Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Tirgotājs: Nākamgad par 4-5 centiem litrā augs degvielas cenas

Jau no 1. janvāra autobraucēji jutīs izmaiņas degvielas cenās līdz ar grozījumiem likumā Par akcīzes nodokli, vēsta Neste Latvija.

Pašlaik aptuveni 34% no degvielas gala cenas veido akcīzes nodoklis, tādējādi akcīzes nodokļa palielināšana tiešā veidā ietekmēs naftas produktu cenas Latvijā.

No 2018. gada 1. janvāra šo izmaiņu ietekmē benzīna akcīzes likme pieaugs par 4 centiem litrā, dīzeļdegvielas - par 3,1 centu litrā, savukārt šķidrās propāna gāzes - par 3,8 centiem litrā. Papildus akcīzes likme tiek aplikta ar pievienotās vērtības nodokli 21% apjomā.

Tā rezultātā no jaunā gada uz akcīzes pieauguma rēķina, degvielas cena kāps par 4,8 centiem benzīnam, par 3,8 centiem dīzeļdegvielai, bet šķidrajai propāna gāzei par 4,6 centiem litrā.

Savukārt no 2018. gada 1. jūlija akcīzes nodoklis tiks celts lauksaimnieku dīzeļdegvielai, tādēļ tās akcīzes likme pieaugs par 0,6 centiem litrā, bet ar PVN cena palielināsies par 0,7 centiem litrā.

"Tik strauju akcīzes nodokļa pieaugumu degvielai pēckrīzes gados vēl neesam piedzīvojuši. Līdz ar akcīzes pieaugumu, kas no 1. janvāra jau veidos 38% no benzīna cenas un 32,3% no dīzeļdegvielas cenas, sagaidāms, ka benzīna patēriņš turpinās kristies un cenu pieaugums noteikti ietekmēs arī dīzeļdegvielas patēriņu, jo autobraucēji, visticamāk, mainīs savus braukšanas paradumus. Tomēr jārēķinās arī, ka akcīzes nodokļa degvielai palielināšana ietekmēs ne vien autobraucējus un transporta nozari, bet arī daudzas citas nozares, veicinot cenu palielināšanu arī dažādiem pakalpojumiem un produktiem," izteicies SIA Neste Latvija mazumtirdzniecības vadītājs Armands Beiziķis.

No 2018. gada degvielas cenas proporcionāli veidos akcīzes nodoklis (~35 %), PVN (~17 %), mazumtirdzniecības un degvielas uzpildes staciju uzturēšanas izmaksas (~7 %), valsts obligāto rezervju glabāšanas nodeva (~1 %), kā arī degvielas vērtība (~40 %), kuru ietekmē naftas produktu biržas cenas svārstības. Naftas produktu cena biržā tiek noteikta ASV dolāros, tāpēc ļoti būtiska ir ASV dolāra un eiro valūtas kursa attiecība. Tādējādi netieši degvielas cenu ietekmē arī valūtas kursu svārstības, komentējusi Neste Latvija.

Top komentāri

ļuļa
ļ
ir kaut kas, kam cena arī nepieaugs??? par tām lietām, kam pieaugs, aiztaupiet jau nu rakstīšanu. tāpat sūdīgs garastāvoklis, un tāpat cenas aug pilnīgi visam.
Tile
T
Latvija tautas lielaka dala dzivo nabadziba, pusbada, jo ienakumi ir niecigi, tikai iedomajaties Latvija minimala alga ir 380 eiro/menesi, kas ir zem minimala dzives iztikas minimuma Latvija 520 eiro/menesi, bet pensijas lielakaja dalai ir 70-300 miro/menesi bada pensijas, bet cenas visam pieaug.
bums
b
Tapēc cena jau pacelta par 10-15 centiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas