Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sāk kriminālprocesu par Covid-19 vakcīnu iepirkumu; vērtēs arī ministru iespējamo atbildību

Prokuratūra ir sākusi kriminālprocesu par iespējamo amatpersonu bezdarbību saistībā ar Covid-19 vakcīnu pirmo iepirkumu, un šajā lietā tiks vērtēta arī ministru iespējamā atbildība, ceturtdien valdības sēdē paziņoja ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Līdz ar prokuratūras lēmumu ir atcelti Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumi par atteikšanos sākt kriminālprocesu saistībā par Covid-19 vakcīnu iepirkumu.

Materiāli nodoti Valsts policijai, kurai tagad būs jāveic izmeklēšana kriminālprocesā. Kriminālprocess patlaban ir sākts par faktu, nevis konkrētu personu, aģentūra LETA noskaidroja prokuratūrā.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 319.panta 1.daļas. Likums par bezdarbību paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Stukāns šorīt vēl pirms zināja, vai prokurors pieņēmis lēmumu par kriminālprocesa sākšanu, aģentūrai LETA skaidroja, ka KNAB bija atteicis sākt kriminālprocesu par koruptīviem darījumiem un arī prokuratūra koruptīvu darījumu pazīmes nesaskatīja. Prokuratūras pārbaudē tika vērtēta amatpersonu rīcība no viņu pienākumu izpildīšanas viedokļa.

Jau ziņots, ka ģenerālprokurors martā, realizējot savas pilnvaras, atzina par nepieciešamu Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokuroram veikt pārbaudi par Covid-19 vakcīnu iepirkumu. Tāpat pārbaudē tika vērtēts 9.marta KNAB lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu saistībā par Covid-19 vakcīnu iepirkumu.

Pirmajā iepirkumā, līdz 2020.gada 19.novembrim, Latvija varēja pieteikties līdz 860 000 Pfizer vakcīnu devām, bet faktiski tika pieņemts lēmums par 97 500 vakcīnu devu iepirkšanu. Nākamajā kārtā, kad tika piedāvātas 430 000 šī ražotāja vakcīnu devas, Latvija pieteicās uz 100 000.

Latvijas Televīzija iepriekš ziņoja, ka pagājušā gada nogalē neformālā veselības aprūpes nozares ierēdņu darba grupa nolēmusi pasūtīt arī tikai pusi no piedāvātā augsti efektīvas Covid-19 vakcīnas Moderna daudzuma - 336 566 devu.

KNAB martā aģentūrai LETA skaidroja, ka ne publiski paustā informācija, ne fakts, ka Veselības ministrija sākusi dienesta pārbaudi saistībā ar vakcīnu pirkšanu vai nepirkšanu pagājušā gada nogalē, nenorāda uz iespējamiem koruptīviem darījumiem.

3.rindkopā precizēta iestāde, kas veiks izmeklēšanu, pievienota 4.-5.rindkopa

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas