Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Siliņa patīkami pārsteigta par Lāces spēju izprast un sadzirdēt kultūras nozares aktuālās vajadzības

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) ir patīkami pārsteigta par kultūras ministra amata kandidātes Agneses Lāces (P) spēju izprast un sadzirdēt kultūras nozares aktuālās vajadzības.

Siliņa šodien pēc tikšanās ar Lāci medijiem sacīja, ka viņu patīkami pārsteidza tas, ka kandidāte, strādājot kā Kultūras ministrijas (KM) parlamentārā sekretāre, ir paspējusi izprast nozari šo deviņu mēnešu laikā, kopš strādā esošā valdība.

"Saruna mani patīkami pārsteidza. Arī viņas spējas noteikt prioritātes man šķita ļoti labas," pauda premjerministre.

Siliņa uzskata, ka Lāces definētās prioritātes ir saprotamas un aktuālas arī valdībā. To vidū ir mediju pamatnostādnes, latviešu valodas stiprināšana, jautājums par Dziesmu un deju svētku turpmāku norisi, arī jautājumi, kas skar sabiedrības saliedētību un Sabiedrības integrācijas fondu (SIF).

Siliņa uzskata, ka vēl ir jādod laiks potenciālajai kandidātei tikties ar vairākām organizācijām, kā arī koalīcijas un opozīcijas Saeimas frakcijām. Pēc šīm sarunām Siliņa pieņems lēmumu, vai izvirzīti Lāci amatam, vai nē. Vienlaikus viņa norādīja, ka Saeima savu uzticības balsojumu varētu paspēt izteikt jau šonedēļ.

"Saeima dodas vasaras pārtraukumā, un man būtu svarīgi, lai nozarē nekāds pārrāvums neveidojas no vadības pārvaldības principa. Manās interesēs būtu nodrošināt pēctecību. Ja būs pozitīvas atsauksmes no sarunām ar frakcijām, tad skatīšos, lai varētu iekļauties šajos laikos," sacīja Siliņa, vienlaikus piebilstot, ka vispirms tomēr ir svarīgi dzirdēt atsauksmes.

Taujāta, vai ir jūtams politisko spēku konceptuāls atbalsts Lācei, Siliņa norādīja, ka jāļauj Saeimai par to lemt.

"Šis laiks ir bijis gana saspringts, bet jāsaka, ka Saeimas kolēģi pazīst Lāci, jo viņa ir parlamentārā sekretāre, un darbs ar Saeimu ir viņas ikdienā visdarbietilpīgākais. Domāju, ka lielai daļai deputātu jau ir zināms priekšstats par viņas darba spējām," teica Siliņa.

Arī Lāce medijiem apstiprināja, ka "tikšanās bija ļoti laba". Lācei izdevās ieskicēt savas prioritātes gan attiecībā uz kultūras darbinieku atalgojumu un sociālo aizsardzību, gan latviešu valodas stiprināšanu un saliedētu sabiedrību. 

Taujāta, vai Lāces prioritātes kaut kā atšķirsies no pašreizējās kultūras ministres Agneses Loginas (P), kandidāte sacīja, ka, viņasprāt, šobrīd ir svarīgi nodrošināt iesākto darbu turpinājumu. 

Komentējot savu redzējumu mediju jautājumā, Lāce sacīja, ka ir svarīgi, lai turpinās sabiedrisko mediju apvienošana, kā arī jāapstiprina mediju politikas pamatnostādnes un līdz gada beigām jāizstrādā rīcības plāns šo pamatnostādņu ieviešanai.

"Prioritātes būs žurnālistu drošība, tostarp pret naida runu, pret stratēģisku vēršanos. [Tāpat prioritātes būs] attiecībā uz mediju neatkarību, daudzveidību un pavisam noteikti latviešu valodas stiprināšanu mediju vidē," teica Lāce.

Ministru amata kandidātei jau ir notikušas sarunas ar pāris nozares organizācijām, un rītdien gaidāmas sarunas ar biedrību "Laiks kultūrai", Radošo savienību padomi un Laikmetīgas kultūras nevalstisko organizāciju asociāciju. "Sarunas, kas ir notikušas, ir izvērtušās ar skaidru skatu par to, kāda ir iespējama tālākā sadarbība. Mūsu skatījums ir vienots. Piemēram, ar Dziesmu svētku biedrību pārrunājām to, ka beidzot jāstājas spēkā konceptuālam finansējuma modelim attiecībā uz Dziesmu svētku kolektīvu vadītāju atalgojumu," teica Lāce.

LETA jau rakstīja, ka partija "Progresīvie" pirmdien, 17.jūnijā, valdes un frakcijas kopsēdē nolēma kultūras ministra amatam virzīt pašreizējo KM parlamentāro sekretāri Lāci.

Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvajevs žurnālistiem pauda, ka "Progresīvie" ir pārliecināti, ka Lāce ir piemērota kultūras ministra amatam, pēdējo deviņu mēnešu laikā viņa esot iedziļinājusies "visā nozares specifikā un darbībā". Pēc Šuvajeva vārdiem, izvirzītā kandidāte lieliski spēs pārstāvēt "Progresīvo" vērtības arī turpmāk.

Līdzšinējā kultūras ministre Logina nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beidza pildīt pirmdien.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Logina sāka pildīt kultūras ministres pienākumus 2023.gada 15.septembrī. Neilgi pēc tam viņas komandai pievienojās Lāce, kļūstot par KM parlamentāro sekretāri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas