Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Saeima Kucinu apstiprina ST tiesneša amatā

Saeima šodien Satversmes tiesas (ST) tiesneses amatā apstiprināja patreizējo Valsts prezidenta Egila Levita padomnieci Irēnu Kucinu.

Par Kucinu nobalsoja 71, pret viens deputāts. Nebalsoja 21 parlamentārietis.

Debatēs pirms lēmuma par Kucinas apstiprināšanu uzstājās deviņi opozīcijas deputāti, no kuriem lielākā daļa pauda atbalstu Kucinas kandidatūrai, tajā pašā laikā, pamatojoties uz publiski izskanējušo informāciju, kritizējot Levita zvanu koalīcijas politiķēm.

Deputāts Viktors Valainis (ZZS) debatēs norādīja, ka prezidents ir izdarījis spiedienu uz deputātiem, tā nav bijusi prezidenta cienīga rīcība un met milzīgu ēnu uz Kucinu. 

Valainis apgalvoja, ka deputāti esot aicinājuši Kucinu atkāpties no kandidēšanas, taču viņa aicinājumam nav atsaukusies. Tomēr Valainis norādīja, ka jaunajā amatā Kucinai lielākais izaicinājums būs tikt vaļā no "prezidenta ēnas", ko radījis prezidents, lobējot Kucinu šim amatam.

Valaiņa kolēģis Edgars Tavars (ZZS) debatēs uzsvēra, ka Levita zvans esot bijusi prezidenta pašdarbība, taču deputāts pārliecinājies, ka Kucinai ir plašs skatījums par konstitucionālajām tiesībām. Ņemot vērā minēto, Zaļo un Zemnieku savienības vairākums atbalstot viņas kandidatūru, tāpēc Levita pašdarbības dēļ "nevar norakt kandidatūru".

Parlamentāriete Ramona Petraviča (PCL) debatēs uzsvēra arī Kucinas dzimumu, jo, viņasprāt, nav pieļaujams, ka prezidents kā vīrietis, izmantojot savu ietekmi, šādi var rīkoties pret sievieti. "Es atbalstu kā sievieti, kuru mēģināja iznīcināt cilvēks, izmantojot savu ieņemamo amatu," uzsvēra deputāte.

Deputātam Vjačeslavam Dombrovskim (R) nebija šaubu, ka profesionāli Kucina ir piemērota šim augstajam amatam, lai arī incidents ar Levita zvanu ir atstājis zināmu ēnu. Tas, ka Kucina nav atteikusies no kandidatūras, liecinot "par zināmu mugurkaulu".

Deputāts pauda pārliecību, ka Kucina būs gan profesionāla tiesnese, gan nodrošinās lielāku viedokļu daudzveidību ST.

Kucina savulaik bijusi Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece, Latvijas pārstāve Eiropas Savienības tiesā (EST). TM viņa strādājusi par EST departamenta direktori, vadījusi Civiltiesību departamentu un Starptautisko privāttiesību nodaļu.

2016.gadā Kucina ievēlēta par Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociēto profesori.

Lemšana par Kucinu bija plānota jau septembra beigās, taču partiju nevienprātības dēļ šo jautājumu no Saeimas darba kārtības izslēdza.

Latvijas Televīzija (LTV) toreiz ziņoja, ka Levits telefonsarunās ar "Attīstībai/Par!" (AP) politiķēm esot licis nokārtot frakcijas atbalstu viņa padomnieces Kucinas ievēlēšanai par ST tiesnesi. Levits zvanījis AP deputātēm Inesei Voikai un Vitai Andai Tēraudai, un vairāki avoti LTV norādījuši, ka Levits sarunās prasījis, lai deputātes nokārto frakcijas atbalstu Kucinai. Pretējā gadījumā Levits esot solījies kritizēt AP ministrus un valdību, kas varētu novest pat līdz valdības krišanai.

Pats Levits apgalvoja, ka esot noticis pārpratums. Viņš sarunā neesot izdarījis spiedienu, bet gan skaidrojis, ka Kucinas izvirzīšanas process bijis korekts un atbilst likumam. Runa par kritiku valdībai esot bijusi daļa no, iespējams, pārprasta salīdzinājuma.

Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Juris Jurašs (JKP) savukārt iepriekš paziņoja, ka jautājuma lemšana "iepauzēta", lai visām partijām būtu iespēja ar Kucinu pārrunāt interesējošos jautājumus, tāpat aizkavēšanās notika, jo bija jāizskata valsts budžets.

Kucinas kandidatūru iepriekš atbalstījusi arī valdība un tai vienbalsīgs atbalsts saņemts no Tieslietu padomes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas