Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Sola sociālo iemaksu pieaugumu

Ierosinājums iezīmēt vienu procentu veselībai no sociālajām iemaksām Finanšu ministrijas (FM) piedāvātās jaunās nodokļu stratēģijas apspriešanas gaitā varētu izraisīt lielas diskusijas. Ministrijas vadošās amatpersonas aicina saprast, ka nodokļu reforma ir komplekss pasākumu kopums un tās rezultātā pieaugs ieņēmumi arī sociālajā budžetā. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien pēc iepazīšanās ar jaunajām nodokļu pamatnostādnēm neizrādīja pretestību FM sagatavotajai nodokļu reformai. Taču atbalstu noteikta procenta iezīmēšanai veselībai no sociālā budžeta komisija sniegšot tikai tad, ja Veselības ministrija varēšot skaidri parādīt, kur šo naudu plānots ieguldīt, Dienai sacīja komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS). Detalizētāk šo piedāvājumu komisija plāno vērtēt vairākās sēdēs aprīlī un maijā.

Pagājušajā nedēļā Finanšu ministrija prezentēja jauno nodokļu reformu partneriem no Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes – Latvijas Darba devēju konfederācijai un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai. Kopš tā brīža ir notikušas vairākas diskusijas, un to laikā jūtams, ka valdībai ir arī sociālo partneru atbalsts. Viens no smagajiem jautājumiem būs atrast kompensējošo mehānismu pašvaldībām, kuru galvenais ienākumu avots ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis. No tā ieņēmumiem pašvaldības saņem 80%, bet valsts – 20%. Finanšu ministrija piedāvā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) samazināt no 23% uz 20% ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā, 23% likmi nosakot ienākumu daļai, kas pārsniedz 45 000 eiro. Nodokļu pamatnostādnes paredzēts valdībā apstiprināt aprīlī un līdz vasarai sagatavot ar tām saistītos grozījumus likumos. Tos plānots pieņemt vēlākais septembrī – līdz valsts budžeta projekta iesniegšanai Saeimā. Izmaiņas nodokļos plānots ieviest no nākamā gada.

Ar nodokļu pamatnostādnēm Saeimas komisiju iepazīstināja FM parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) un ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ilmārs Šņucins. Viņi uzskaitīja vairākus reformas pasākumus, kas dos papildu ieņēmumus sociālajā budžetā. Kā pirmo FM pārstāvji minēja atteikšanos no solidaritātes nodokļa jeb tā pārveidošanu otrā līmeņa sociālajās iemaksās, kas dos papildu ieņēmumus sociālajā budžetā. Arī autoratlīdzību saņēmējiem no 2018. gada paredzēts piemērot 20% IIN, kā arī 5% sociālā nodokļa likmi. "Tas nav daudz, bet būs vismaz neliela sociālā aizsardzība," teica Putra. Tagad nodokli no autoratlīdzībām var maksāt brīvprātīgi, un gadā šīs iemaksas esot tikai 6000 eiro.

Vairāki reformas pasākumi ir orientēti uz ekonomisko izaugsmi, kas savukārt pozitīvi atsauksies uz darba algu pieaugumu un attiecīgi palielināšot nodokļu ieņēmumus. "Darbaspēka nodokļa samazināšana veicinās uzņēmēju iziešanu no ēnu ekonomikas," norādīja Putra.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 9.marta, numurā!

Top komentāri

Izšķērdība un korupcija
I
Pašvaldības Latvijā ir izšķērdības un korupcijas perēkļi.
zaudēta sociālā aizsardzība
z
Ja kāds grib ticēt šīs valsts sociālās aizsardzības sistēmai, lai viņš to dara. Mani viņi vairs šajos maldos neievilinās. Pārāk labi atceros laiku, kad lielai daļai Latvijas iedzīvotāju, kuri ilgstoši bija godīgi maksājuši nodokļus, sociālā aizsardzība, kad tā ārēju apstākļu dēļ reāli bija nepieciešama, vienkārši tika "saīsināta" vai "nogriezta". Turklāt, apgraizīja pēc vienādas šņites gan tiem, kuriem ir bērni, gan tiem, kuriem nav bērnu.
Eglītis
E
Kamēr būs šī vecā bilde pārmaiņu nebūs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas