Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Reforma atklāj pretrunas

Diskusijas par nodokļu reformu patlaban ir aktuālas gan Saeimā, gan uzņēmēju vidē. Šīs diskusijas jau atklājušas divu domāšanas veidu sadursmi, un tie ir – "atrodam risinājumu, kā iekasēt pēc iespējas vairāk naudas, un pēc tam naudu sadalām" un "meklējam ceļus, kā pēc iespējas vairāk naudas nopelnīt", ceturtdien lasāms avīzē Diena.

Savu atbalstu nodokļu reformai atsaukusi cita uzņēmēju organizācija, kas arī sākotnēji bija reformas atbalstītāja, – Lavijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) –, apgalvojot, ka reforma būtiski mainīta. LTRK pārmetumi saistīti, piemēram, ar to, ka nodokļu reforma pretēji sākotnēji solītajam nemazinās birokrātiju. LTRK viceprezidente, nodokļu eksperte, CBB Konsultāciju birojs valdes locekle Lienīte Caune jau iepriekš Dienā pauda viedokli: "Kad pirms gada uzņēmēji aprēķināja, cik stundu jātērē, lai sagatavotu grāmatvedības dokumentus, ko iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā, saņēmām apsolījumu, ka sistēmas tiks sakārtotas un administratīvais slogs mazināts. Taču politiķi iet pretējā virzienā."

Uz to, ka plānotās nodokļu jomas izmaiņas palielinās birokrātiju, norādījusi ne tikai LTRK. Diena jau vēstīja, ka Latvijas Preses izdevēju asociācijas izpilddirektors Guntars Līcis aģentūrai LETA sacījis: "Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 23% apmērā, kuras nosacījumi paredz, ka gada beigās autoratlīdzību saņēmēji var atgūt no valsts pārmaksātos 3%, ir neizdevīga," un skaidrojis, ka liela daļa iedzīvotāju, kuri saņem autoratlīdzības, to pārmaksu nemēģinās atgūt apgrūtinošo birokrātijas procesu dēļ, jo "jebkurš birokrātijas process ir grūti pārvarams".

Saistībā ar pārmaiņām nodokļu jomā bažas par nodokļu reformas gaitā paredzēto akcīzes nodokļa kāpumu pauduši alkohola ražotāji. "Pieredze rāda – strauji palielinot akcīzes nodokli un līdz ar to dzēriena cenu plauktā, ieņēmumi valsts kasē sarūk, nevis pieaug," uzskata Latvijas Alkohola nozares asociācija (LANA).

Arī Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš uzskata, ka "būtiski palielinot akcīzi alum, mērķis samazināt alkoholisko dzērienu patēriņu netiks sasniegts". Viņš arī uzsver, ka "Latvijā reģistrētas vairāk nekā 40 alus darītavu, kuras pārsvarā atrodas reģionos un veicina tur ekonomisko attīstību. Diemžēl izvēlētā politika apdraud alus darītavu dzīvotspēju šajos reģionos, kuros jau tāpat ir samē-rā augsts bezdarba līmenis". Bažas paudusi arī Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālā asociācija, norādot, ka, strauji paaugstinot akcīzes nodokli cigaretēm, pieaugs to kontrabanda.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 27. jūlija, avīzē Diena!

Top komentāri

marts
m
Ir nu gan purni, tiem kurus diena fotografē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas