Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Sāk ceļu uz jaunu partiju

Tas, ka Saeimas deputāts Aldis Gobzems plāno izveidot jaunu politisko spēku, bija zināms jau vairākus mēnešus, un bija pat noteikts datums, kad partiju plānoja nodibināt jūras krastā, taču Covid-19 pandēmijas dēļ ieviesto ierobežojumu rezultātā tas nebija iespējams. Tādējādi piektdienas vakarā notikušais partijas Likums un kārtība dibināšanas kongress būtiski atšķīrās ne tikai no klātienes kongresiem, bet arī no attālināti sarīkotajiem dažu partiju kongresiem un kopsapulcēm, kurās dažādos veidos tika organizēta balsošana.

Jaunās partijas valdi, cik saprotams, veidojis Aldis Gobzems vienpersoniski, par to liecina kaut vai viņa stāstījums, kā iepriekšējā vakarā viņš uzaicinājis politiskajam spējam pievienoties Sandri Toču, ar kuru vienošanās panākta īsi pirms pusnakts, bet nākamās dienas vakarā Točs jau tika nosaukts kā valdes loceklis. Vēl vairāki jaunās valdes locekļi tika minēti kā ilgstoši Gobzema paziņas, valdē ir arī Gobzema palīdze Saeimā Marita Klikiča. 


Formāla lieta

Pirms partijas dibināšanas sapulces Zoom platformā, kurai pieslēdzās vairāk nekā 500 cilvēku, ieskaitot žurnālistus, Gobzems izteicās, ka tā esot "formāla juridiska lieta, lai ir miers". Lai nodibinātu partiju, pietiek, ka pie notāra parakstīt piekrišanas apliecinājumu aiziet 200 cilvēku, taču, tā kā partija par savu mērķi izvirzījusi dalību 14. Saeimas vēlēšanās, tai jābūt vismaz 500 biedru. Gobzems aicināja savus atbalstītājus ārzemēs rakstīt viņam iesniegumus par iestāšanos partijā elektroniski. Partijas mājaslapā teikts, ka pie notāra doties iespējams no 11. līdz 15. janvārim, un norādīti sešu notāru kontakti ar piebildi, ka dokumentu var noformēt pie jebkura cita notāra.

Uz Dienas jautājumu, vai šāda dibināšanas kārtība, kad partijā var iestāties jebkurš, nedraud ar vēlāku partijas šķelšanos un iespējamu provokatoru iestāšanos partijā, Gobzems atbildēja, ka vēlāk valde partijas sarakstus pārskatīšot un varot atsevišķus biedrus arī izslēgt bez paskaidrojumiem. Atšķirībā no partijas KPV LV, kurā Gobzems iestājās jau brīdī, kad tā bija nodibināta un tai bija gatava valde, jauno politisko spēku viņš veido pats, Dienai skaidroja politiķis. 
 

Protestētāju partija

Zināms, ka partijas Likums un kārtība valdē bez jau minētajiem Klikičas un Toča darbosies Saeimas deputātes Ļubova Švecova (ievēlēta no Saskaņas) un Karina Sprūde (ievēlēta no KPV LV, bet iepriekš arī bijusi Saskaņas biedre), savukārt no partijas Gods kalpot Rīgai! aizgājusī un no Saskaņas Saeimā ievēlētā Jūlija Stepaņenko būs partijas līdzpriekšsēdētāja. 

Valdē darbosies arī Jānis Brūveris, Jānis Ronis, Agris Freifalts, Jānis Zalte, Daniēls Āboliņš un Liāna Teličenaite, revīzijas komisijā – Reinis Novickis, Timurs Safiulins un bijušais Rīgas mērs Andris Ārgalis. Tādējādi iezīmējas trīs nosacītas partijas valdes locekļu grupas – četri Saeimas deputāti, vairāki sociālajos tīklos ļoti aktīvi cilvēki, kas asi kritizējuši valdības pieņemtos lēmumus un Covid-19 dēļ ieviestos ierobežojumus, kā arī pagaidām plašākai sabiedrībai maz zināmi cilvēki, kuri, Brūvera vārdiem runājot, dzīvojuši, nezinot, kurš valstī ir premjers. 

Zināmu rezonansi sabiedrībā jau izraisījis partijas nosaukums, kas sasaucas gan ar ASV seriāla nosaukumu, gan Jaunās konservatīvās partijas (JKP) saukli. Turklāt vairāku topošās partijas eventuālo biedru aktivitātes, piedaloties protestos pret pulcēšanās ierobežojumiem, neliecina par respektu pret likumu un kārtību. Gobzems gan skaidroja, ka pašreizējā Saeima pārkāpj likumus, minot mediķu algu nepaaugstināšanu, tāpat valstī neesot kārtības, kas būtu visiem saprotama. 

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns politologs Jānis Ikstens Dienai izteicās, ka top vēl viena protesta partija: "Negribu teikt, ka tā ir KPV LV 2, bet uz to pusi, jo mērķauditorija ir tieši tā." Viņaprāt, Gobzema retorika virzīta uz cilvēkiem, kas balsojuši par KPV LV, un daļēji arī JKP atbalstītājiem. "Jautājums, kas rodas man, – cik tas viss ir nopietni un uzticami," norāda Ikstens, atgādinot, ka Gobzems iepriekš skaļi solījis pamest valsti, tomēr to nav izdarījis: "Ar tādiem solījumiem var mētāties, ēdot kotletes un dzerot šņabi, bet, ja grib būt nopietni ņemams politiķis, šādi izpildīties nevar."

Ikstens atzina, ka 2022. gada rudenī Saeimas vēlēšanu laikā Latvijā noteikti būs pietiekami daudz ar varas partijām neapmierinātu vēlētāju, kurus Gobzems, būdams labs runātājs, varētu uzrunāt. 

Paši jaunās partijas biedri pauda apņēmību uzvarēt 14. Saeimas vēlēšanās un mainīt Latviju. Daļa partijas programmas saukļu gan atgādina Aināra Šlesera iepriekš vadīto politisko spēku retoriku – par tradicionālo ģimeņu un kristīgo vērtību aizsardzību, vēlētāju nešķirošanu pēc tautības un citām īpašībām, atbalstu uzņēmējiem u. tml. "Kamēr citas valstis, Igauniju un Lietuvu ieskaitot, iet uz priekšu, tikmēr Latvijā turpinās sistēmas kļūdu novelšana uz krieviski runājošo tautiešu pleciem, opozīciju un cilvēkiem, kuri nepiekrīt pamatstraumes izvirzītajam viedoklim," teikts partijas manifestā. Savukārt par pamatvērtībām manifestā nosaukta "stipra ģimene, kvalitatīva izglītība, smags darbs, vārda brīvība, likums un kārtība pret sevi un līdzcilvēkiem, likums un kārtība valstī".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas