Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Saeima atbalsta akcīzes nodokļa palielināšanu alkoholiskajiem dzērieniem

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli, paredzot šī nodokļa likmes paaugstinājumu alkoholiskajiem dzērieniem no šā gada 1.augusta.

Pašlaik spēkā esošā akcīzes nodokļa likme vīnam ir 64,03 eiro par 100 litriem, bet pēc 1.augusta tā palielināsies līdz 70 eiro, tāpat no 64,03 eiro līdz 70 eiro varētu pieaugt akcīzes nodoklis arī raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6%, paredz likumprojekts.

Savukārt raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu līdz 6% akcīzes nodoklis būs 64 eiro. Patlaban nodokļa likme visiem raudzētajiem dzērieniem ir 64,03 eiro par 100 litriem.

Akcīzes nodoklis alum varētu pieaugt no 3,1 eiro par 100 litriem līdz 3,8 eiro, starpproduktiem ar spirta saturu līdz 15% - no 64,03 eiro līdz 70 eiro, bet starpproduktiem ar lielāku spirta saturu - no 99,6 eiro līdz 110 eiro. Savukārt akcīzes nodoklis spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem varētu tikt palielināts no 1337,5 eiro par 100 litriem līdz 1360 eiro.

Sākotnēji bija iecerēts akcīzes nodokļa paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem veikt arī 2016.gada 1.aprīlī un 2017.gada 1.aprīlī. Tomēr deputātu atbalstītā likumprojekta redakcija to vairs neparedz. Par likmes paaugstināšanu nākamajos gados tikšot spriests nākamā gada budžeta veidošanas laikā.

Iepriekš bija paredzēts palielināt akcīzes nodokli no 1.jūlija, bet nozares pārstāvji aicināja nodokļa likmes paaugstinājumu veikt no šā gada 1.augusta, un deputāti šādu ierosinājumu atbalstīja.

Deputātiem par šīm izmaiņām vēl būs jālemj trešajā lasījumā.

Grozījumi likumā par akcīzes nodokli iepriekš Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdēs raisīja domstarpības un asu vārdu apmaiņu. Komisija iepriekš pārtrauca izskatīt priekšlikumus likumam par akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem, atliekot šo jautājumu, ņemot vērā domstarpības starp koalīcijas deputātiem.

Deputāts Imants Parādnieks (NA) toreiz aicināja komisiju atkārtoti balsot par viņa un veselības ministra priekšlikumu, kas paredz citādu un straujāku akcīzes nodokļa likmes celšanu atsevišķiem alkohola veidiem, nekā paredzēja koalīcijas panāktā vienošanās. Savukārt komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (Vienotība) akcentēja, ka koalīcijas deputātiem ir saistošs koalīcijas līgums, bet koalīcija bija vienojusies nemainīt iecerēto likmju paaugstinājumu.

Kopš 2004.gada 1.maija akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem un alum ir paaugstinātas vairākkārt. Šajā laikā akcīzes nodoklis alum tika paaugstināts par 78,2%, savukārt akcīzes nodoklis pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem tika paaugstināts par 70,9%. Pēdējo reizi akcīzes nodoklis alum tika paaugstināts 2009.gadā, savukārt pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem, vīnam, raudzētajiem dzērieniem un starpproduktiem - 2011.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas