadība neko nezina. "Visi jautājumi jums jājautā valsts sekretāram , jo viņš uzrauga kapitālsabiedrību darbību," raidījumam saka veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība). Savukārt Veselības ministrijas valsts sekretārs Linards Muciņš pieprasījis valdei informāciju saistībā ar mērķiem apdrošināties par 10 miljoniem.

Nekā personīga noskaidrojis, ka patlaban spēkā ir Latvenergo valdes civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polise par 15 miljoniem eiro. Par tādu pašu summu apdrošināts starptautiskās lidostas Rīga augstākais menedžments. Ministru kabinets pērn par 14 miljoniem eiro atļāvis apdrošināt arī Privatizācijas aģentūras valdes locekļu atbildību.

Gandrīz visos gadījumos apdrošinātājs ir vai nu SIA Marsh vai Dānijas Allianz Global Corporate & Specialty, vai abi kopā. Apdrošinātās valdes lemj par desmitiem, pat simtiem miljonu darījumiem, un risku apdrošināšanu var saprast. Slimnīca turpretim veic sociālo funkciju, un no tās neviens peļņu neprasa. Nav dzirdēts arī ,ka no ārstniecības iestādes kādam tiesvedības ceļā būtu izdevies piedzīt kaut miljonu. Bet apdrošināties pret krimināliem pārkāpumiem ar šādu polisi nevar.

"Es jutīšos drošāk no tāda viedokļa, ka manas kļūdas, ja tādas būs, būs apdrošinātas un valsts necietīs no tā. Jo 10 miljonu darījums, piemēram, kur es nokļūdos un piedziņa no manis, būtu problemātiska, nu praktiski neiespējama," saka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis Imants Rezebergs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas