Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tikai ar reformu būs par maz

Mazāk atalgoto iedzīvotāju maciņos līdz ar nodokļu reformu paliks vairāk naudas, taču banku ekonomisti spriež – būtu naivi domāt, ka jaunais nodokļu režīms atrisinās ienākumu nevienlīdzības problēmu, otrdien lasāms avīzē Diena.

Viena no būtiskākajām izmaiņām ir saistīta ar minimālās algas celšanu valstī. Plānots, ka nākamgad tā sasniegs 430 eiro pašreizējo 380 eiro vietā. Tāpat tie, kam algas līdz šim nebija pārāk augstas, potenciālos ieguvumus var meklēt zemākā iedzīvotāju ienākuma nodoklī (IIN), kas ienākumiem līdz 20 000 eiro gadā plānots 20% līmenī. Savukārt ienākumiem, kas pārsniedz 20 000 eiro līdz 55 000 eiro līmenim paredzēts piemērot pašreizējo 23% IIN likmi, bet pārsniegumam virs 55 000 eiro – 31,4% likmi. Tāpat ir dažādas nianses saistībā ar IIN neapliekamo algas minimumu, kas, piemēram, bruto darba samaksai līdz 440 paredzēts 200 eiro apmērā, kamēr neapliekamo minimumu pensijām nākamgad plānots palielināt līdz 250 eiro pašreizējo 235 eiro vietā. Savukārt nodokļu atvieglojums par apgādājamo nākamgad pieaugs līdz 200 eiro pašreizējo 175 eiro vietā.

Nordea bankas ekonomists Gints Belēvičs teic, ka reformas iespaidā kopumā mazāk atalgoto iedzīvotāju maciņos paliks vairāk naudas, taču ir naivi domāt, ka jaunais nodokļu režīms atrisinās ienākumu nevienlīdzības problēmu. Latvijā ir visai liels zemu atalgoto strādājošo īpatsvars kopējā darba ņēmēju struktūrā. Piemēram, šā gada pirmajā ceturksnī 41,9% darba ņēmēju mēneša neto darba samaksa nepārsniedza 450 eiro. Tajā skaitā 21,4% darba ņēmēju tika nodarbināti par atalgojumu, kas bija minimālās algas līmenī vai zemāks, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darba tirgus apsekojums. "Nav pamata arī cerēt, ka nodokļu režīms veicinās mazāk atalgoto strādājošo īpatsvara samazināšanos kopējā Latvijas darba tirgus struktūrā, jo progresīvs nodokļu režīms motivē iedzīvotājus uz tieši pretējo – saņemt mazāk, lai maksātu mazāku nodokļu likmi," secina ekonomikas eksperts. Arī Swedbank ekonomiste Agnese Buceniece teic, ka par būtisku zemo algu saņēmēju īpatsvara samazināšanos diez vai šobrīd varam runāt, tomēr iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzība nedaudz mazināsies. Viņasprāt, ilgākā termiņā gan audzēt algas, gan deldēt mazo algu īpatsvaru var vienīgi prasmju uzlabošana un ražīguma celšana.

"Vai reforma veicinās zemāk atalgoto īpatsvara samazināšanos? Iespējams, nedaudz. IIN reformai ir viegli progresīvs raksturs, līdz ar to zemākās neto algas gluži mehāniski tiek tuvinātas vidējām. Vēl straujāks var būt zemu algu īpatsvara sarukums statistikā, jo samazināsies stimuli slēpt ienākumus. Aplokšņu algu īpatsvars ir krietni augstāks starp tiem, kuri it kā saņem maz, nekā starp tiem, kuri saņem daudz," spriež DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 8. augsta, avīzē Diena!

Top komentāri

mm
m
Latvijā valda primitīvie biznesi. Latvijā vajag sociāldemokrātisku labklājības valsti, kas rada cilvēkkapitālu attīstītiem biznesiem.
GoodMan&ParexK&K
G
Protams par maz. Vēl jau vajaga ķēzīt tautai pauros milzīgu daudzumu debīlkaku, lai viņa ņaudēdama atmaksājot (~400 miljoni g.) izrītos miljardus spētu savēlēt komūnistus, naclopus un svoločus. URRRĀĀĀ...
Ēdelweiss
Ē
Viss ir tieši tā kā to kopš 1990.gada vēlas LR PILSOŅI = LATVIEŠI deliģējot savu varu politmafijas klanu noziedzniekiem ...it īpaši ZZS un NA ...un iecerētais 4.maija režīma genocīds iegājis savā noslēguma fāzē..!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas