Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Urbanovičs: SC nebūs tas, kas apgrūtinās diskusiju procesu par topošo koalīciju

Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) nerunā par divu partiju koalīciju kopā ar Zatlera Reformu partiju (ZRP), savukārt "Vienotības" valdes akceptēto piedāvājumu veidot četru partiju koalīciju vērtē "optimistiski skeptiski". Viens no SC līderiem Jānis Urbanovičs otrdien pēc SC frakcijas sēdes žurnālistiem teica, ka par labāko aizvien redz triju politisko spēku koalīciju, kuru veidotu SC, ZRP un "Vienotība".

"Mēs neesam mainījuši domas par to, ka labākā no iespējamām koalīcijām būtu SC, Zatlera Reformu partijas un "Vienotības" kopīgi veidota koalīcija. Tas varētu atvieglot darbu šādas koalīcijas veidotai valdībai ar plašu mandātu, ļaujot gan vieglāk veikt reformas, gan strādāt vienoti," norādīja Urbanovičs, atbildot uz jautājumu, vai diskutēts par iespējamu divu partiju koalīciju – SC un ZRP.

Viņš atzina, ka "Vienotības" valdes pirmdien vakarā akceptētais četru partiju modelis – ZRP ar "Vienotību", SC un Nacionālo apvienību – pagaidām ir nesaprotams, taču neesot tā, ka "mēs uzreiz esam pret vai par to, ko mēs uzreiz nesaprotam". SC esot vērsies pie "Vienotības" sarunvedēja Valda Dombrovska, lūdzot sniegt sīkāku skaidrojumu un pamatojumu par labu šādam modelim.

"Pagaidām mēs esam optimistiski skeptiski," sacīja Urbanovičs un piebilda, ka ar cieņu izturas pret visām iniciatīvām, ko izvirza "leģitīmi ievēlēti deputāti" un "Vienotības" vadība. "Mēs savu nezināšanu esam virzījuši uz iztaujāšanu," viņš minēja.

Urbanovičs arī uzsvēra, ka SC sarunvedēji nebūs tie, kas apgrūtinās diskusiju procesu par topošo koalīciju.

"Ne "Saskaņas centrs", ne tā sarunvedēji nebūs tie, kas radīs grūtības. Esam atvērti dialogam, gatavi runāt par visu, līdz ar to mēs esam tiesīgi meklēt kompromisu un sarunu partneru piekāpšanos. Mēs zinām savas piekāpšanās robežas un konsekventi demonstrējam un realizējam savu mērķi atrast kopsaucēju kopdarbam, nevis iemeslus kašķim. Viss. Tā arī turpināsim, nekas nav mainījies," klāstīja politiķis.

SC par vēlamajiem ministru amatiem neesot runājis arī frakcijas iekšienē, jo līdz šīm sarunām vēl neesot nonākts – pirmām kārtām visbeidzot programmatiski jānonāk līdz koalīcijas aprisēm, uzsvēra politiķis.

Jau vēstīts, ka ZRP un "Vienotība" tuvākajās dienās aicinās uz sarunām Nacionālo apvienību un apvienību "Saskaņas centrs" (SC), lai runātu par dalību četru partiju koalīcijā vai arī piedāvātu tām pievienoties šai koalīcijai uz sadarbības līguma pamata. Par šādu turpmāko sarunu scenāriju pirmdien vienojās "Vienotības" valde ar frakcijas deputātu līdzdalību.

"Vienotības" sarunvedējs premjers Valdis Dombrovskis žurnālistiem pēc sēdes pastāstīja, ka valde par pieņemamāko koalīcijas modeli pašlaik ir izvēlējusies četru partiju veidotu valdību un tuvāko dienu laikā kļūs skaidrs, vai Nacionālā apvienība un SC šādam modelim piekrīt, vai arī tās piekristu sadarboties uz sadarbības līguma pamata. Sadarbības līgums varētu paredzēt partijām piedāvāt arī konkrētus ministru portfeļus.

Savukārt ZRP piedāvājums, veidojot koalīciju ar "Vienotību" un SC, "Vienotības" valdē nav atbalstīts. "Vienotībai" neesot pārliecības, ka SC varētu atbalstīt Dombrovska sagatavoto ekonomikas attīstības programmu, kā arī nav pieņemami SC sastāvā esošās Latvijas Sociālistiskās partijas programmas nosacījumi. Savukārt plašāka koalīcija, tajā esot arī Nacionālajai apvienībai, piedāvāts kā starprisinājums, lai izvairītos no parlamentārās krīzes.

Nacionālās apvienības politiķi jau gan izteikušies, ka nesastrādāsies ar SC ne koalīcijas ietvaros, ne arī uz sadarbības līgumu pamata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas