Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas domes darbinieces pamācījušas kolektīvu vadītājus atšūt presi

"Gadījumā, ja kolektīvu vadītājiem zvana mediji un mēģina uzzināt komentāru jelkādā jautājumā, tad IETEIKUMS ir atbildēt, ka svētki ir beigušies un ir ļoti daudz emociju, tāpēc nepieciešams nedaudz laika, lai atpūstos un objektīvi visu izvērtētu, tikai tad pārrunāt to savā iestādē ar kolēģiem, kā arī savas pašvaldības svētku organizatoriem" - šādu ieteikuma vēstuli, kas nonākusi Dienas rīcībā, drīz pēc svētkiem saņēma daudzu Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieki - Rīgas kolektīvu vadītāji.

Padomus sniegusi Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde, bet saraksti organizējusi pārvaldes priekšnieces vietniece Aija Kalniņa. Ieteikuma vēstulē gan norādīts, ka nevienam nav aizliegts komentēt vai paust savu personīgo viedokli, vienlaikus iesakot, lai kolektīvu vadītāji rosina "mēdiju komentārus meklēt arī pie citām pašvaldībām (lai sazinās un pajautā viņu viedokli), ne vienmēr sazināties ar tiem, kas tuvāk un ātrāk uz diskusijām dabūjami". Vēstulē sniegts arī, iespējams, departamentam vēlamais atbildes variants jautājumam, kā tika organizēta ēdināšana, un nobeigumā rakstīts: "Vienlaikus ieteikums, tiešām atpūsties un nesaspringt uz mediju jautājumiem, ikviens vadītājs ir godam padarījis savu darbu un viņiem nav jāapmierina mediju prasības, kolektīva vadītājam ir tiesības nekomentēt, vai tās izmanto vai nē, tas paliek kadra ziņā, pasaudzējiet sevi!"

Lai arī vēstulē uzsvērts, ka "augstāk minētā informācija ir ieteikums, izmantojama darba organizēšanai", daži kolektīvu vadītāji, kuri šāda veida ieteikumus nekad iepriekš nav saņēmuši, to uztver kā mājienu lieki nerunāt ar presi. Šo iespaidu pastiprina vēl viena vēstule, kurā detalizēti izklāstīta oficiālā versija, kā departaments saņēma informāciju par svētku gājienu. Atbilstoši vēstulē izklāstītajai hronoloģijai naktī uz 12. jūliju tika saņemta informācija, ka gājiens ir atcelts, savukārt koordinatoriem īsziņa par to, ka gājiens tomēr notiek jau no plkst. 9.00, pienākusi desmit pāri deviņiem. Nākamo īsziņu, kurā jau izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile norādījusi, ka, "ja pašvaldības pieņēmušas lēmumu un atbildību doties gājienā, organizatori respektē un ir nodrošinājuši gājiena norisi un drošības pasākumus iepriekšplānotajā apjomā", koordinatori saņēmuši plkst. 10.15. Šis notikumu oficiālais atstāsts rada iespaidu, ka visa atbildība par haosu gājiena koordinācijā gulstas uz svētku operatīvās rīcības grupu un ministri.

Vilde stāsta, ka vēstule tapusi pēc tam, kad vairāki kolektīvu vadītāji vērsušies pie viņas ar jautājumu, vai viņiem obligāti jāpiedalās diskusijās televīzijā un radio, vai runāt ar presi ir viņu pienākums. Vēstules mērķis esot paskaidrot, ka kolektīvu vadītāji nav amatpersonas un viņiem runāt ar žurnālistiem nav pienākums, vienlaikus norādot, ka nevienam tas nav aizliegts, un vairāki kolektīvu vadītāji diskusijās arī piedalījušies. "Tas nav ne rīkojums, ne aizliegums," uzsver Vilde.

Tomēr Dienas aptaujātie dažu kolektīvu vadītāji atzīst, ka vēstule viņiem radījusi sajūtu, ka vēlams ar mediju pārstāvjiem būtu nerunāt nemaz. Tautas deju ansambļa Zelta sietiņš mākslinieciskā vadītāja Baiba Šteina, kura ir bijusi virsvadītāja sešos deju svētkos, Dienai atjoko, ka neesot aprunājusies ar kolēģiem un priekšniecību, kā ieteikts vēstulē, un neesot arī pārgurusi, tāpēc varot runāt. "Trīsdesmit gadus strādājot Rīgas kinostudijā par dokumentālo filmu redaktori, es pat briesmīgākajos stagnācijas gados tādas liekulības izpausmes neesmu piedzīvojusi," viņa paudusi.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 23.jūlija, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas