Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Saeimas deputāti bažīgi par Ukrainas pievienošanās ES sarunu virzību

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti ir bažīgi par Ukrainas pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) sarunu virzību.

Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Dace Melbārde (JV) šodien komisijas sēdē atzina, ka ministrijas rīcībā patlaban nav nekādu termiņu, kādā process varētu notikt, taču provizoriski Eiropas Komisijas ziņojums par Ukrainas iestāšanās sarunām varētu būt nākamā gada sākumā.

Komisijas vadītāja Ināra Mūrniece (NA) pauda bažas, ka viena ES dalībvalsts var procesu "būtiski bremzēt", jo jaunu valstu uzņemšanas jautājumos ir jābūt vienprātībai.

ĀM pārstāve atbildēja, ka procesu varētu raksturot kā necaurspīdīgu, jo procesa iekavēšana var notikt pat ierēdniecības līmenī. Vienlaikus Melbārde uzsvēra, ka ES ir "gana liels pulks" Ukrainas atbalstītāju.

Pēc Melbārdes vārdiem, ES paplašināšanās process nebūs ātrs, ir jārēķinās ar salīdzinoši garām pievienošanās sarunām un ar pārejas periodu. Tā būs viena no ES daudzgadu budžeta centrālajām tēmām, lai, plānojot budžetu, ES būtu gatava plašināšanām procesam, teica ĀM pārstāve.

ĀM pārstāvis Reinis Brusbārdis akcentēja, ka Latvijai ir jāmudina ukraiņus vairāk iesaistīties ES jautājumos un uzņemties lielāku lomu.

Jau ziņots, ka Ukraina pieteikumu par dalību ES iesniedza 2022.gada februārī, un 2022.gada jūnijā tai tika piešķirts ES kandidātvalsts statuss. Savukārt šā gada jūnija beigās ES oficiāli sāka iestāšanās sarunas ar Ukrainu.

Iestāšanās sarunu sākšana ir tikai sākums garam reformu procesam, kas parasti ilgst gadiem, pirms valsts beidzot pievienojas ES.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

“Baltiešu cenrādis” sāk apstiprināties

Dienai ir izdevies gūt apstiprinājumu vismaz vienam Latvijai neglaimojošam faktam, kas garāmejot tika pieminēts piektdien demonstrētajā Alekseja Navaļnija pretkorupcijas fonda izmeklēšanā par to, kā ...

Visu laiku vājākā valdība

Pagājušajā nedēļā apritēja gads, kopš tika apstiprināta Evikas Siliņas vadītā valdība. Atskatoties uz šajā periodā paveikto un nepaveikto, Diena un Dienas Bizness devuši vērtējumu ministru iespētajam...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas