Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Šogad veiktajās pārbaudēs maksātnespējas administratoru praksēs 86% gadījumu atklāti trūkumi

Maksātnespējas administrācija (MNA) šogad veikusi 30 pārbaudes maksātnespējas administratoru prakses vietās, 86% gadījumu konstatējot trūkumus un pārkāpumus, aģentūrai LETA pavēstīja MNA pārstāve Dace Jansone.

Būtiskākie no konstatētajiem pārkāpumiem saistīti ar to, ka maksātnespējas procesa administrēšanai tiek pieaicināti dažādi speciālisti, kuru atlīdzība tiek segta no parādnieka naudas līdzekļiem, taču tas apstiprināts kreditoru sapulcē. Tāpat bieži savlaicīgi netiek uzsākta parādnieka mantas pārdošana, kā arī administrators nespēj pierādīt faktisko izmaksu pamatotību.

Starp citiem novērotājiem pārkāpumiem MNA izcēla to, ka tai netiek nodrošināta iespēja iepazīties ar visiem maksātnespējas procesa lietas dokumentiem un netiek nodrošināta tiesiskās aizsardzības procesa uzraudzība atbilstoši normatīvajiem aktiem.

MNA arī skaidroja, ka kopš 2017.gada 1.jūlija, kad MNA sāka šāda veida pārbaudes, tajās ir konstatēti arī pārkāpumi, kurus citādi būtu praktiski neiespējami konstatēt, piemēram, pilnvarojot citu administratoru, administrators pats selektīvi pilda pienākumus vai konstatēts atšķirīgs segto izmaksu un kreditoru sapulcē apstiprināto izmaksu apmērs.

MNA direktore Inese Šteina norādīja, ka pārbaudes ir nozīmīgs uzraudzības līdzeklis, jo, tikai veicot klātienes pārbaudes ir iespējams iegūt objektīvu un pilnīgu informāciju, kas nepieciešama savlaicīgai pārkāpuma konstatēšanai un tā novēršanai. Tāpēc 2018.gadā plānots ievērojami palielināt MNA veikto pārbaužu skaitu, viņa uzsvēra.

Top komentāri

dārgi un blēdīgi. Rasnačš nereaģē
d
Tiesu izpildītāji un maksātnespējas administratori Latvijā ir sevišķi dārgi un blēdīgi. Bet Rasnačš izliekās to nemanām. Savējie taču.
Juristu mafija čakarē vienkāršo tau
J
Juristu mafija izstrādā un izlobē sev izdevīgus likumus un "čakarē" vienkāršo tautu. Arī tiesas Latvijā nepilda vienu no pamatfunkcijām - aizsargāt vienkāršos cilvēkus pret valsts varas patvaļu.
Go go
G
Nevis trūkumi, bet mērķtiecīga, apzināta noziedzība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas