Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +21 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 12. septembris
Erna, Eva, Evita

Siliņa: Patlaban nav skaidrības, kur rast finansējumu speciālajam fondam onkoloģijā

Patlaban nav skaidrības, kur atrast finansējumu veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) piedāvātajam speciālajam fondam onkoloģijā, tāpēc Veselības ministrijai (VM) šādi priekšlikumi ir jāsagatavo un jānāk ar tiem uz valdību, otrdien pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes žurnālistiem norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Viņa pauda gandarījumu, ka veselības ministrs nācis klajā ar idejām, kā risināt izaicinājumus, ar kuriem sastopas onkoloģijas pacienti Latvijā. Abu Meri piedāvā palielināt individuālās kompensācijas onkoloģijas medikamentiem līdz 30 000 eiro gadā līdzšinējo 14 228 eiro vietā un izveidot speciālu fondu onkoloģijā. Siliņa akcentēja, ka ir aicinājusi valsts kapitālsabiedrības izvērtēt iespējas ziedot, ņemot vērā lielo sabiedrības iesaisti.

"Zinu, ka ir kapitālsabiedrības, kuras vērtē iespēju ziedot, jo patlaban no valsts budžeta mēs šādu atbalstu nevaram finansēt. Kapitālsabiedrību ziedojums ir solidaritāte ar sabiedrību. (..) Patlaban vēl nav skaidrības, kur un kā mēs varētu finansēt fondu. Nākamā gada budžeta sarunas turpināsies, taču valdība ir skaidri teikusi, ka jādomā par valsts drošību. Tā ir šīs valdības un koalīcijas prioritāte," uzsvēra Ministru prezidente.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) uzsvēra, ka speciālais fonds onkoloģijā būtu jāveido, taču ir jautājums, kur tam rast finansējumu. Viņaprāt, šis ir īstais brīdis, lai diskusijas par to notiktu, jo nākamā gada budžeta prioritāšu vērtēšana ir tikai sākusies. Ministrs pauda pārliecību, ka budžeta sarunās līdz kādam risinājumam izdosies nonākt. Tad varēs diskutēt ar nozari un dažādām organizācijām, vai atbalsta apjoms un veids ir piemērots.

Siliņa piebilda, ka runa ir par fondu, kas netiek pilnībā finansēts par valsts budžeta līdzekļiem. Runa ir par fondu, kas varētu papildināt valsts budžeta iespējas, jo jau tagad, pēc Ministru prezidentes paustā, ir pilnīgi skaidrs, ka neviena valsts ar visiem finanšu līdzekļiem nevar nodrošināt.

Partijas "Progresīvie" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvajevs uzsvēra, ka veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība ir viens no sāpīgākajiem jautājumiem Latvijas sabiedrībā. Pērn, pieņemot valsts budžetu, partija "Progresīvie" iestājās un atbalstīja finansējuma piešķiršanu veselības aprūpes pakalpojumiem kopumā.

Premjere uzsvēra, ka pērn, veidojot valsts budžetu, prioritāte bija veselība. Tas ļāva piešķirt veselības nozarei vēsturiski lielāko finansējumu - 275 miljonus eiro. Viņa teica, ka, neskatoties uz vajadzībām citās nozarēs, izdevās vienoties, ka veselībai finansējums ir jāpiešķir, taču tas nekad nebūs tik lielā apmērā, kā, iespējams, gribētos.

"Veselības ministrs nav piedāvājis skaidrus priekšlikumus un finansējuma avotus. Tas ir viens priekšlikums konkrētai situācijai, ko var atrisināt jau šogad, taču par citiem jautājumiem, piemēram, fonda izveidi un divu līmeņu komisijas ieviešanu veselības ministrs savus priekšlikumus vēl tikai piedāvās," teica Siliņa.

Jau ziņots, ka portālā "Ziedot.lv" tiek vākti ziedojumi Latvijas Radio analītisko raidījumu producentei, labdarības maratona "Dod pieci" satura redaktorei Evijai Unāmai. Ārstu konsīlijs nozīmējis viņai turpmāku ārstēšanu ar medikamentu "Olaparib", kas ir valsts apmaksāts olnīcu vēža pacientēm, bet krūts vēža gadījumos valsts to neapmaksā. Arī individuālo kompensāciju valsts viņai ir atteikusi. Ik mēnesi viņai nepieciešami 4722 eiro, gadu ilgam kursam - 56 672 eiro.

Lūgta komentēt šādu situāciju, premjere Siliņa iepriekš Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra, ka katrs šāds individuāls gadījums būtu jāvērtē.

"Jo tiešām esam īpaši domājuši, lai vēzi varētu ātrāk diagnosticēt un ārstēt," viņa pauda. "Man grūti spriest par tik specifiskām detaļām, bet skaidrs ir viens - mēs esam darījuši, ko varam. Individuālie gadījumi vienmēr būs," viņa uzsvēra, aicinot runāt ar Veselības ministriju.

Pēdējā gada laikā ar "Ziedot.lv" starpniecību vēža ārstēšanai lūgti 95 ziedojumi 2,6 miljonu apmērā, turklāt desmit pacientiem vākta nauda zālēm, kas ir kompensējamas, bet citām diagnozēm.

pievienota no 4. līdz 8.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst normāla, saprotama skaidrojuma

Par to, kā un kāpēc varēja rasties "krievu drona krīze", kas izvērtusies šaubās par mūsu pretgaisa aizsardzības spējām un nedēļu ilgās komunikācijas kļūdās no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas